Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιδημία της ιλαράς στη χώρα μας. Άλλα 100 κρούσματα ιλαράς δηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αριθμός που κρατά σε υψηλό επίπεδο τον υγειονομικό συναγερμό για την έξαρση της νόσου.

Από τον περασμένο Μάιο που ξεκίνησε η καταγραφή των κρουσμάτων μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1.362 κρούσματα ιλαράς, στην πλειονότητά τους σε ανεμβολίαστους πληθυσμούς Ρομά και σε μικρότερο ποσοστό σε ατελώς εμβολιασμένους Έλληνες ηλικίας 25 έως 44 χρόνων.

Σταθερός παραμένει ο αριθμός των θυμάτων – πρόκειται για ένα βρέφος και έναν 17χρονο, από κοινότητες Ρομά, που κατέληξαν λόγω επιπλοκών από την ιλαρά.

Η Νότιος Ελλάδα παραμένει το κέντρο της επιδημικής έξαρσης, με την Αττική, την Κορινθία, την Ηλεία, την Αχαϊα να αποτελούν τις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της νόσου και την καταγραφή νέων κρουσμάτων.

Οι πληθυσμοί Ρομά είναι η βασική εστία πυροδότησης και μετάδοσης της ιλαράς, όπως και το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου τουλάχιστον 35 γιατροί και νοσηλευτές είχαν νοσήσει αλλά και νοσηλευτεί λόγω επιπλοκών της ιλαράς, ενώ πολλοί – αλλά δεν καταγράφονται στους επαγγελματίες υγείας- είναι οι εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία που έχουν εμφανίσει τη νόσο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικοι που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις κατά της ιλαράς.

Πηγή: Protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Βαριά τραυματισμένος από όπλο μετανάστης στον Έβρο - Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

Περιστέρι: 14χρονη λιποθύμησε αφού κατανάλωσε αλκοόλ από περίπτερο - 2 συλλήψεις

Κύπριος βουλευτής καταγγέλθηκε για ξυλοδαρμό της συντρόφου του στην Αθήνα - Τι ερευνά η Αστυνομία

Λήγουν οι πατέντες των φαρμάκων αδυνατίσματος: Τα γενόσημα έρχονται

Εξηγήσεις για το κόμμα Καρυστιανού ζήτησε από τον Φαραντούρη ο Φάμελλος – Τι απάντησε

Απεργία επ’ αόριστον στις λαϊκές αγορές από σήμερα Τετάρτη - Έρχονται συμβολικοί αποκλεισμοί λαχαναγορών

«Αν τα χαλάσεις με τον Ανδρέα»: Το μήνυμα του 17χρονου από τις Σέρρες - Δύσκολο το οικογενειακό περιβάλλον του δράστη

«Γολγοθάς» για τους εκδρομείς, ώρα μηδέν για τα μπλόκα

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας η Αχαΐα για την έλευση της κακοκαιρίας

Καιρός: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ