Μπορεί μια προσπάθεια που είναι στα μάτια πολλών καταδικασμένη να αποτύχει ή απλά να μείνει στην μετριότητα βάσει των δυσκολιών και των θηρίων που έχει να αντιμετωπίσει, να φτάσει στην καταξίωση και την καθολική αναγνώριση; Ο μόνος τρόπος για να γίνει είναι η συνεχόμενη προσπάθεια.

Για την ακρίβεια αν πετύχεις γρήγορα, καλό είναι να κάνεις πως δεν το βλέπεις για να μην νομίσεις ότι έφτασες στο τέρμα των δυνατοτήτων σου. Αυτό αποφάσισε μια μικρή ομάδα ανθρώπων στα Χανιά. Να προσπαθήσει να φτιάξει κάτι που θα ξεχωρίσει μέσα στον σορό και αν και ακόμα είναι νωρίς, ίσως και να το πέτυχε.

Με μια πρόχειρη ματιά στην βαθμολογία της Α1 Γυναικών, είναι σίγουρο ότι κάποιος θα προσέξει δίπλα στον ισχυρό Ολυμπιακό να φιγουράρει το όνομα του «άγνωστου» ΟΑ Χανίων. Τόσο οι ερυθρόλευκες και νταμπλούχες Ελλάδος, όσο και οι Κρητικές, είναι οι μόνες αήττητες ομάδες στις πρώτες τρεις αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος.

Πιο συγκεκριμένα ο σύλλογος από τα Χανιά έχει καταφέρει να επιβληθεί στην έδρα του απέναντι σε ΠΑΟΚ και Δάφνη Αγίου Δημητρίου, ενώ «δραπέτευσε» με το διπλό από το «Κλειστό Γυμναστήριο Παύλος Γιαννακόπουλος» απέναντι στον Παναθηναϊκό, κατόρθωμα που και μόνο στο άκουσμα του αντιπάλου φαντάζει δύσκολο.



Αν και οι Χανιώτισσες την σεζόν 2018-2019 δεν εξασφάλισαν μια από τις προνομιούχες θέσεις ανόδου από την Α2 όπου και αγωνίζονταν, προβιβάστηκαν στην Α1 έπειτα από την αρνητική απάντηση των Ηλιούπολη, Άρη και Πανσερραϊκού σε πρόταση της ΕΟΚ για αντικατάσταση του ΓΣ Καλυβίων που είχε αποχωρήσει. Έτσι ο ΟΑ Χανίων εκμεταλλεύτηκε αυτό το «παραθυράκι» και άρπαξε την ευκαιρία για την επιστροφή στην μεγάλη κατηγορία μετά από 10 χρόνια.

Το όλο εγχείρημα του κρητικού συλλόγου «τρέχουν» ο ιατρός με παγκόσμια αναγνώριση και πλούσια καριέρα στις ΗΠΑ Εμμανουήλ Μιχαηλάκης (αντιπρόεδρος), ο Γιάννης Τσουγκράκης (Γενικός Αρχηγός), ο Στέλιος Δερμιτζάκης (υπεύθυνος νεανίδων) και ο Τάσος Δημολίτσας (πρόεδρος). Η απόφαση του κύριου Μιχαηλάκη να ασχοληθεί με την τοπική ομάδα μπάσκετ γυναικών ήρθε όπως δήλωσε ο ίδιος μέσα από το μεράκι του για το άθλημα, ενώ όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του συλλόγου, ο ΟΑΧ έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Την τεχνική ηγεσία της ομάδας ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι Σταύρος Νανάκος ο οποίος την προηγούμενη αγωνιστική σεζόν ήταν αυτός οδήγησε τον Κρόνο Αγίου Δημητρίου στην Α1, επικρατώντας του ΠΑΣ Γιάννινα στα μπαράζ. Στο παρελθόν έχει καθίσει στον πάγκο των Εσπερίδων, του ΠΑΟΚ και του Σπόρτινγκ, ενώ ο ΟΑΧ είναι ο πέμπτος σταθμός στην καριέρα του.



Μάλιστα ο έμπειρος κόουτς μίλησε στο sport-fm.gr για την μέχρι στιγμής εμπειρία του στην ομάδα των Χανίων: «Η αλήθεια είναι ότι εδώ και μερικά χρόνια οι άνθρωποι της ομάδας μου είχαν προτείνει να έρθω στα Χανιά. Ποτέ δεν το απέκλεια αλλά ποτέ δεν ήμουν και σίγουρος. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, συμφώνησα να κάνω αυτό το βήμα, αφού άκουσα και μελέτησα προσεκτικά το πλάνο της ομάδας που είχαν στο μυαλό τους οι ιθύνοντες. Αμέσως πιάσαμε δουλειά και όλο το καλοκαίρι κάναμε μεγάλο “ψάξιμο” ώστε να φέρουμε τις κατάλληλες αθλήτριες. Το ελληνικό μας στοιχείο είναι πλούσιο οπότε δεν είχαμε θέμα».

«Εκεί που χρειάστηκε πραγματική προσπάθεια ήταν ο εντοπισμός των κατάλληλων ξένων. Καταλήξαμε σε μια έμπειρη Αμερικανίδα παίκτρια με ευρωπαϊκές παραστάσεις και ακόμα δυο συμπατριώτισσες της οι οποίες είχαν ως μόνη εμπειρία τα αμερικανικά κολλέγια. Μπορώ να πω μετά και το πολύ καλό ξεκίνημα και τις νίκες κόντρα σε Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Δάφνη Αγίου Δημητρίου κάναμε καλή δουλειά η οποία δεν σταματά εδώ. Στόχος του συλλόγου είναι να καταφέρει να παραμείνει στην κατηγορία και από εκεί και μετά θα κοιτάξουμε ξεχωριστά το βήμα παραπάνω».

Εκτός από το γυναικείο τμήμα μπάσκετ και οι νεανίδες διαθέτουν ένα εκπληκτικό σύνολο αθλητριών, με τους υπεύθυνους να δηλώνουν ότι το πρωτάθλημα Ελλάδος αποτελεί τον διακαή στόχο στην συγκεκριμένη αναπτυξιακή ηλικία.

Το Σάββατο (2/11, 16:00) ο ΟΑΧ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Α1 Γυναικών. Το κλειστό γήπεδο του Ε.Α.Κ. αναμένεται να είναι κατάμεστο από φίλους και των δυο ομάδων, με τους γηπεδούχους να δίνουν τον τίτλο της «γιορτής» στο ματς.

Επιμέλεια: Χρήστος Κατριμουστάκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube