«Η κυβερνητική στήριξη αυξήθηκε μόνο ελαφρά, δεν είναι ακόμα αρκετή», είναι το πρώτο σχόλιο της Barclays, το οποίο στάλθηκε στους πελάτες του βρετανικού επενδυτικού οίκου λίγο μετά τις 20:30, αποδεικνύοντας πόσο στενά παρακολουθούν οι ξένοι τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η Barclays, η αποτυχία εκλογής Προέδρου, με 160 ψήφους υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα έναντι των 200 που απαιτούνταν, ήταν ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Όμως, οι αναλυτές του οίκου σπεύδουν να προσθέσουν ότι οι 160 ψήφοι υπέρ ήταν τελικά λιγότερες από τις 161-167 που περίμεναν τα ελληνικά media κατά τις τελευταίες ημέρες. «Επισημαίνουμε ότι η κυβέρνηση έλαβε περιορισμένα αυξημένη στήριξη πέραν της αρχικής πλειοψηφίας της (των 155 εδρών). Αν και η στήριξη αυτή ενδέχεται να αυξηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, εξακολουθούμε να θεωρούμε το όριο των 200 ψήφων που απαιτούνται στη δεύτερη ψηφοφορία ως πολύ υψηλό», αναφέρουν.

Και τονίζουν ότι όλα τα βλέμματα θα στραφούν στην τρίτη ψηφοφορία, της 29ης Δεκεμβρίου, όπου απαιτούνται 180 ψήφοι. Σύμφωνα με την Barclays, το βασικό σενάριό της θέλει τη χώρα να πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές. Όμως, οι αναλυτές τονίζουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, καθώς η κυβέρνηση θα μπορούσε τελικά να επιτύχει την εκλογή Προέδρου για δύο λόγους: 1) η υπόθεση παίζεται πλέον σε καθαρά πολιτικό επίπεδο (αφού δεν καλούνται οι πολίτες να ψηφίσουν) και εξαρτάται από τις επαφές με τους βουλευτές, 2) με δεδομένες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ένας σημαντικός αριθμός ανεξάρτητων βουλευτών και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην επανεκλεγούν και κατ΄ επέκταση θα μπορούσαν να στηρίξουν την κυβέρνηση, ώστε να παραμείνουν στη Βουλή έως το 2017.

Τέλος, η Barclays εφιστά την προσοχή των πελατών της και στο γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να μειώνει τη διαφορά που τη χωρίζει από το ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Parapolitika.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube