Η Ισπανία θα ενθαρρύνει τους δημόσιους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι και θα περιορίσει τον κλιματισμό στα δημόσια κτίρια προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στο πλαίσιο των προσπαθειών που έχουν ζητήσει από τα κράτη μέλη της ΕΕ οι Βρυξέλλες προκειμένου να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Βάσει ενός «σχεδίου ενεργειακής αποτελεσματικότητας», το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο θερμοστάτης των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου προκειμένου «ο κλιματισμός των γραφείων» να γίνεται «με τη λιγότερη κατανάλωση ενέργειας».

Τον χειμώνα ο θερμοστάτης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται «όπου είναι εφικτό τεχνικά», διευκρινίζεται στο έγγραφο, τις αδρές γραμμές του οποίου είχε παρουσιάσει την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο.

Το σχέδιο, το οποίο έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στην Ισπανία, προβλέπει επίσης μέτρα προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πηγαίνουν στη δουλειά τους, αλλά και αύξηση της τηλεργασίας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν «να εργάζονται τρεις ημέρες από το σπίτι τους και δύο ημέρες με φυσική παρουσία», υπογράμμισε η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν «άμεσα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στα μέσα Μαΐου ένα σχέδιο 210 δισ. ευρώ το οποίο προέβλεπε την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας προκειμένου να σταματήσουν «το συντομότερο δυνατό» οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών πολλές χώρες μέλη της ΕΕ έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα για τα δημόσια κτίρια.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Μητσοτάκης: Επιλέγουμε τη σύγκριση αντί για τη σύγκρουση - Απολογισμός έργου από το 2019 και μετά

Αντίστροφη μέτρηση για την απογραφή των ανελκυστήρων – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις πριν λήξει η προθεσμία

Απομακρύνθηκε από την Ψαθούρα το ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιο - Ρυμουλκείται σε λιμάνι της Τουρκίας

Ο χρυσός δεν λάμπει πάντα: Γιατί κατρακύλησε σχεδόν 30% η τιμή του μέσα σε πέντε μήνες

«Φρένο» του υπουργείου Μεταφορών στη διαφθορά σε διπλώματα και εξετάσεις

Θαύμα στα συντρίμμια της Βενεζουέλας: 11χρονο αγόρι ανασύρθηκε ζωντανό τρεις ημέρες μετά τους σεισμούς

Σε τροχιά σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι ελληνικές - Πού υπερέχουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα

Καιρός: Με 36άρια και θυελλώδεις ανέμους η Κυριακή – Πού θα σημειωθούν τοπικές βροχές

Υπό έλεγχο η φωτιά σε υπόγειο κτιρίου στην Ελευσίνα

Τραγωδία στη Λευκάδα: Νεκρή 50χρονη Ιταλίδα που επέβαινε σε ιστιοφόρο