Νέα κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ, έχει πλέον η ΠΓΔΜ, μετά από έξι μήνες ουσιαστικής ακυβερνησίας που ακολούθησαν τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Ζάεφ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με οριακή πλειοψηφία 62 εδρών στην 120μελή Βουλή, χάρη στην στήριξη κομμάτων της αλβανικής μειονότητας που έχουν δεχτεί να ενταχθούν στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος του είναι η ταχεία ένταξη στο NATO – που απαιτεί επίλυση του ζητήματος της ονομασίας – και τόνωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Σημειώνεται πως στις αρχές Μαΐου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ είχε κερδίσει τη στήριξη των αλβανικών κομμάτων από τις αρχές του έτους, όμως ο πρόεδρος Γκιόρκι Ιβανόφ αρνούνταν επί μήνες να του δώσει διερευνητική εντολή, υποστηρίζοντας ότι η συνεργασίας με τους Αλβανούς απειλεί την κυριαρχία της χώρας.

Τελικά, μετά από εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος Ιβανόφ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σοσιαλδημοκράτη ηγέτη αφού ο τελευταίος έδωσε γραπτή εγγύηση ότι δεν θα υπονομεύσει τη συνταγματική τάξη.

Η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο εδώ και περίπου δύο χρόνια, μετά την αποκάλυψη απομαγνητοφωνήσεων που ενέπλεκαν στελέχη της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Γκρουέφσκι σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube