Η αποστολή της Εθνικής Ελλάδος απέναντι σε εκείνη της Ισπανίας στο «Λος Κάρμενες» την Πέμπτη (25/3, 21:45) στην πρεμιέρα των προκριματικών του Μουντιάλ 2022 του Κατάρ είναι εκ προοιμίου δύσκολη. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετωπίζει μία από τις πιο δυνατές εθνικές ομάδες του κόσμου, με τα ονόματα που την απαρτίζουν να είναι το ένα πιο λαμπερό από το άλλο.

Την δυσκολία του εγχειρήματος των Ελλήνων παικτών και του Τζον Φαν'τ Σχιπ έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα... αμείλικτα στατιστικά, τα οποία ωστόσο περιλαμβάνουν κι ένα ιστορικό επίτευγμα της εθνικής μας ομάδας.

Οι αριθμοί λένε, λοιπόν, ότι η εθνική Ισπανίας είναι αήττητη στις έξι τελευταίες προκριματικές φάσεις Μουντιάλ (!), όπως αυτή δηλαδή που ξεκινάει για την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα και έχει τελικό προορισμό το Κατάρ. Συγκεκριμένα, οι Ίβηρες ηττήθηκαν τελευταία φορά σε προκριματικό αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου το μακρινό 1993 στη Δανία (1-0), πριν την διοργάνωση της Αμερικής το 1994.

Έκτοτε μετρούν το εντυπωσιακό σερί των 63 αγώνων χωρίς ήττα σε προκριματική φάση Μουντιάλ, με 50 νίκες και 13 ισοπαλίες. Με άλλα λόγια, πιθανή νίκη της Ελλάδας στην Γρανάδα θα πρόκειται για ένα ποδοσφαιρικό «θαύμα» κι ένα ιστορικό αποτέλεσμα.



Η ιστορία των αγώνων Ισπανία-Ελλάδα σε προκριματικές φάσεις, πάντως, περιλαμβάνει κι ένα ιστορικό αποτέλεσμα υπέρ της Εθνικής μας: τη νίκη της ομάδας του Ότο Ρεχάγκελ το 2003 στη Σαραγόσα (0-1) για τα προκριματικά του Euro 2004, που αποτέλεσε την τελευταία εντός έδρας ήττα των «φούριας ρόχας» μέχρι σήμερα σε παιχνίδι προκριματικής φάσης Εuro ή Μουντιάλ.



Από εκείνο το ματς στις 7 Ιουνίου στο «Ρομαρέδα», που το σύνολο του Ινιάκι Σάεθ έπεσε «στο καναβάτσο» χάρη στο γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου, οι Ισπανοί μετράνε σχεδόν 18 χρόνια που δεν έχουν φύγει χωρίς βαθμό σε ματς προκριματικών μεγάλης διοργάνωσης στο «σπίτι» τους, δημιουργώντας ένα φοβερό σερί. Η μοναδική ήττα που έχουν υποστεί άλλωστε από τότε σε επίσημο αγώνα εντός έδρας είναι από την Αγγλία στο πλαίσιο του Nations League στις 15/10/2018 (2-3).

Οι συνθέσεις του αγώνα στις 7 Ιουνίου 2003

Ισπανία (Ινιάκι Σάεθ): Κασίγιας, Μίτσελ Σαλγάδο, Ραούλ Μπράβο, Μαρτσένα (76΄ Σέρχιο Γκονζάλες), Πουγιόλ, Ελγκέρα, Ραούλ, Βαλερόν, Μοριέντες, Βιθέντε (60΄ Χαβιέρ Ντε Πέδρο), Ετσεβερία (60΄ Χοακίν)
Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Βενετίδης, Νταμπίζας, Δέλλας, Καψής, Ζαγοράκης, Βρύζας, Χαριστέας (35΄ Λάκης), Τσάρτας (37΄ Καραγκούνης), Γιαννακόπουλος



Στη διάρκεια αυτών των 18 ετών, η εθνική Ισπανίας κατάφερε να γιγαντωθεί, αφού οι κατακτήσεις δύο Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων (2008, 2012) και ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου (2010) την κατέταξαν αυτοδικαίως στις συνειδήσεις ως μία από τις καλύτερες εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου όλων των εποχών.

Το έργο της ομάδας του Φαν'τ Σχιπ λοιπόν την Πέμπτη το βράδυ στο «Λος Κάρμενες» είναι ίσως το δυσκολότερο που θα μπορούσε να τύχει στην πρεμιέρα των προκριματικών του Μουντιάλ 2022. Το σπάσιμο της απίθανης εντός έδρας παράδοσης της εθνικής Ισπανίας χρειάζεται ένα ιστορικό αποτέλεσμα ανάλογο με αυτό που πήρε η Εθνική μας το 2003 στη Σαραγόσα υπό της οδηγίες του Ότο Ρεχάγκελ, στον δρόμο για το «θαύμα» του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σαν σήμερα γλίστρησε ο Τζέραρντ και ο τίτλος από τη Λίβερπουλ

Από τον Τζολάκη στον Σίνα: Οι ήρωες του Ολυμπιακού δεν φορούσαν κάπα, αλλά γάντια!

Περιστέρι bwin: Η απόλυτη επιβεβαίωση του trust the process

Η μεγάλη της Γκιπούσκοα σχολή: Από τα βασκικά χωριά, στην ελίτ της Ευρώπης

Βάζει γκολ-βαθμούς και… βγάζει γούστα: Η πολύτιμη συνεισφορά του «ιδανικού αναπληρωματικού» Σπόραρ στον Παναθηναϊκό!

«Σκάσε! Έχετε φάει τέσσερα γκολ. Τράβα σπίτι τώρα»: Η τελευταία επίσκεψη του Τούντορ στο Ολίμπικο ήταν… πανωλεθρία!

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Ένας υπερσκόρερ στον ΠΑΟΚ, καταδικασμένος από τον χειρότερο εαυτό του

Ο Τσάμπι Αλόνσο μένει, πάει για τρεμπλ και πετάει την ταμπέλα της… Νεβερκούπεν!

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν πέθανε, είναι ο Φραντσέσκο Τότι!

Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι: Ο ήρωας της Γεωργίας που έβγαζε 800 ευρώ μπορεί να γίνει ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη!