Η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση μπάσκετ άρχισε σαν σήμερα, πριν από 63 χρόνια. Η ιδέα ανήκε στην γαλλική εφημερίδα L’ Equipe και την ενστερνίστηκε η FIBA, που πήρε κάτω από τις «φτερούγες» της τη διοργάνωση. Στις 22 Φεβρουαρίου 1958 έγινε ο πρώτος αγώνας στην ιστορία του θεσμού με τη Ρουαγιάλ να νικά 82-43 στις Βρυξέλλες την Ετζέλα από το Λουξεμβούργο.

Η Ελλάδα συμμετείχε στη διοργάνωση από την πρώτη σεζόν με εκπρόσωπο τον Πανελλήνιο, ο οποίος αποκλείσθηκε με δύο ήττες από τη Στεάουα Βουκουρεστίου. Τον πρώτο τίτλο κατέκτησε η τότε σοβιετική και σήμερα λετονική ΑΣΚ Ρίγα, που επικράτησε σε διπλό τελικό της βουλγαρικής Ακαντέμικ με 86-81 και 84-71 (στον ημιτελικό απέκλεισε άνευ αγώνα τη Ρεάλ, καθώς η δικτατορία του Φράνκο απαγόρευσε να ταξιδέψει στη Σοβιετική Ένωση), ενώ κατέκτησε τον τίτλο και τα δύο επόμενα χρόνια.

Το «σχίσμα» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ οδήγησε σε δύο διοργανώσεις τη σεζόν 2000/01, με την Ευρωλίγκα να δημιουργεί τη δική της και την Σουπρολίγκα της FIBA. Η πρώτη κυριάρχησε στην πορεία, δημιουργώντας και το Eurocup, με την FIBA τα τελευταία χρόνια να προσπαθεί να ανακτήσει τα κεκτημένα δημιουργώντας τα τελευταία πέντε χρόνια το Basketball Champions League.

Η Ελλάδα έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα στη διοργάνωση. Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει έξι και ο Ολυμπιακός τρεις φορές τον τίτλο φέρνοντας τη χώρα τρίτη σε κατακτήσεις (9) πίσω από Ισπανία και Ιταλία (έχουν από 13).

Στα χρονικά της Ευρωλίγκας, η Ελλάδα είναι πέμπτη σε αριθμό διαφορετικών ομάδων που την έχουν εκπροσωπήσει στη διοργάνωση, καθώς έχουν λάβει μέρος Ολυμπιακός (21 σεζόν), Παναθηναϊκός (20), ΑΕΚ (6), Περιστέρι, Άρης (2), ΠΑΟΚ, Πανιώνιος και Μαρούσι (1).

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σαν σήμερα γλίστρησε ο Τζέραρντ και ο τίτλος από τη Λίβερπουλ

Από τον Τζολάκη στον Σίνα: Οι ήρωες του Ολυμπιακού δεν φορούσαν κάπα, αλλά γάντια!

Περιστέρι bwin: Η απόλυτη επιβεβαίωση του trust the process

Η μεγάλη της Γκιπούσκοα σχολή: Από τα βασκικά χωριά, στην ελίτ της Ευρώπης

Βάζει γκολ-βαθμούς και… βγάζει γούστα: Η πολύτιμη συνεισφορά του «ιδανικού αναπληρωματικού» Σπόραρ στον Παναθηναϊκό!

«Σκάσε! Έχετε φάει τέσσερα γκολ. Τράβα σπίτι τώρα»: Η τελευταία επίσκεψη του Τούντορ στο Ολίμπικο ήταν… πανωλεθρία!

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Ένας υπερσκόρερ στον ΠΑΟΚ, καταδικασμένος από τον χειρότερο εαυτό του

Ο Τσάμπι Αλόνσο μένει, πάει για τρεμπλ και πετάει την ταμπέλα της… Νεβερκούπεν!

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν πέθανε, είναι ο Φραντσέσκο Τότι!

Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι: Ο ήρωας της Γεωργίας που έβγαζε 800 ευρώ μπορεί να γίνει ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη!