Σε κίνδυνο θέτει το υπουργείο Υγείας τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τη ζωή των προσφύγων, καθώς στα κέντρα φιλοξενίας δεν υπάρχουν εμβόλια για ηπατίτιδα Α, καταγγέλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Κάνει λόγο για εγκληματική αμέλεια τονίζοντας ότι το υπουργείο Υγείας νίπτει τας χείρας του και στέλνει τις τοπικές αρχές στις ΜΚΟ, για να τα προμηθευτούν. Παραθέτει έγγραφο που απέστειλε Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Πρωτογεράκη στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφορικά με κρούσμα Ηπατίτιδας Α, στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια Λέσβου.

Εκεί αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Η Διεύθυνση Δημοσίαs Υγείας Λέσβου ζήτησε από το υπουργείο Υγείας εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α, για τον εμβολιασμό των επαφών του κρούσματος και την αποφυγή μετάδοσης της νόσου. Ωστόσο σε τηλεφωνική επικοινωνία με το υπουργείο ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Κατόπιν αυτού η Προϊστάμενη της Δ/νσης επικοινώνησε με τον υπεύθυνο των Γιατρών του Κόσμου στο Κέντρο της Μόριας όπου διαπιστώθηκε ότι δεν γνώριζαν κάτι για το περιστατικό αυτό.

Θεωρούμε ότι η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των φορέων υγείας είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν και απειλούν τη Δημόσια υγεία και την πρόληψη αυτών.»

Σημειώνεται ότι σε ανάλογη περίπτωση που αφορούσε κρούσμα ηπατίτιδας σε χώρο φιλοξενίας στην Αργολίδα –επρόκειτο για 13χρονο παιδί-αποκαλύπτεται ότι ο ασθενής είχε μεταφερθεί στην Αθήνα ,σε σπίτι του Δήμου Αθηναίων χωρίς καμία ενημέρωση των υγειονομικών αρχών και πριν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Ειδικότερα σε έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

«Κατά την επίσκεψή μας στο χώρο για τη διερεύνηση του κρούσματος ενημερωθήκαμε ότι ο ασθενής και η οικογένειά του ,8 άτομα συνολικά έχουν ήδη αναχωρήσει για την Αθήνα και διανέμουν σε σπίτι του Δήμου Αθηναίων ,με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί από την υπηρεσία μας ,η συλλογή πληροφοριών για άτομα υψηλού κινδύνου στο περιβάλλον του ασθενούς με σκοπό τη λήψη προληπτικών μέτρων».

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης , επισημαίνει τα εξής:

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η εγκληματική αμέλεια του υπουργείου Υγείας να μεριμνήσει για τα στοιχειώδη, στην υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και των μεταναστών. Η Δημόσια υγεία αλλά και η υγεία αυτών των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο. Όπως αποκαλύπτεται δεν υπάρχουν ούτε καν εμβόλια για την πρόληψη σοβαρών λοιμώδη νοσημάτων, τα οποία ήταν αναμενόμενο να παρουσιαστούν και γι αυτό έπρεπε να είχε διασφαλιστεί η επάρκειά τους. Το υπουργείο Υγείας είναι ο μεγάλος απών και η Δημόσια υγεία έχει εγκαταλειφθεί πλήρως στις ΜΚΟ.

Καλούμε τους κ.κ. Α. Ξανθό, Π. Πολάκη και Ι. Μπασκόζο να αναλάβουν την ευθύνη για τον σοβαρό κίνδυνο στον οποίο έχουν εκθέσει τη Δημόσια υγεία καθώς και για τις επιπτώσεις που είναι πιθανόν η κατάσταση αυτή να έχει στον τουρισμό μας και στην διεθνή εικόνα της χώρα μας.»

Πηγή: iefimerida.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Πάτρα: Κορυφώνεται η αγωνία για την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας- Η συνάντηση με μυστηριώδη άνδρα

Κτηνωδία στο Αγρίνιο: Γάτες και σκύλοι ζούσαν κλειδαμπαρωμένα χωρίς τροφή και νερό σε σπίτι

Η Paramount μηνύει τη Warner Bros για λεπτομέρειες γύρω από τη συμφωνία με το Netflix

«Είναι το μέλλον»: Η Σουηδία φτιάχνει στρατό από drones αξίας 370 εκατ. ευρώ

58χρονος παρέσυρε αστυνομικό στο Κιλκίς επειδή του έκοβε κλήση

Οπαδικό επεισόδιο βλέπουν οι Αρχές πίσω από τους πυροβολισμούς στον Άγιο Δημήτριο - Οργανωμένος της ΑΕΚ στο στόχαστρο!

Κακοποίηση παιδιών στο Ηράκλειο: Προσωρινά κρατούμενος ο 54χρονος πατέρας, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες

Δεν προσέρχονται οι αγρότες στον αυριανό διάλογο με τον Μητσοτάκη - Τι έχει συμβεί

Χατζηδάκης: Aδιανόητο να μην προσέλθουν στο διάλογο ορισμένοι αγροτοσυνδικαλιστές

Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία της 41χρονης εγκύου