Το ρεπουμπλικανικό κόμμα του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε άλλη μία έδρα στη Γερουσία, στην Αλάσκα, και πλέον χρειάζεται μόνο άλλη μια για να διατηρήσει την πλειοψηφία σε αυτό το Σώμα του Κογκρέσου.

Ο απερχόμενος γερουσιαστής Νταν Σάλιβαν επανεξελέγη άνετα, όπως ήταν αναμενόμενο, με ποσοστό 58%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των τηλεοπτικών δικτύων CNN και NBC. Η νίκη του επιβεβαιώνει τις καλές επιδόσεις των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου, που διενεργήθηκαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πλέον 50 έδρες έναντι 48 των Δημοκρατικών. Οι δύο έδρες που απομένουν θα κριθούν στις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια, στις 5 Ιανουαρίου. Προκειμένου οι Δημοκρατικοί να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Γερουσία θα πρέπει να τις κερδίσουν και τις δύο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ισοψηφούν με τους Ρεπουμπλικάνους και την καθοριστική ψήφο θα καλείται να δώσει η Δημοκρατική εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Χωρίς την έγκριση της Γερουσίας δεν μπορεί να περάσει κανένας νόμος στις ΗΠΑ. Οι γερουσιαστές εγκρίνουν επίσης τους υποψήφιους που προτείνει ο πρόεδρος για διάφορα υψηλά αξιώματα: υπουργούς, πρεσβευτές, δικαστές.

Αν η Γερουσία παραμείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που υπήρξε μέλος της επί 36 χρόνια, θα έχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών και θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται μαζί της κάθε φορά που θα θέλει να περάσει κάποιο νομοσχέδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία: Τα 17 λεπτά που «χάθηκε» το τρένο-«Συνεχίστε με κανονική ταχύτητα» είπε ο ελεγκτης

Ασπρόπυργος: Διαρροή καυσίμων από βυτιοφόρο – Επιχείρηση της Πυροσβεστικής

«Ένα τρένο έλαβε άδεια διέλευσης παρά το κόκκινο φανάρι» - Δήλωση του υπουργού Μεταφορών της Ισπανίας

Διάσωση 31 αλλοδαπών νότια των Καλών Λιμένων στην Κρήτη

Στον τάφο του πάπα Φραγκίσκου προσευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Η κακοκαιρία σαρώνει τη Σκιάθο: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο προς Κουκουναριές

Πλημμύρισε το χωριό Πλατανιάς στο Πήλιο - Επιχειρήσεις απεγκλωβισμών

Σάντσεθ: «Όλη η χώρα πενθεί. Δεν είναι αποδεκτό για μια χώρα να βιώνει δύο σιδηροδρομικά δυστυχήματα την ίδια χρονιά»

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί συλλαμβάνουν... σηκωτό διαδηλωτή

Σερβία: Ο δράστης της επίθεσης στην ισραηλινή πρεσβεία είχε συλληφθεί στη Γερμανία για ύποπτο τρομοκρατικό σχέδιο, σύμφω