Ο δρόμος προς τη δόξα και την καταξίωση συνήθως, αν όχι πάντα, δεν είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα. Στη διαδρομή θα προκύψουν ατυχίες και τρικλοποδιές που όχι μόνο θα την κάνουν δύσκολη, αλλά μπορεί να σε αποθαρρύνουν από το να συνεχίσεις προχωράς. Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Βασίλιε Μίτσιτς. Στα 27 του, ο Σέρβος γκαρντ αυτή την στιγμή βρίσκεται στο ζενίθ του, έχοντας πανηγυρίσει και οδηγήσει ο ίδιος την Αναντολού Εφές στην πρώτη κατάκτηση της Ευρωλίγκας της ιστορίας της.

Ο «Βάσα», όπως τον φωνάζουν, παρέμεινε για αρκετό στο ναδίρ και μάλιστα όχι αποκλειστικά με δική του ευθύνη… Στο ξεκίνημα της καριέρας του στάθηκε πολλές φορές άτυχος, είτε εξαιτίας τραυματισμών, είτε γιατί με εκείνους που συνεργάστηκε δεν τον πίστεψαν. Ωστόσο, όταν ήρθε η στιγμή κάποιος να τον πιστέψει πραγματικά, τότε όλα άλλαξαν. Ποιος ήταν, λοιπόν, εκείνος που τον πίστεψε και του έδειξε τον σωστό δρόμο; Φυσικά, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Αυτό που λένε «από μικρός στα βάσανα», ο Μίτσιτς το ένιωσε για τα καλά. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε το 2010 σε ηλικία 16 ετών με τη φανέλα της Μέγκα Βιζούρα τότε (σ.σ. Μέγκα Μπάσκετ τώρα) στο πρωτάθλημα Σερβίας. Η παρθενική του σεζόν ολοκληρώθηκε και πήγε αρκετά καλά και όπως ήταν φυσικό ανυπομονούσε για την επόμενη, ώστε να κάνει το επόμενο βήμα. Όμως, ύστερα από μόλις οκτώ παιχνίδια ο Σέρβος τραυματίζεται στο γόνατο τον Νοέμβριο του 2011 και χάνει το υπόλοιπο της σεζόν 2011/12.



Παρά την ατυχία του, ο Μίτσιτς επιστρέφει και επιστρέφει για τα καλά. Ακολουθούν καλές χρονιές με τη Μέγκα Βιζούρα, με αποκορύφωμα εκείνη του 2013/14, όπου ηγείται της ομάδας στην πρώτη της σεζόν στην Αδριατική λίγκα. Ωστόσο, ακόμη και εκεί η ατυχία χτύπησε την… πόρτα του, αφού τον Απρίλιο του 2014 τραυματίστηκε στο χέρι.

Το 2014 έρχεται η πρώτη ευκαιρία καριέρας για τον «Βάσα». Το καλοκαίρι εκείνου του έτους έφυγε για πρώτη φορά στην… ξενιτιά, υπογράφοντας στην Μπάγερν Μονάχου, που του έδωσε και την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα. Όμως και εκεί η ατυχία περίμενε στη… γωνία τον Μίτσιτς. Σε ένα ματς με τον Παναθηναϊκό τον Νοέμβριο του 2014 τραυματίζεται στον αγκώνα και μένει εκτός δράσης για αρκετό καιρό. Η πρώτη του σεζόν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση ήταν… Βατερλώ, αφού μέτρησε μόλις έξι συμμετοχές.



Η επόμενη χρονιά (2015/6) βρήκε τον Σέρβο εκτός Μονάχου, αλλά στην πατρίδα του. Οι Βαυαροί τον έδωσαν δανεικό στον Ερυθρό Αστέρα. Στους «ερυθρόλευκους» μέτρησε αρκετές συμμετοχές στην Ευρωλίγκα και στην Αδριατική λίγκα. Ουσιαστικά αυτή ήταν η πρώτη «γεμάτη» χρονιά της καριέρας του. Εντούτοις, οι αριθμοί του ήταν όλοι μονοψήφιοι και δεν μπορεί κάποιος να πει ότι εντυπωσίασε με την απόδοσή του (5,5π. και 3,4 ασίστ στην Ευρωλίγκα, 4π. και 4,1 ασίστ στην Αδριατική λίγκα). Με το τέλος της σεζόν 2015/16 λήγει και το διετές συμβόλαιο που είχε με την Μπάγερν. Οι Γερμανοί δεν τον ανανεώνουν και τον αφήνουν ελεύθερο.



Εκείνο το καλοκαίρι, λοιπόν, ο Μίτσιτς παίρνει μία απόφαση ζωής. Παρά τις προτάσεις που είχε από ομάδες της Ευρωλίγκας, εκείνος προτίμησε να απέχει από εκεί. Να αγωνιστεί σε πιο χαμηλό επίπεδο, ώστε να του δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για το restart. Το 2016 υπογράφει στην μικρομεσαία ομάδα της Τουρκίας, Τόφας Μπούρσα. Την απόφασή του αυτή, ο Σέρβος εξήγησε λίγα χρόνια αργότερα μιλώντας στην ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας: «Δεν ήθελα να μείνω στη διοργάνωση, απλά για να μείνω. Ήξερα ότι είχα να δώσω πράγματα στον εαυτό μου και έπρεπε να το δείξω στο παρκέ. Το χειρότερο σενάριο που απευχόμουν για μένα ήταν να παραμείνω ένα ταλέντο που δεν θα έδειχνε ποτέ την προοπτική του». Στη γειτονική χώρα, με την ομάδα της Προύσας, ο «Βάσα» αποκτά ρόλο και αυτοπεποίθηση και αυτό επιβεβαιώνεται και στο παρκέ, βελτιώνοντας κατά πολύ και τα νούμερά του τη σεζόν 2016/17.



Το καλοκαίρι του 2017, ο Βασίλιε Μίτσιτς μπήκε στον διάδρομο της… απογείωσης. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους τον κάλεσε και τον ενημέρωσε πως τον θέλει στη Ζαλγκίρις. Παράλληλα, ο Σάρας του έδωσε και την ευκαιρία να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα. Η χρονιά αυτή εξελίσσεται σε όνειρο τόσο για την ομάδα του Κάουνας, όσο και για τον ίδιο σε προσωπικό επίπεδο. Ο «Βάσα» γίνεται βασικό και αναντικατάστατο μέλος της καλύτερης χρονιάς της Ζαλγκίρις ύστερα από χρόνια, καθώς συνδυάστηκε με την επιστροφή της στο Final Four της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Εκεί, ουσιαστικά άρχισε και η απογείωση για τον Σέρβο, με τον ίδιο να δηλώνει μερικά χρόνια αργότερα: «Πρόθεσή μου ήταν να αποδείξω πράγματα για τον εαυτό μου παίζοντας, αλλά ο ένας χρόνος στη Ζαλγκίρις με τον Σάρας με βοήθησε να ωριμάσω. Ένιωσα σαν να έπαιζα για… πέντε χρόνια σε επίπεδο Ευρωλίγκας, καθώς έμαθα πάρα πολλά…».



Μετά τον έναν χρόνο φοίτησης και… εκπαίδευσης στο Κάουνας, ο Βασίλιε Μίτσιτς μετακόμισε το καλοκαίρι του 2018 στην Κωνσταντινούπολη και την Εφές και τα υπόλοιπα είναι… ιστορία. Στην παρθενική του σεζόν με την ομάδα του Εργκίν Αταμάν έφτασε μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας και τον έχασε από την ΤΣΣΚΑ. Το 2020 επιστρέφει ο Μίτσιτς πιο… δυνατός και μαζί με την Εφές έχουν βάλει πλώρη και πηγαίνουν… καρφί για την κατάκτηση, αλλά η έξαρση του κορωνοϊού τους στέρησε ακόμη και τη δυνατότητα για να διεκδικήσουν το τρόπαιο.

Ακολούθησε, όμως, το «μαγικό» όπως εξελίχθηκε 2021. Αν και στην αρχή τη χρονιάς, η Εφές αρμένιζε λίγο… στραβά μέχρι να βρει τα πατήματά της, στη συνέχεια πάτησε το γκάζι και πήγε «τρένο» μέχρι την Κολωνία, ξεπερνώντας και το μεγάλο εμπόδιο της Ρεάλ Μαδρίτης, στα playoffs.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο Μίτσιτς παίρνει την πρώτη κατάκτηση. Αναδεικνύεται MVP της κανονικής περιόδου, με το «άστρο» του να λάμπει… φωτεινό στο Final Four της Κολωνίας, όπου παίρνοντας την Εφές από το… χέρι την οδηγεί στην κατάκτηση της πρώτης Ευρωλίγκας της ιστορίας της. Παράλληλα, στις αποσκευές του ο Σέρβος, φεύγοντας από τη Γερμανία, καλείται να πληρώσει και… υπέρβαρο, γιατί παίρνει και το βραβείο του MVP του Final Four!



Αναμφίβολα, το 2021 είναι η χρονιά που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην καρδιά του Βασίλιε Μίτσιτς, αφού σάρωσε τα πάντα σε προσωπικό επίπεδο στο υψηλότατο επίπεδο της Ευρωλίγκας. Για να έρθει αυτό, ο ίδιος πάλεψε, μόχθησε, πόνεσε στο κορμί και στην ψυχή, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Η επιμονή και υπομονή του επιβραβεύτηκαν από το τηλεφώνημα του Γιασικεβίτσιους το καλοκαίρι του 2017, καθώς εκεί άρχισαν να αλλάζουν τα πάντα.

Οπότε δεν θα ήταν άδικο να πούμε ότι όλα όσα είδαμε από τον «Βάσα» από τότε μέχρι την Κολωνία οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον Σάρας, ο οποίος όμως από μέντορας και ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα του Σέρβου –δυστυχώς για εκείνον- έγινε… θύμα, καθώς η δική του Μπαρτσελόνα ήταν στον τελικό…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: Long Form