Ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης και του αφορολόγητου στα σημερινά του επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει την μείωσή του από το 2020, άφησε για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας στην Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος όχι μόνο για να αποφευχθεί η περικοπή των συντάξεων το επόμενο έτος, αλλά και για να προστατευθεί το αφορολόγητο στη συνέχεια.

Ισχυρίστηκε μάλιστα πως τα δημοσιονομικά περιθώρια αρκούν και για να εφαρμοστούν παράλληλα πολλά αντίμετρα σε βάθος τετραετίας.

Παρά ταύτα ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε μετρημένα αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τους θεσμούς για μη περικοπή έστω των συντάξεων.

«Υπάρχει μία αμφισημία για τις συντάξεις, που θα δούμε που θα καταλήξει η συζήτηση», ενώ επιτέθηκε σε Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Επιχείρησε επίσης να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από τις δηλώσεις του για τους συνταξιούχους άνω των 70 ετών. Κατηγόρησε ΝΔ και ΔΗΣΥ ότι μειώνουν το επίπεδο του δημόσιου πολιτικού διαλόγου κατηγορώντας τον υπουργό και τον πρωθυπουργό ότι επιθυμούν το θάνατο πολιτών.

«Περιμένω τις δικές σας αναλογιστικές μελέτες που δεν θα μιλάνε ούτε για θνησιμότητα ούτε για διάρκεια ζωής. Δεν είπα ποτέ ότι θέλω να πεθάνουν άνθρωπο και ξέρετε ότι δεν θα μπορούσα να το πω αυτό. Ήθελα απλώς να δώσω εξηγήσεις για τις συντάξεις και πως θα εξελιχθεί η συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα. Δεν έχει τελειώσει ακόμα. Μην τα βάζετε όλα σε ένα καλάθι κι όταν δεν σας βγαίνει να λέτε ότι ο υπουργός θέλει να πεθάνει ανθρώπους», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος σε αυστηρό ύφος.

Ο υπουργός Οικονομικών σήκωσε και το γάντι που του πέταξε ο Γιάννης Κουτσούκος (ΔΗΣΥ) για τη μεταβίβαση 10.119 ακινήτων του δημοσίου στο Υπερταμείο, συμπεριλαμβανομένων και αρχαιολογικών χώρων και νοσοκομείων, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σχετικά δημοσιεύματα και υποστηρίζοντας με θέρμη ότι «δεν υπάρχει καμία μεταβίβαση ακινήτου».

«Εκμεταλλευτείτε την τροπολογία μας να διορθώσετε λάθη και παραλείψεις πριν βρεθείτε μπλεγμένος», τόνισε ο κ. Κουτσούκος.

«Πηγαίνετε σε όποιο υποθηκοφυλακείο θέλετε να ψάξετε. Δεν υπάρχει καμία μεταβίβαση. Ήταν μία πρώτη λίστα που πρέπει όλοι οι φορείς να συζητήσουν», ανέφερε αρχικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να μεταφερθούν στο Υπερταμείο αρχαιολογικοί χώροι, νοσοκομεία, περιοχές Natura ή πλατείας, καθώς εξαιρούνται ρητώς από το νόμο.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπουργός Οικονομικών έβαλε στο στόχαστρο τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατηγορώντας το κόμμα και τη Φώφη Γεννηματά για πλήρη ευθυγράμμιση με τη ΝΔ και απόκλιση από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που την καθιστά «αναλώσιμη».

«Κάρφωσε» και την Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως θα τους φάει για πρωινό επικαλούμενος συνομιλίες του Δημήτρη Σταμάτη σύμφωνα με τον οποίο έλεγε ότι «τέτοια κόμματα τρώω 2-3 και μετά το πρωινό μου».

«Αντιστρέφω το ερώτημα. Εσείς σαν διακεκριμένος οικονομολόγος, Μαρξιστής, ήταν φιλοδοξία σας να παραδώστε στον κ. Λεπαπέ τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας; Μη μας κάνετε εμάς κριτική, εσείς που τώρα προσπαθείτε να ανοίξετε διαύλους με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία για να βγείτε από την απομόνωσή σας», ανταπέδωσε αιχμηρά ο κ. Κουτσούκος, ενώ και ο κ. Σταμάτης σχολίασε δηκτικά ότι: «εμάς δεν μας απασχολούν τα άλλα κόμματα στο πρωινό μας, μας απασχολεί η κοινωνία».

Πηγή: www.skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ξετυλίγεται το κουβάρι για τη δολοφονία Λυγγερίδη: 5 οι προφυλακιστέοι για εγκληματική οργάνωση σήμερα

Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε σήμερα και δεύτερος κατηγορούμενος με ηγετικό ρόλο - Συνολικά 9 προφυλακίσεις

Κινηματογραφική καταδίωξη διακινητή μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας - Στοιβαγμένα 15 άτομα, μεταξύ τους παιδιά, σε βαν!

Δολοφονία Λυγγερίδη: Μαραθώνιος για δεύτερη ημέρα με 32 απολογίες – Προφυλακίστηκε ο «κοντός»

Νέα υπόθεση με διακίνηση ναρκωτικών από ανηλίκους σε Παπάγου, Χαλάνδρι και Ψυχικό: 9 συλλήψεις, δύο 20χρονοι οι αρχηγοί

Βίντεο ντοκουμέντο από το φονικό έξω από το κλαμπ στο Μαρούσι

Συλλήψεις στην Κρήτη για όπλα και πυροτεχνήματα

Στιγμές φρίκης για 40χρονη στη Θεσσαλονίκη από τον 42χρονο σύντροφό της - Την ανάγκαζε να εκδίδεται και την χτυπούσε

Τραγωδία ανοιχτά της Σάμου: Ναυάγιο με μετανάστες - Ένας νεκρός και 25 διασωθέντες

Δολοφονία Λυγγερίδη: Έρχονται εντάλματα σύλληψης για μέλη του ηγετικού πυρήνα