Ένας άνδρας 71 ετών αθωώθηκε χθες Τρίτη από δικαστήριο στην αμερικανική πολιτεία Οκλαχόμα, αφού παρέμεινε σχεδόν μισό αιώνα πίσω από τα σίδερα για φόνο που δεν διέπραξε.

Ο Γκλεν Σίμονς, Αφροαμερικανός, είναι πλέον ο άνθρωπος που πέρασε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη φυλακή προτού αθωωθεί στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το εθνικό μητρώο αθωώσεων.

Μαζί με άλλον έναν άνδρα, τον Ντον Ρόμπερτς, είχαν καταδικαστεί σε θάνατο το 1975 για τον φόνο υπαλλήλου κάβας, 30 ετών, κατά τη διάρκεια ληστείας στην πόλη Έντμοντ, στην Οκλαχόμα.

Κατόπιν η ποινή τους μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Η καταδίκη των δύο ανδρών βασίστηκε στην κατάθεση πελάτισσας του καταστήματος, έφηβης η οποία τραυματίστηκε στο κεφάλι από σφαίρα κατά τη διάρκεια της ληστείας, αλλά επέζησε.

Η έφηβη τους αναγνώρισε ανάμεσα σε άλλους υπόπτους που της παρουσίασαν αστυνομικοί, όμως μεταγενέστερη έρευνα έθεσε υπό αμφισβήτηση της αξιοπιστία της αναγνώρισης.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής δίκης, οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν πως δεν βρίσκονταν καν στην Οκλαχόμα την ημέρα που διαπράχθηκε η δολοφονία.

Ο Γκλεν Σίμονς αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο, έπειτα από 48 χρόνια, έναν μήνα και 18 ημέρες στη φυλακή.

Κρίθηκε αθώος χθες Τρίτη από δικαστήριο στην Οκλαχόμα, που ακύρωσε την καταδίκη του.

«Αυτή είναι μια μέρα που περιμέναμε πολύ, πάρα πολύ καιρό», συνόψισε ο κ. Σίμονς μιλώντας στον Τύπο. «Μπορούμε να πούμε πως αποδόθηκε δικαιοσύνη σήμερα — επιτέλους».

Ο άλλος άνδρας που είχε καταδικαστεί για την υπόθεση αυτή, ο Ντον Ρόμπερτς, αφέθηκε ελεύθερος το 2008, σύμφωνα με το εθνικό μητρώο αθωώσεων.

Ο Γκλεν Σίμονς ενδέχεται πλέον να δικαιούται αποζημίωση. «Ό,τι έγινε έγινε, αλλά πρέπει να υπάρξει λογοδοσία» και αποκατάσταση, έκρινε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Καιρός: Έρχεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα φτάσει τους 35 βαθμούς

Σερβία: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Νόβι Σαντ ζήτησαν πρόωρες εκλογές

Πρόταση-κόλαφος από την εισαγγελέα για τη Μουρτζούκου: «Είχε πλήρη διαύγεια - Χωρίς καμιά ενοχή»

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κάρυστο: Εκκενώνονται Μεσοχώρια και Ραπταίοι - Μήνυμα 112

Οριοθετήθηκαν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε Αγγελόκαστρο και Άνω Αλμυρή στην Κορινθία

Το Ιράν κλείνει ξανά το Ορμούζ «λόγω παραβίασης του Μνημονίου Κατανόησης»

Συνελήφθη οδηγός που έτρεχε με 203 χλμ. στην Αθηνών-Κορίνθου - Προσπάθησε να δωροδοκήσει αστυνομικούς

Τουλάχιστον 5 νεκροί στη Γάζα από τις σημερινές ισραηλινές επιθέσεις

Xανιά: Στον εισαγγελέα ο 43χρονος – Στη Σταυρούλα ανήκουν οι κηλίδες αίματος που βρέθηκαν στο σπίτι του

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για κατοχή κοκαϊνης και κάνναβης