· Ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι με την PSV πρωτίστως και κυρίως, κατά την γνώμη μου, έκανε κάτι πολύ σωστό και κάτι πολύ λάθος

ΤΟ σωστό ήταν ότι δεν τον πήρε από κάτω και αντέδρασε εξαιρετικά και τις δύο φορές που ισοφάρισαν οι Ολλανδοί. Δεν είναι μικρό πράγμα να δέχεσαι εις διπλούν τέτοια ψυχρολουσία: να προηγείσαι στο 9’ και να ισοφαρίζεσαι μέσα σε πέντε λεπτά, στο 14’. Να ξαναπροηγείσαι στο 36’ και να ξαναισοφαρίζεσαι μέσα σε τρία λεπτά, στο 39’! Κι όμως, ο Ολυμπιακός σήκωσε και τις δύο φορές το κεφάλι και πέτυχε και δεύτερο και τρίτο γκολ!

ΤΟ λάθος ήταν ότι ενώ η PSV έχει μία τεράστια αδυναμία, να τα χάνει όταν φάει γκολ και της επιτίθεσαι για να της βάλεις και δεύτερο, ο Ολυμπιακός δεν το έκανε-δεν της επιτέθηκε εκ νέου μετά το πρώτο του και το δεύτερο του γκολ. Δεν πήγε να κάνει το 2-0 και το 3-1, πήγε να προστατεύσει το υπέρ του σκορ. Κάτι που ήταν βούτυρο στο ψωμί για τους Ολλανδούς, οι οποίοι αφενός μεν απέφυγαν τους περαιτέρω κινδύνους για την εστία τους, αφετέρου δε βρήκαν έδαφος να επιτεθούν οι ίδιοι, κάνοντας αυτό που ξέρουν καλύτερα-κι όχι να αμυνθούν…

· Εν τέλει το παιχνίδι από πλευράς εξέλιξης σκορ ήταν καρμπόν με εκείνο το Ολυμπιακός-Μάλμε 4-2 τον Δεκέμβρη του 2014 στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Και τότε, ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί δύο φορές κι οι Σουηδοί είχαν ισοφαρίσει άλλες δύο! Η διαφορά είναι ότι ο Ολυμπιακός σε εκείνο το ματς είχε πάρει τη νίκη με δύο γκολ μετά το 85ο λεπτό, ενώ τώρα στο τέλος, στο 82΄, έβαλε ένα γκολ.

ΘΕΛΩ να πιστεύω ότι στη ρεβάνς στην Ολλανδία δεν θα έχουμε ανάλογο σκορ με το Μάλμε-Ολυμπιακός 2-0. Και για να σας είμαι ειλικρινής, δεν συμμερίζομαι και τόσο φανατικά την κυριαρχούσα άποψη ότι και στη ρεβάνς θα δούμε πολλά γκολ κι από τις δύο ομάδες. Δεν το ξέρω αυτό. Επειδή δηλαδή έγινε στο PSV-ΠAOK (3-2), μετά το ΠΑΟΚ-PSV (4-1), θα γίνει και στο PSV-Ολυμπιακός; Αυτό το οποίο εγώ ξέρω είναι ότι φέτος ο Ολυμπιακός σε τέσσερα παιχνίδια εκτός έδρας στην Ευρώπη πέτυχε μόλις ένα γκολ, με το σουτ του Καμαρά έξω από την περιοχή στη Μαρσέιγ. Στα άλλα τρία έμεινε στο μηδέν. Και στο Ομόνοια-Ολυμπιακός 0-0 και στο Πόρτο –Ολυμπιακός 2-0 και στο Σίτι-Ολυμπιακός 3-0. Όπως είχε μείνει και στο μηδέν και στο πιο κρίσιμο περσινό εκτός έδρας παιχνίδι, το Γουλβς-Ολυμπιακός 1-0.



· Όπως είμαι υποχρεωμένος να παρατηρήσω και κάτι άλλο: ο πρωταθλητής μας όχι απλά αδυνατεί φέτος να κρατήσει το μηδέν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του, αλλά στα έξι τελευταία έχει ένα παθητικό κατά μέσο όρο δύο γκολ ανά ματς: Πόρτο-Ολυμπιακός 2-0, Σίτι-Ολυμπιακός 3-0, Ολυμπιακός-Σίτι 0-1, Μαρσέιγ-Ολυμπιακός 2-1, Ολυμπιακός-Πόρτο 0-2, Ολυμπιακός-PSV 4-2. Σε έξι ματς 12 γκολ παθητικό. Δεν το λες και…καλό, όσο κι αν αντίπαλοι είναι, μεταξύ άλλων, η Σίτι κι η Πόρτο. Διότι βλέπουμε ότι από δύο γκολ έφαγε κι από τη Μαρσέιγ έξω κι από την PSV μέσα.

· Παρεμπιπτόντως, να καταγράψουμε τη θετική εμφάνιση του Ουσεϊνού Μπα στο παιχνίδι της Πέμπτης. Ο Σενεγαλέζος είχε μία μάλλον προβληματική εικόνα εδώ και κάμποσο καιρό, αλλά αυτή τη φορά ήταν πολύ συγκεντρωμένος και νομίζω ο καλύτερος αμυντικός του Ολυμπιακού. Αν εξαιρέσεις μία φορά που έχασε τον θεωρούμενο ως καλύτερο παίκτη της PSV, τον Μάλεν, ο Μπα ήταν πολύ καλός στις επεμβάσεις του, τόσο ψηλά, όσο και χαμηλά. Και δεν ήταν καθόλου λίγες, περίπου 12 (!), εκ των οποίων τουλάχιστον οι τρεις-τέσσερις πολύ σημαντικές.

ΕΞΙΣΟΥ αλήθεια είναι ότι ο Μπα πήρε πάλι κίτρινη κάρτα και γλίτωσε κι αποβολή στο 91΄, με τον Σουηδό διαιτητή να είχε κάνει πρώτα το μεγάλο λάθος να χαριστεί σε αποβολή του Σανγκαρέ από το 68’ κι έτσι να «πηγαίνει» το ματς, με διάθεση να μην αφήσει κάποια ομάδα με δέκα παίκτες. Μόνο που ο Σα την πρώτη κίτρινη την έφαγε για να καλύψει μία λανθασμένη πάσα προς τα πίσω του Μπουχαλάκη (το ίδιο ακριβώς που είχε συμβεί με την κίτρινη του Όλεγκ από λάθος πάσα του Ελ Αραμπί), ενώ το φάουλ που έκανε στο 91’ ήταν μία κίνηση που δεν μπορείς να την κριτικάρεις, πολύ απλά γιατί αν άφηνε τον αντίπαλο του να ξεφύγει, η PSV θα έφευγε σε πολύ κρίσιμη αντεπίθεση με τρεις παίκτες εναντίον τριών και μάλιστα με τον τρίτο αμυνόμενο (Όλεγκ) πιο πίσω απ΄ όλους στην φάση.

ΚΑΙ ακριβώς εδώ πρέπει να σταθούμε, γιατί οι Ολλανδοί σε ένα διάστημα του παιχνιδιού στο οποίο ο Ολυμπιακός έμοιαζε να τους έχει του χεριού του και τους απειλούσε συνεχώς, μπόρεσαν στο 91’ κι έβγαλαν μία αντεπίθεση-φωτιά, και δη με υποδειγματικό τρόπο, αφού ούτε ο Καμαρά μπόρεσε να την ανακόψει στο ξεκίνημα της, ούτε το τάκλιν του Μασούρα, ούτε η προσπάθεια των Μπουχαλάκη κι Όλεγκ να την σταματήσει. Μία φάση ενδεικτική της δυνατότητας της PSV να σκοτώσει τον αντίπαλο της αν βρει χώρους.



· Τέλος πάντων, η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός νίκησε. Κι αυτό ήταν το πρώτο που έπρεπε να κάνει. Και μάλιστα κέρδισε για μόλις δεύτερη φορά στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ, όταν μιλάμε για το πρώτο παιχνίδι του να είναι εντός έδρας. Η προηγούμενη φορά ήταν το 1-0 επί της Σοσό το 2015, το οποίο ακολούθησε το 1-0 και μέσα στη Γαλλία. Γενικά ο Ολυμπιακός τις έχει πολύ δύσκολες τις εντός έδρας νίκες στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ (μόλις δύο σε 16 παιχνίδια, με εφτά ισοπαλίες κι εφτά ήττες), αλλά το καλό είναι ότι βελτιώνεται.

ΔΗΛΑΔΗ, ενώ παλιότερα τα έχανε σχεδόν όλα τα ματς (βλέπε Λεβάντε 0-1, Μέταλιστ 1-2, Σεντ Ετιέν 1-3, Νιούκαστλ 1-3, Γιουβέντους 1-3), τώρα έχει χάσει μόνο από την Άρσεναλ πέρυσι (0-1), ενώ στα άλλα πέντε παιχνίδια του έχει ισοπαλίες (βλέπε με Γουλβς 1-1, Ντινάμο Κιέβου 2-2, Μπεσίκτας 1-1, Οσμάνλισπορ 0-0, Ντνίπρο 2-2).
ΚΑΙ μην το νομίζετε μικρό το βήμα, να αποφεύγεις την ήττα και να φέρνεις ισοπαλία. Κάπως έτσι, συνηθίζοντας τουλάχιστον να μην χάνει, ο Ολυμπιακός έφτασε τώρα και στο ζητούμενο, στην νίκη, με το 4-2 επί της PSV. Μόνο που τώρα πρέπει να την υπερασπιστεί την άλλη Πέμπτη και μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι η πίεση που θα δεχθεί εκεί η ομάδα του Μαρτίνς θα είναι ακόμη πιο μεγάλη από αυτή που δέχθηκε μέσα στο Καραϊσκάκη.

ΔΙΟΤΙ, καλό το 4-2, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ότι η PSV είχε κατοχή μπάλας 57-43, ότι είχε 5-1 υπέρ της κόρνερ και ότι είχε κι αυτή 12 τελικές (τέσσερις εντός εστίας, έναντι έξι του Ολυμπιακού). Αλλά πάνω απ΄ όλα ότι στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού είχε καλή ανάπτυξη και όταν πίεζε ψηλά δεν ήταν καθόλου εύκολο να κάνει ο Ολυμπιακός το παιχνίδι του από πίσω.

Άσχετο: την πιο σωστή κουβέντα την είπε ο Σωκράτης χθες. Όντως πρέπει να πέσουν οι τόνοι στον Ολυμπιακό, μετά την όντως θριαμβευτική νίκη επί της PSV. Ο Ολυμπιακός ούτε έχει προκριθεί, ούτε έχει πάρει το πρωτάθλημα ακόμη, ούτε καν έχει περάσει τον Άρη στο Κύπελλο. Είμαστε 20 Φλεβάρη κι η σεζόν ακόμη έχει τρεις ολόκληρους μήνες, στους οποίους πολλά μπορεί να γίνουν. Μπορεί ο Ολυμπιακός να τα «σπάσει» όλα, μπορεί και να έρθουν τα πάνω κάτω και να ψαχνόμαστε μετά όλοι μας...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube