«Τι είναι το Γιουβέντους-Ίντερ για εσένα», είχε ρωτηθεί ένας οπαδός της Μεγάλης Κυρίας σε ένα παλιό ντοκιμαντέρ; «Ένα ματς που θέλω πάντα να κερδίζω», είχε απαντήσει.

Είναι το μεγαλύτερο ντέρμπι της Ιταλίας. Το «Derby d'Italia» συγκεντρώνει πάντα τα βλέμματα εκατομμυρίων τηλεθεατών παγκοσμίως και φέτος θα αποκτήσει ξανά την παλιά χαμένη του αίγλη. Διότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν σχετικά αδιάφορο, αφού η Ίντερ δεν ήταν στο επιθυμητό επίπεδο και δεν διεκδικούσε το πρωτάθλημα και η Γιουβέντους έπαιρνε τον έναν τίτλο μετά τον άλλον. Όταν μάλιστα μετακινούνταν παίκτες από τη μία ομάδα στην άλλη, γινόταν το... έλα να δεις!



Το πρώτο «Derby d'Italia» έγινε τον Νοέμβριο του 1909 με την Γιουβέντους να επικρατεί 2-0. Ωστόσο, αυτή η ήττα δεν στοίχισε στην Ίντερ αφού στο τέλος της χρονιάς πήρε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία με την Προ Βέρτσελι, κερδίζοντας στον τελικό των πλέι-οφ με 10-3!!!

Η απόφαση του δικαστηρίου και το... 9-1

Η έννοια του ντέρμπι δεν είχε καλλιεργηθεί ακόμα ανάμεσα στους οπαδούς αλλά και στα ποδοσφαιρική μέλη των ομάδων. Έπρεπε να περάσουν κάτι παραπάνω από πενήντα χρόνια για να δημιουργηθεί η κόντρα, το μίσος, η έχθρα ανάμεσα στις δύο ομάδες. Τη σεζόν 1960/61 η Ίντερ είχε κερδίσει στα χαρτιά το ματς με την Γιουβέντους στο Τορίνο με 2-0 καθώς οπαδοί της Μεγάλης Κυρίας είχαν μπει στο γήπεδο και έκαναν επεισόδια. Λίγο πριν το φινάλε του πρωταθλήματος, όμως, το διακαστήριο ανέτρεψε την απόφαση και η Ίντερ βρέθηκε στο -2 από εκεί που ήταν μόνη της στην κορυφή. Μία αγωνιστική πριν την επανάληψη του ντέρμπι, η Γιουβέντους ήρθε ισόπαλη με την Μπάρι και η Ίντερ έχασε από την Κροτόνε, χάνοντας το πρωτάθλημα αφού η διαφορά ήταν στους 3 βαθμούς και εκείνη την εποχή η νίκη έδινε 2 βαθμούς στην ομάδα που την έπαιρνε. Ο Άντζελο Μοράτι, πρόεδρος των «νερατζούρι» τότε, έδωσε εντολή στον Ελένιο Ερέρα να κατεβάσει την ομάδα νέων στο ντέρμπι, με την Γιουβέντους να μην δείχνει οίκτο και να διαλύει τα... παιδάκια με 9-1, έχοντας τον Ομάρ Σιβόρι να σκοράρει 6 τέρματα!



Πέντε χρόνια αργότερα, η τρομερή τότε Ίντερ του Ελένιο Ερέρα πήγε στο Τορίνο ως πρωταθλήτρια Ιταλίας και Ευρώπης. Στόχος της να κάνει το τρεμπλ αλλά η Γιουβέντους της έκοψε τον δρόμο και την άφησε να περιμένει για... 45 χρόνια, όταν με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο έκανε επιτέλους το τρεμπλ!

«Θυμάστε το πέναλτι του Ρονάλντο;»

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα «Derby d'Italia» έγινε στις 26 Απριλίου του 1998 όταν η Γιουβέντους επικράτησε ξανά με 1-0 της Ίντερ. Το παιχνίδι έχει μείνει στην ιστορία για το πέναλτι που δεν δόθηκε στον Ρονάλντο μετά από σύγκρουση με τον Τζιανλούκα Πεσότο και στα... καπάκια, οι γηπεδούχοι έφυγαν στην κόντρα και ο Ντελ Πιέρο με πτώση στην αντίπαλη περιοχή κέρδισε αυτός το πέναλτι. «Το πέναλτι του Ρονάλντο» είναι κάτι που συζητείται ακόκη και τώρα στην Ιταλία...



Το «Calciopoli» που έφτασε στο... τέρμα την κόντρα

Οι Ιταλοί, όπως γνωρίζουμε, δεν είναι και τα πιο... ήρεμα παιδιά. Ούτε φυσικά και στο ποδόσφαιρο. Το σκάνδαλο «Calciopoli» έκανε τον γύρο του κόσμου και αφορούσε την υπόθεση των στημένων αγώνων στην Ιταλία. Η Γιουβέντους τιμωρήθηκε με υποβιβασμό στην 3η κατηγορία και αφαίρεση 30 βαθμών, απόφαση που... έπεσε στη συνέχεια αφού τελικά η Μεγάλη Κυρία αγωνίστηκε στην Serie B και ξεκίνησε με -9. Ουσιαστικά ήταν και η μόνη ομάδα που την πλήρωσε ουσιαστικά παρότι μπλέχτηκαν στο σκάνδαλο και τα ονόματα των Λάτσιο, Μίλαν, Φιορεντίνα και Ρετζίνα. Επίσης, της αφαιρέθηκαν δύο τίτλοι, εκ των οποίων ο δεύτερος του 2006 πήγε στην... μισητή Ίντερ και η Γιουβέντους συνεχίζει να τον διεκδικεί ακόμα και τώρα στα δικαστήρια.



Το γεγονός πως η Ίντερ πήρε τον τίτλο από την Γιουβέντους με αυτό τον τρόπο μεγάλωσε κι άλλο το μεταξύ τους μίσος. Όπως και το γεγονός πως η Γιουβέντους φάνηκε βάσει των ανακρίσεων και των αποφάσεων του δικαστηρίου πως με αθέμιτους τρόπους επηρέαζε διαιτητές, ποδοσφαιριστές και παράγοντες, έκανε τους «νερατζούρι» να τους... χλευάζουν διαρκώς και να θεωρούν τους εαυτούς τους αδικημένους. Το όνομα της Ίντερ είχε ακουστεί, επίσης, στο παραπάνω σκάνδαλο αλλά δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Προφανώς γιατί δεν υπήρχαν απτές αποδείξεις. Η Γιουβέντους είχε στιγματιστεί, ο Μότζι είχε αποχωρήσει από την ηγεσία της και οι αντίπαλοί της έβρισκαν την ευκαιρία για καζούρα. Αλλά η Μεγάλη Κυρία επέστρεψε δριμύτερη.

Το «διπλό» του Στραματσόνι και η τελευταία... νερατζούρο νίκη

Στις 3 Νοεμβρίου του 2012 η Ίντερ έριξε... βόμβα στο Τορίνο αφού δεν «μάσησε» από το γκολ του Βιδάλ στο πρώτο λεπτό του αγώνα και έφτασε σε μια σπουδαία νίκη-ανατροπή με 3-1. Η Ίντερ του Αντρέα Στραματσόνι, που δεν κατάφερε τελικά να πάρει ένα πρωτάθλημα που θα μπορούσε αλλά... λύγισε πριν το φινάλε, έσπασε το αήττητο ρεκόρ των 49 αγώνων της Γιουβέντους!

Τέσσερα χρόνια αργότερα και σχεδόν... πέντε πριν από το σημερινό ματς είχε έρθει και η τελευταία νίκη της Ίντερ επί της Γιουβέντους! Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2016 με τους «νερατζούρι» να επικρατούν 2-1 στο «Τζουζέπε Μεάτσα» σε άλλο ένα μεταξύ τους «Derby d'Italia» που δεν έκρινε τίποτα, που ήταν... αδιάφορο και είχε χάσει εν πολλίς την παλιά του αίγλη.



Σήμερα, όμως, κρίνονται πολλά. Εάν η Ίντερ κερδίσει την Γιουβέντους τότε θα δείξει πως επιτέλους επέστρεψε και είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ να πάρει το σκουντέτο. Είναι η ευκαιρία της με την Μεγάλη Κυρία του Αντρέα Πίρλο, που έχει αγωνιστεί στην Ίντερ κατά το παρελθόν, να την κερδίσει και να την... τελειώσει. Από την άλλη μεριά, όμως, η Γιουβέντους είναι φτιαγμένη για αυτά τα ματς. Τα δύσκολα της ταιριάζουν, στα ντέρμπι έχει την ψυχολογία και το know how για να τα κερδίζει, με τους αντιπάλους να την... φοβούνται πολλές φορές! Αν περάσει σήμερα από το «Τζουζέπε Μεάτσα» τότε ίσως και να γίνει πρώτο φαβορί για τον τίτλο, παρότι η Μίλαν θα συνεχίσει πρώτη και με διαφορά.

Τίτλοι των δύο ομάδων:

Γιουβέντους: 68 σύνολο (36 πρωταθλήματα, 13 Κύπελλα Ιταλίας, 2 Champions League μεταξύ άλλων)
Ίντερ: 39 σύνολο (18 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα, 3 Champions League μεταξύ άλλων)

Πρώτοι σκόρερ στα «Derby d'Italia»:



Παράδοση (στο πρωτάθλημα):
Νίκες Γιουβέντους: 85
Νίκες Ίντερ: 47
Ισοπαλίες: 46


Διαβάστε ακόμα:

Ίντερ-Γιουβέντους: Μιλάνο-Τορίνο ένα τσιγάρο δρόμος!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube