Στη σύλληψη 29 γυναικών που έβγαλαν τις μαντίλες τους σε δημόσιο χώρο προχώρησε η αστυνομία του Ιράν στην Τεχεράνη. Οι γυναίκες προχώρησαν σε αυτήν την πράξη θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για το σχετικό νόμο, που χρονολογείται από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και τους επιβάλλει να τη φορούν.

«Η αστυνομία συνέλαβε 29 πρόσωπα για διατάραξη της κοινωνικής τάξης και τα οδήγησε στη δικαιοσύνη» αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, που επικαλέστηκαν τα πρακτορεία Fars, Ilna και Tasnim.

Διαμαρτυρίες στα social media

Αντίστοιχες ενέργειες πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στα social media. Γυναίκες φωτογραφίζονται με ακάλυπτο κεφάλι και κρατούν ένα ξύλο, στο οποίο έχουν κρεμάσει τη μαντίλα τους. Ο νόμος επιβάλλει στις γυναίκες να καλύπτονται στο κεφάλι με τη μαντίλα και στο σώμα με φαρδύ και μακρύ ρούχο.

Αν και η αστυνομία ηθών δεν δείχνει μεγάλη δραστηριότητα, τα τελευταία χρόνια σε πολλές πόλεις του Ιράν οι γυναίκες αψηφούν τη νομοθεσία και αφήνουν το κεφάλι ακάλυπτο.

Παρόμοια ενέργεια πραγματοποίησε μία Ιρανή, στο τέλος Δεκεμβρίου, που σε πολυσύχναστο σημείο της Τεχεράνης έβγαλε τη μαντίλα της και την κρατούσε κρεμασμένη σε ξύλο.

Οι αρχές τη συνέλαβαν και παρέμεινε υπό κράτηση για έναν περίπου μήνα, σύμφωνα με την δικηγόρο Νασρίν Σοτουντέχ, γνωστή υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν. Η Σουτουντέχ μάλιστα υποστήριξε στο AFP ότι μια άλλη Ιρανή συνελήφθη αυτήν την εβδομάδα. Το δικαστήριο όρισε εγγύηση 90.000 ευρώ, γεγονός που όπως είπε, δείχνει την πρόθεση των αρχών να παραμείνει στη φυλακή.

«Παιδιάστικη η αμφισβήτηση»

Την ίδια ώρα, ο γενικός εισαγγελέας της Μοχάμεντ Τζαφάρ Μονταζερί χαρακτήρισε «παιδιάστικη» την αμφισβήτηση της μαντίλας και θέλησε να υποβαθμίσει το γεγονός, κάνοντας λόγο για «ασήμαντη υπόθεση που δεν προκαλεί ανησυχία». Επίσης, υποστήριξε ότι πρόκειται για «μεμονωμένες περιπτώσεις» που είτε ενήργησαν από άγνοια, είτε επηρεάστηκαν από το εξωτερικό.

Πηγή: Protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένοι άνεμοι

Θλίψη στο χώρο του ποδοσφαίρου και της δημοσιογραφίας, πέθανε ο Σταύρος Πετρακόπουλος

Κραν Μοντανά: «Η αστυνομία δεν με άφηνε να περάσω», δήλωσε ο αδερφός της 15χρονης Ελληνίδας

Καιρός: Έρχεται αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας – Η πρόγνωση για το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2026

Κραν Μοντανά: Ταυτοποιήθηκαν 113 από τους 119 τραυματίες - Η φωτιά ξεκίνησε από κεριά

Κραν Μοντανά: «Να αποδοθούν ευθύνες», ζητά Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι από το σημείο της τραγωδίας

Στην τελική ευθεία οι έρευνες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο στόχαστρο 3 εγκληματικές οργανώσεις σε Κρήτη, Κοζάνη και Τρίκαλα

Χειροπέδες σε 13χρονο και 15χρονο που λήστεψαν παρέα 4 ανηλίκων που έλεγαν τα κάλαντα στην Πεύκη

Έπεσε η κεραία της ΕΡΤ στη Σούδα - Υποψίες για δολιοφθορά, κομμένα τα συρματόσχοινα που συγκρατούσαν τον ιστό

Έδωσε κοκαΐνη στον 14χρονο γιο του - Διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων