Περισσότεροι από 30 ακαδημαϊκοί, ειδικοί στο διεθνές δίκαιο και σε θέματα γενοκτονίας, ζητούν από την UEFA να αποβάλει το Ισραήλ από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, επικαλούμενοι τις φρικαλεότητες που λαμβάνουν χώρα στη Γάζα.

Σε επιστολή προς τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι ένας τέτοιος αποκλεισμός είναι «επιτακτικός», επικαλούμενοι πορίσματα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, τα οποία κατηγορούν το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού.

«Η συμμετοχή του Ισραήλ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες της UEFA και της FIFA, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημειώνεται στην επιστολή που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Οι ακαδημαϊκοί σημειώνουν ότι από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας τον Οκτώβριο του 2023, τουλάχιστον 421 Παλαιστίνιοι ποδοσφαιριστές έχουν σκοτωθεί, ενώ παράλληλα καταστρέφονται υποδομές όπως γήπεδα, ακαδημίες, ακόμα και τα γραφεία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Γάζας.

«Αυτή η επίθεση έχει εξαλείψει ουσιαστικά μια ολόκληρη γενιά Παλαιστίνιων ποδοσφαιριστών και έχει διαλύσει τον αθλητισμό στη Γάζα», τονίζουν.

Η επιστολή υποστηρίζει ότι η Ισραηλινή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (IFA), που συνεχίζει να συμμετέχει κανονικά στις διοργανώσεις χωρίς να παίρνει αποστάσεις από τις κρατικές πολιτικές ή να καταδικάζει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ουσιαστικά συνένοχη στο σύστημα καταπίεσης που επιβάλλεται στους Παλαιστίνιους.

«Η σιωπή και η συνεργασία της IFA δεν συνιστούν ουδετερότητα. Αντίθετα, συμβάλλουν στην αθλητική νομιμοποίηση ενός καθεστώτος απαρτχάιντ και μιας γενοκτονικής πολιτικής απέναντι στους Παλαιστίνιους».

Μεταξύ των υπογραφόντων περιλαμβάνεται η Elisa von Joeden Forgey, διευθύντρια του Ινστιτούτου Lemkin για την Πρόληψη της Γενοκτονίας, καθώς και πρώην ειδικοί του ΟΗΕ και καθηγητές διεθνούς δικαίου.

Οι υπογράφοντες καλούν την UEFA να δράσει άμεσα και να «μην επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί ο αθλητισμός ως μέσο νομιμοποίησης σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Πολικό ψύχος στην Αστάνα: Μέχρι -22 η θερμοκρασία και αίσθηση… -27 την ημέρα του Καϊράτ-Ολυμπιακός!

Ολυμπιακός: Ξεκίνησε η διάθεση των εισιτηρίων για το ματς με την Καϊράτ

Το προβάδισμα του Ολυμπιακού για την απευθείας είσοδο στη league phase του Champions League και η σύμπτωση με τη Σαχτάρ

Πώς μπορεί η Σαχτάρ να «κλέψει» το εισιτήριο του Champions League από τον Ολυμπιακό!

«Απλά πες τις ομάδες σωστά»: Επικό γλέντι με Κάραγκερ για Ολυμπιακό και Ρεάλ Μαδρίτης

Το επιβλητικό κορεό, οι αντιδράσεις στα γκολ και το ζεστό χειροκρότημα: Η παρακάμερα του Ολυμπιακός-Ρεάλ

Με Εμπαπέ η καλύτερη ενδεκάδα της 5ης αγωνιστικής στο Champions League

Ροντινέι για τον... παλιόφιλο Βινίσιους: «Είναι ο καλύτερος στον κόσμο - Δεν τον έπιανα και όχι από θέμα σεβασμού»

Απειλές κατά του Κοτάρσκι – «Είμαστε δίπλα του»

Η πρώτη τοποθέτηση παίκτη της Λίβερπουλ στα social media: «Είναι δύσκολες οι στιγμές…»