Η καλύτερη πορεία της Εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ, πριν φυσικά το έπος του 2006, είχε έρθει μέσα από κλίμα αναταραχής, το 1994.

Παραμονές της έναρξης του Μουντομπάσκετ στον Καναδά, η ρήξη ανάμεσα στον ομοσπονδιακό τεχνικό Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου και τον Παναγιώτη Φασούλα έφτασε στο απροχώρητο.

Ο πρώτος αρνήθηκε στον δεύτερο άδεια να πεταχτεί στο Μανχάταν για προσωπική υπόθεση, η «αράχνη» δεν υπάκουσε και ο προπονητής έθεσε το ερώτημα «Ή εγώ ή αυτός».

Παρά τις προσπάθειες συμβιβασμού από τις παλιοσειρές της ομάδας και την ΕΟΚ, ο κόουτς Κιουμουρτζόγλου αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα, με τον αείμνηστο Μάκη Δενδρινό να προάγεται σε πρώτο προπονητή.

Ο Φασούλας όχι απλώς ενσωματώθηκε ξανά, αλλά ηγήθηκε της Εθνικής σε μια εντυπωσιακή πορεία μέχρι τα ημιτελικά, όπου έπεσε πάνω στον τοίχο της Dream Team 2.

Οι δύο βαριές ήττες, 97-58 από τις ΗΠΑ και στον μικρό τελικό 78-60 από την Κροατία άφησαν την Ελλάδα εκτός βάθρου, αλλά η λαμπρή ιστορία είχε ήδη γραφτεί για την Εθνική.

«Ευτυχώς, γιατί διαφορετικά θα είχαν έτοιμες τις κρεμάλες και θα ήμουν εθνικός καταστροφέας», όπως είπε χαριτολογώντας λίγα χρόνια αργότερα ο Φασούλας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube