Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας αποφάσισε τελεσίδικα ότι το ολλανδικό κράτος φέρει το ένα δέκατο της ευθύνης για την σφαγή περίπου 350 αμάχων από τους χιλιάδες που σκοτώθηκαν στην Σρεμπρένιτσα, θέτοντας τέλος στην χρόνια δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε συγγενείς των θυμάτων και στην Χάγη.

Η σφαγή έλαβε χώρα στα μέσα Ιουλίου του 1995, όταν ο σερβοβοσνιακός στρατός υπό τον Ράτκο Μλάντιτς δολοφόνησε περισσότερους από 8.000 μουσουλμάνους Βόσνιους, κυρίως άνδρες και αγόρια, δίχως να συναντήσει αντίσταση από την ολιγομελή δύναμη ολλανδών κυανόκρανων (Dutchbat) που φύλασσε την πόλη. Πρόκειται για το χειρότερο έγκλημα πολέμου στην μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης.

Το Δικαστήριο έκρινε πως στις 13 Ιουλίου, τελευταία ημέρα εκκένωσης της Σρεμπρένιτσα, οι ολλανδοί στρατιώτες δεν επέτρεψαν σε περίπου 350 άνδρες αμάχους να παραμείνουν στο συγκρότημα των Ηνωμένων Εθνών όπου είχαν βρει καταφύγιο, μολονότι «αυτό θα ήταν δυνατό».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι κυανόκρανοι στέρησαν από τους αμάχους κάθε ελπίδα να παραμείνουν κρυμμένοι από τα σερβοβοσνιακά στρατεύματα, τα οποία συστηματικά ξεχώριζαν τους άνδρες από τα γυναικόπαιδα.

«Η Dutchbat γνώριζε ότι αφότου οι άνδρες πρόσφυγες χωρίζονταν από τους υπόλοιπους πρόσφυγες από τους Σερβοβόσνιους διέτρεχαν πραγματικό κίνδυνο κακοποίησης και εκτέλεσης», αναφέρει η απόφαση των δικαστών.

Η έδρα υπολόγισε πάντως πως ακόμα κι αν παρέμεναν στο συγκρότημα οι 350 άμαχοι πιθανότατα θα ανακαλύπτονταν στην συνέχεια από τους Σερβοβόσνιους, κατά τη διάρκεια ερευνών στη βάση. Συνεπώς, η πιθανότητα επιβίωσής τους θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση 10% – έναντι 30% που είχε υπολογίσει το Εφετείο το 2017.

Με αυτό το σκεπτικό, αποφάσισε ότι το ολλανδικό Δημόσιο πρέπει να καταβάλει το 10% των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι οικογένειες των θυμάτων.

Η απόφαση καταρρίπτει πάντως το επιχείρημα ότι το ολλανδικό κράτος δεν μπορεί να βρεθεί υπόλογο για την συμπεριφορά των στρατιωτών του εφόσον συμμετείχαν σε αποστολή του ΟΗΕ. Οι δικαστές αποτίμησαν ότι από την στιγμή που ελήφθη απόφαση για εκκένωση του χώρου που ήλεγχαν οι κυανόκρανοι το κράτος είχε πρακτικό έλεγχο των ενεργειών της Dutchbat, και συνεπώς φέρει ευθύνη.

Κατά τα άλλα το Ανώτατο Δικαστήριο αξιολόγησε ότι η Dutchbat ενέργησε με αποδεκτό τρόπο στην απομάκρυνση χιλιάδων αμάχων, δεδομένων των συνθηκών. Οι κυανόκρανοι δεν έλαβαν βοήθεια από την διεθνή κοινότητα και η Σρεμπρένιτσα ελεγχόταν από χιλιάδες σερβοβόσνιους ένοπλους.

Σημείωσε πως εάν οι ολλανδοί στρατιώτες είχαν σταματήσει την εκκένωση ή αλλάξει τους κανόνες της απομάκρυνσης αυτό δεν θα άλλαζε την στάση των Σερβοβόσνιων.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο bwinΣΠΟΡ FM 94,6 και το sportfm.gr σας εύχονται «Καλό Πάσχα»

Με ομπρέλες η Ανάσταση - Με άστατο καιρό το ψήσιμο του οβελία αύριο Πάσχα- Πού θα βρέξει

Έφτασε στην Αθήνα το Άγιο Φως: Από το αεροδρόμιο στο μετόχι του Παναγίου Τάφου και σε όλες τις Μητροπόλεις

Κουτσούμπας: «Το τέλος του Γολγοθά κι η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια με δυνατό ΚΚΕ»

Ο Ζελένσκι μπήκε στη λίστα των «καταζητούμενων προσώπων» της Ρωσίας

Θανάσης Ευθυμιάδης: Το συγκινητικό αντίο του... Αντώνη στην Αννα Παναγιωτοπούλου

Σοκαριστικό ατύχημα στην πρώτη Ανάσταση της Κέρκυρας: «Έφαγε» τον μπότη στο κεφάλι- Δείτε βίντεο

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για το Πάσχα: Η σκέψη μας, στους αδύναμους και στους ένστολους

Μαφιόζικη εκτέλεση στη Θεσσαλονίκη: Πυροβόλησαν και σκότωσαν άνδρα από διερχόμενο όχημα

Κέρκυρα: Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις και τα παραδοσιακά έθιμα ο Στέφανος Κασσελάκης