Εκτόξευση στην ελίτ, καταξίωση μεταξύ των κορυφαίων, καθολική αναγνώριση, δύο χρυσά συμβόλαια, αλλά ταυτόχρονα μία τεράστια απώλεια και σκληρή ως άδικη κριτική για μια απουσία. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έζησε πολύ έντονα το 2017 και το sportfm.gr ξεχώρισε τις… 17 πιο χαρακτηριστικές στιγμές του μέσα στο έτος που φεύγει.

Του Χρήστου Ρομπόλη

1. Όχι απλώς καλός, πλέον καθοριστικός


Λένε πως η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί. Μάλλον το αντίστοιχο ισχύει και για τη χρονιά και το 2017 φάνηκε πως θα είναι εξαιρετικό για τον Γιάννη από τις πρώτες μέρες του. Στις 4 Ιανουαρίου οι Μπακς επισκέπτονται τη Νέα Υόρκη, οι Νικς μοιάζουν να τους έχουν στριμώξει στα σχοινιά με 104-103 στα 8,6’’ για το τέλος και το κοινό αλαλάζει defence-defence. Η μπάλα ακουμπά στα χέρια του Αντετοκούνμπο που με σουτ εκτός ισορροπίας στην εκπνοή ξεραίνει τους γηπεδούχους και σκορπά τη σιγή. Ένας clutch player μόλις έχει γεννηθεί.


Κίνηση αληθινού Έλληνα
Πολλοί ακόμη και σήμερα αμφισβητούν την… ελληνικότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Λίγο μετά τον προσωπικό του θρίαμβο στο «Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν» εκείνος έδωσε την καλύτερη απάντηση. Όταν του ζητήθηκε να βάλει αυτόγραφο πάνω στην ελληνική σημαία, εκείνος ξεκαθάρισε πως το εθνικό σύμβολο είναι ιερό.


2. Giannis Antetokounmpo #NBA vote

Μπορεί το παραπάνω hashtag να έγινε κάτι σαν… ανέκδοτο, αλλά αυτό που κατάφερε ο Γιάννης μόνο αστείο δεν είναι και μόνο στην ελληνική «εκστρατεία» για να σταλεί στο All Star Game δεν οφείλεται. Στις 19 Ιανουαρίου επελέγη στην πρώτη πεντάδα της Ανατολής (πρώτος starter των Μπακς από το 1986) κι έγινε ο νεότερος μη Αμερικανός της ιστορίας που είναι βασικός. Κι όχι απλώς… ψηφίζεται, αφού συγκέντρωσε 1.604.463 προτιμήσεις και ήταν τρίτος στην Ανατολή, πίσω μόνο από τους πρωταθλητές Λεμπρόν και Ίρβινγκ. «Θα είχα άλλο ένα εκατομμύριο ψήφους αν ο κόσμος ήξερε πώς να γράφει σωστά το όνομά μου», σχολίασε με πλατύ χαμόγελο.

3. Ακόμη και στις ήττες ξεχωρίζει
Οι Μπακς έφυγαν ηττημένοι από το Λος Άντζελες (122-114), αλλά ο Γιάννης σίγουρα δεν ήταν χαμένος. Στις 10 Φεβρουαρίου έκανε νέο ρεκόρ καριέρας με 41 πόντου κόντρα στους Λέικερς. Κι αυτό δεν κράτησε πολύ…


4. Έλαμψε μέσα στα αστέρια

Σιγά που θα αρκείτο απλώς στη συμμετοχή… Ο Γιάννης δεν έδειχνε καθόλου starstruck στο All Star Game. Απόλαυσε τη συμμετοχή σαν παιδί στο λούνα παρκ, αλλά ταυτόχρονα έλαμψε ανάμεσα στους κορυφαίους με 30 πόντους. Κι αν η Ανατολή δεν είχε χάσει από τη Δύση (192-182) δεν θα έχανε το βραβείο του MVP.


5. Και Mr Μάρτιος
Δείγμα ενός σπουδαίου παίκτη είναι η συνέπεια. Κι ο Γιάννης δεν κάνει σποραδικά καλές εμφανίσεις. Ο Μάρτιος ήταν ο δικός του μήνας, καθώς αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης στην Ανατολή οδηγώντας τους Μπακς σε 14 νίκες σε 18 ματς κι ολοταχώς στα play offs έχοντας 22,4 πόντους, 8,4 ριμπάουντ, 4,8 ασίστ, 1,7 τάπες και 1,3 κλεψίματα κατά μέσο όρο.


6. Παράσημα και βραβεία κάθε μέρα

Ο Γιάννης ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο όντας πρώτος παίκτης των Μπακς σε πόντους (22,9), ριμπάουντ (8,7), ασίστ (5,4), κλεψίματα (1,6) και τάπες (1,9), κάτι που έχουν πετύχει μόνο άλλοι τέσσερις παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ (Ντέιβ Κόουενς, Σκότι Πίπεν, Κέβιν Γκαρνέτ και Λεμπρόν Τζέιμς). Παράλληλα έγινε ο πρώτος παίκτης στα χρονικά που τερματίζει στο Top 20 του πρωταθλήματος στις πέντε αυτές στατιστικές κατηγορίες. Μοιραία, λοιπόν, επελέγη στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ και κέρδισε το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη.


7. Πάλευε μόνος του…
Οι Μπακς προηγήθηκαν 2-1, αλλά οι πληρέστεροι Ράπτορς πήραν τα τρία επόμενα ματς και επικράτησαν στη μάχη τους στον πρώτο γύρο των play offs. Ο Γιάννης πάλευε σχεδόν μοναχός του έχοντας 24,8 πόντους, 9,5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2,2 κλεψίματα και 1,7 τάπες σε 40,5 λεπτά ανά αγώνα στη σειρά.


8. Δυο μεγάλες γιορτές του μπάσκετ
Την ώρα που άλλοι έκαναν διακοπές, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παρέα με τον αδερφό του, Θανάση, και μία εξαιρετική ομάδα ανθρώπων εργάζονταν για το μπάσκετ. Τα δύο Antetokounbros, σε Αλεξάνδρειο και ΟΑΚΑ, συνδύασαν τη χαρά του παιχνιδιού με παρουσία θρύλων του μπάσκετ (όπως τα μέλη της Εθνικής του 2005) γεμίζοντας τα δύο γήπεδα με οικογένειες, παιδιά και αγνούς φίλους αυτού που πρέπει να είναι το μπάσκετ: χαρά και παιχνίδι.



9. Συγκίνησε στη «Στέγη» με τα δάκρυά του
Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο μίλησαν για τη διαδρομή τους από τη φτώχεια στην κορυφή σε μια εξαιρετική εκδήλωση στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών». Αμφότεροι λύγισαν όταν άκουσαν τη μητέρα τους να τραγουδά το «Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι», με το οποίο τους μεγάλωσε.


10. Με πόνο ψυχής εκτός Εθνικής και στο επίκεντρο της κριτικής
Η Εθνική αρχίζει με πολλά όνειρα την προετοιμασία για το Ευρωμπάσκετ. Η ενόχληση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο γόνατο εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα, καθώς οι Μπακς πιέζουν ασφυκτικά για να μην αγωνιστεί και να ξεκουραστεί «πατώντας» στο τετραετές συμβόλαιο 100 εκατ. δολαρίων που τίθεται σε ισχύ. Ο ίδιος ανακοινώνει τα κακά μαντάτα μέσω Instagram στις 19 Αυγούστου. «Πέρυσι είχα την επιλογή να "παγώσω" την συμφωνία για το νέο μου συμβόλαιο. Φέτος δεν έχω επιλογή. Είμαι τραυματίας, οι πόνοι δεν έχουν υποχωρήσει και πρέπει να γίνω καλά», έγραψε αντιμετωπίζοντας για αρκετές ημέρες σκληρή κριτική, με κάποιους να φτάνουν στα άκρα και να τον αποκαλούν προδότη.


11. Έχασε το στήριγμά του

Το δέσιμο του Γιάννη Αντετοκούνμπο με την οικογένειά του είναι γνωστό. Ο μεγαλύτερος κρίκος της αλυσίδας έσπασε βίαια και απότομα στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν ο πατέρας του, Τσαρλς, έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή, μόλις στα 54 του χρόνια. Συντετριμμένος ο σταρ των Μπακς απέχει για λίγες μέρες από την προετοιμασία της ομάδας του, καθώς είδε τον άνθρωπο που πάλεψε σκληρά για την επιβίωση των παιδιών του να «σβήνει» και να μην απολαμβάνει όσο θα του άξιζε όσα κατάφεραν τα παιδιά του. Ο Γιάννης αποφασίζει στο εξής να του αφιερώνει κάθε στιγμή του στο παρκέ. Και είναι βέβαιο πως ο πάντα χαμογελαστός Τσαρλς θα καμαρώνει από κει ψηλά.

12. Γίνεται ακόμη καλύτερος; Γίνεται!
Συνεχίζοντας να τρυπά το ταβάνι του, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο άφησε στην άκρη το πένθος του και μπήκε φουριόζος στη νέα σεζόν του ΝΒΑ. Έκανε ρεκόρ καριέρας με 44 πόντους στο 113-110 επί των Μπλέιζερς στις 21 Οκτωβρίου και στα πέντε πρώτα ματς της περιόδου είχε 175 πόντους, 53 ριμπάουντ και 28 ασίστ, αριθμούς που δεν κατέγραψε ποτέ και κανένας στην ιστορία.


13. Μια κερκίδα για πάρτη του
Μετά τις ήττες ο Γιάννης είναι απαρηγόρητος, ακόμη κι αν έχει 40 πόντους, 9 ριμπάουντ, 4 τάπες και 3 ασίστ, όπως στο 124-119 από τους Καβαλίερς στις 7 Νοεμβρίου. Κι όμως το πρόσωπό του φωτίστηκε από ένα πλατύ χαμόγελο, όταν αντίκρισε μια τεράστια ελληνική κερκίδα από την ομογένεια του Κλίβελαντ που τον αποθέωσε και τραγούδησε μαζί του τον εθνικό ύμνο.


14. Super deal με Nike
Με τις αθλητικές εταιρείες να κάνουν ουρά και να απλώνουν εκατομμύρια στα πόδια του για να διαφημίσει τα προϊόντα τους, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πιστοποίησε το status του ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες του ΝΒΑ. Τελικά η επιλογή του ήταν η Nike, σε ένα πολυετές deal που κατά πληροφορίες θα του αποφέρει διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Συν τοις άλλοις, μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα παρουσιαστεί και το νέο παπούτσι που θα φέρει την υπογραφή και το όνομά του.


15. Το επεισόδιο με τον βοηθό προπονητή
Όλοι έμειναν έκπληκτοι βλέποντας τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να βρίζει τον βοηθό προπονητή των Μπακς, Σον Σουίνι, σε ένα τάιμ άουτ στον αγώνα με τους Τζαζ. «Πάντα τσακώνεσαι με τα αδέρφια σου. Είναι κάτι σύνηθες, εγώ και ο Σουίνι είμαστε πολύ δεμένοι και πάντα μιλάμε με ειλικρίνεια ο ένας στον άλλο. Έχει συμβεί και άλλες φορές μεταξύ μας αλλά αυτή τη φορά το έπιασε η κάμερα. Είμαστε μια χαρά, έτσι συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλο. Τσακωνόμαστε, ανταλλάσσουμε κουβέντες αλλά στο τέλος της ημέρας και οι δύο θέλουμε τη νίκη», είπε για το συμβάν ο 23χρονος άσος.


16. Αφιερωμένο στον πατέρα του
Οι Μπακς τα βάζουν με το «θηρίο» και κερδίζουν. Το 119-116 επί των Καβαλίερς στις 19 Δεκεμβρίου φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Αντετοκούνμπο, καθώς πέρα από 27 πόντους, 13 ριμπάουντ και 8 ασίστ έχει και το καθοριστικό κλέψιμο στον Λεμπρόν Τζέιμς και αμέσως μετά γκολ-φάουλ που κρίνει το ματς. «Το κάνω για τον πατέρα μου, το κάνω για την οικογένειά μου, το κάνω για την ομάδα μου, το κάνω για το Μιλγουόκι», γράφει λίγο μετά στο Instagram.


17. Φινάλε όπως και αρχή…
To 2017 έκλεισε για τον Γιάννη όπως ακριβώς άνοιξε. Με ένα μεγάλο καλάθι νίκης σε εκτός έδρας αγώνα. Μικρή σημασία έχει ότι πάτησε εκτός λίγο πριν απογειωθεί πάνω από τον Ράσελ Γουέστμπρουκ και χαρίσει στους Μπακς τη νίκη επί των Θάντερ στην Οκλαχόμα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube