Μια Πολωνία που έρχεται με απειλητικές διαθέσεις!

Οι ερυθρόλευκοι θέλουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας να δικαιολογήσουν το καλό όνομα που έχουν δημιουργήσει στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και η παρέα του έχουν δείξει πως δεν φοβούνται κανέναν αντίπαλο και πως έχουν την δυνατότητα να κερδίσουν τον οποιονδήποτε.

Με πρωταρχικό και όχι τόσο μακρινό στόχο την πρωτιά στον όμιλο, μπορούν να κάνουν όνειρα ακόμα και 8αδας.

Στο δρόμο για τη Ρωσία

Τερμάτισε πρώτη και… καλύτερη στον πέμπτο όμιλο της προκριματικής φάσης με 25 βαθμούς, αφήνοντας Δανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Αρμενία και Καζακστάν να βλέπουν τη σκόνη της. Ξεχώρισαν οι άνετες νίκες με 6-1 στην έδρα της Αρμενίας, αλλά και το εμφατικό 0-3 στο Βουκουρέστι κόντρα στην Ρουμανία. Φυσικά σημαντικό ρόλο στην πορεία της διαδραμάτισε η εξαιρετική κατάσταση του… αγριεμένου Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος σε 10 παιχνίδια κατάφερε να βρει δίχτυα συνολικά 16 φορές, τερματίζοντας στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερς. Ο αμέσως επόμενος Πολωνός πίσω από τον σούπερ σταρ της Μπάγερν ήταν ο Καμίλ Γκροσίσκι με 3 μόλις τέρματα.

Το «αστέρι»



Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Εύκολη επιλογή για ευνόητους λόγους. Οι ορέξεις του θα κρίνουν πολλά σχετικά με την πορεία της Πολωνίας στο τουρνουά και δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως όλοι θα παίζουν για εκείνον. Θα είναι ο αποδέκτης της πλειοψηφίας των επιθετικών ενεργειών με μοναδικό σκοπό να στέλνει μπάλα στα δίχτυα. Αποτέλεσε τον οδηγό στην προκριματική φάση με τα 16 τέρματα που σημείωσε, ενώ στις 93 συνολικά συμμετοχές με το εθνόσημο έχει σκοράρει σε περισσότερες από τις μισές (53). Είναι ο αρχηγός και η κατάσταση που θα βρίσκεται θα κρίνει πολλά. Προέρχεται από ακόμα μία εξαιρετική χρονιά με την Μπάγερν Μονάχου με την οποία κατέκτησε εύκολα το πρωτάθλημα σημειώνοντας 29 γκολ σε 30 ματς.

Αξίζει να τον δεις



Πιοτρ Ζιελίσνκι. Το αφεντικό στη μεσαία γραμμή της Πολωνίας και τον παίκτη που θα έχει κομβικό ρόλο τόσο στην αναχαίτιση των αντιπάλων, όσο και στο κομμάτι της δημιουργίας. Βασικός και αναντικατάστατος στα πλάνα του Άνταμ Ναβάλκα, προέρχεται από εξαιρετική σεζόν με την Νάπολι, με την οποία πραγματοποίησε 47 συμμετοχές σε Ιταλία και Ευρώπη, ενώ βρήκε και επτά φορές τον δρόμο προς τα δίχτυα. Οι ευθύνες του θα είναι τεράστιες στο νευραλγικό χώρο του κέντρου και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι εμφανίσεις του στο τουρνουά θα αποτελέσουν βαρόμετρο.

Πιθανή ενδεκάδα



Η αποστολή



Τερματοφύλακες:
Βόιτσιεχ Σέζνι (Γιουβέντους), Γιούκας Φαμπιάνσκι (Σουόνσι), Μπάρτος Μπιαλκόβσκι (Ίπσουιτς).

Αμυντικοί:
Μίχαλ Πάζνταν (Λέγκια), Άρτουρ Γέντζεϊτσικ (Λέγκια), Τιάγκο Τσιόνεκ (ΣΠΑΛ), Ματσιέι Ρίμπους (Λοκομοτίβ Μόσχας), Καμίλ Γκλικ (Μονακό), Γιούκας Πίστσεκ (Ντόρτμουντ), Γιαν Μπεντνάρεκ (Σαουθάμπτον), Μπάρτος Μπερεσίνσκι (Σαμπντόρια).

Μέσοι:
Γιάτσεκ Γκοράλσκι (Λουντογκόρετς), Κάρολ Λινέτι (Σαμπντόρια), Γκζέγκοζ Κριχόβιακ (Γουέστ Μπρομ), Κάμιλ Γκροσίτσκι (Χαλ), Γιάκουμπ Μπλαστσικόβσκι (Βόλφσμπουργκ), Σλάβομιρ Πέσκο (Λέχια), Πιοτρ Ζιελίνσκι (Νάπολι), Ράφαλ Κουρζάβα (Γκόρνικ).

Επιθετικοί:
Αρκάντιους Μίλικ (Νάπολι), Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (Μπάγερν), Γιούκας Τεοντόρτσικ (Άντερλεχτ), Ντάβιντ Κοβνάτσκι (Σαμπντόρια).

Στην άκρη του πάγκου



Άνταμ Ναβάλκα. Ο πολύπειρος 60χρονος τεχνικός ανέλαβε την ευθύνη να οδηγήσει την Πολωνία σε τελική φάση μίας ακόμα μεγάλης διοργάνωσης μετά το Euro του 2016, το οποίο και συνδιοργάνωσε μαζί με την Ουκρανία, πέφτοντας ωστόσο πάνω στην Εθνική μας και αποχαιρετώντας το τουρνουά από τη φάση των ομίλων. Βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από το 2013 και έκτοτε έχει ρεκόρ 25 νικών και 12 ισοπαλιών σε συνολικά 45 παιχνίδια. Μάλιστα, έχει εκτοξεύσει την επιθετική παραγωγή, καθώς κατά την παρουσία του η Πολωνία έχει σημειώσει συνολικά 99 τέρματα, κάτι που αναλογεί σε περίπου 4 γκολ ανά παιχνίδι.

Πότε παίζει

- 19 Ιουνίου: Πολωνία-Σενεγάλη (18:00)
- 24 Ιουνίου: Πολωνία-Κολομβία (21:00)
- 28 Ιουνίου: Ιαπωνία-Πολωνία (17:00)

Πού στοχεύει

Ο όμιλος κόντρα σε Κολομβία, Σενεγάλη και Ιαπωνία κρύβει… παγίδες, αλλά προσφέρεται και για όνειρα και δεν αποκλείεται να την δούμε να τερματίζει ακόμα και πρώτη. Η συνέχεια ωστόσο προμηνύεται δύσκολη. Στη φάση 16 θα την περιμένει πιθανότατα μια εκ των Βελγίου ή Αγγλίας, με συνέπεια να πρέπει να διαχειριστεί τον ρόλο του αουτσάιντερ. Πρόκριση από τη φάση των ομίλων, λοιπόν, και βλέπουμε…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube