Βλέποντας κανείς μόνο το σκορ του χθεσινού αγώνα του Ολυμπιακού στο τουρνουά της Κρήτης με την Εφές, θα πίστευε πως δόθηκε μάχη και η τουρκική ομάδα επικράτησε στις λεπτομέρειες. Χωρίς να έχει καμία σημασία το αποτέλεσμα στα φιλικά (οι έλληνες είναι οι μοναδικοί φίλαθλοι που τα παρακολουθούν φανατικά και πολλές φορές βγάζουν και τις τελικές κατατάξεις διοργανώσεων που τελειώνουν τον Μάιο), η εικόνα του αγώνα είναι δυσανάλογη με το -7, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» θα μπορούσαν να είχαν ηττηθεί και με -20. Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, πως η ομάδα του ήταν μία με δύο ταχύτητες πίσω από την αντίπαλο.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Αμέσως-αμέσως από τα λεγόμενα του κόουτς, τα θετικά της βραδιάς έγιναν δύο. Από τη μία η κακή εμφάνιση και τα προβλήματα που έβγαλαν στο παρκέ οι πρωταθλητές και από την άλλη το συμπέρασμα του κόουτς, ο οποίος ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να δουλέψει και τι να βελτιώσει μέχρι την επίσημη έναρξη της σεζόν. Γι’ αυτό γίνονται τα φιλικά. Αυτή είναι η μοναδική χρησιμότητά τους. Διότι αν στις 25 Σεπτεμβρίου ο Ολυμπιακός δεν έχανε τα αμυντικά ριμπάουντ, είχε άπλετη ενέργεια, έτρεχε σα σφαίρα στις επιστροφές στην άμυνα (σ.σ. έπειτα από κοπιαστική προετοιμασία και αγώνα πριν 48 ώρες), βρισκόταν στην επίθεση με… κλειστά μάτια, ευστοχούσε συνεχώς και δεν άφηνε στην άμυνα να περάσει… κουνούπι, κάτι δε θα πήγαινε καλά. Ακόμα και αν πήγαινε, η θελκτική απόδοση θα λειτουργούσε ως τροχοπέδη για δουλειά και περαιτέρω βελτίωση.

Ασφαλώς και τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν προβληματισμό, αλλά μέχρι εκεί. Αρκεί φυσικά στον Ολυμπιακό να φερθούν έξυπνα και να δουλέψουν για να τα λύσουν. Στοιχηματίζω πως στις 20 Οκτωβρίου που οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν για την 2η αγωνιστική της Ευρωλίγκας στο ΣΕΦ, η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική. Η Εφές ήταν χθες πυραυλοκίνητη, σύγχρονη και αθλητική, ενώ ο Περάσοβιτς έδειξε πως η περυσινή Μπασκόνια δεν ήταν μόνο έργο Μπουρούση, Τζέιμς, Άνταμς και Χάνγκα, αλλά είχε έντονη προπονητική επιρροή. Οι Τούρκοι, μπορούν να αισιοδοξούν πως επιτέλους φέτος τα χρήματά τους θα πιάσουν τόπο.

Όσο για τους πρωταθλητές Ελλάδας, είναι φανερό πως στα δύο εναπομείναντα φιλικά με την Γαλατάσαραϊ θα πρέπει να βάλουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξίσωση τον Πάτρικ Γιανγκ, να πάρουν τις απαραίτητες ανάσες –ήταν φανερό χθες πως οι περισσότεροι παίκτες δεν είχαν ενέργεια- και να αξιοποιήσουν στο έπακρο το όπλο που τους δίνει η ομοιογένεια. Στην Κρήτη ο Σφαιρόπουλος δοκίμασε ως όφειλε πολλά καινούργια πράγματα και στην επίθεση, αλλά και στην αμυντική αντιμετώπιση του πικ εν ρολ (εκτός από αλλαγές στα σκριν και χεντς άουτ, δοκίμασε και άμυνες δύο εναντίον δύο), γι’ αυτό κάποιες στιγμές οι «ερυθρόλευκοι» έδειχναν… μπερδεμένοι. Σε καμία περίπτωση όμως δε μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ότι στη συνέχεια αυτά που δουλεύει δεν θα λειτουργήσουν, ότι η ομάδα θα έχει πρόβλημα στο transition στα ριμπάουντ ή ότι ο ένας ή ο άλλος παίκτης θα παίξει σούπερ ή χάλια. Καθρέφτης θα είναι τα επίσημα…

Υ.Γ. Μετά τον εξαιρετικό Μάντζαρη της Παρασκευής, πολλά χαμόγελα χάρισε χθες και ο Αγραβάνης. Όταν πέρασε στο «5», με τις άμυνές του, την ταχύτητα που έδωσε και την ενέργεια, η διαφορά από το -22 πήγε στο -7. Μπορεί «δράστες» στην επίθεση να ήταν άλλοι, όμως το «κλειδί» ήταν ο 22χρονος φόργουορντ.

Υ.Γ.1: Ο Γκριν είναι εξαιρετικός και θα βοηθήσει πολύ, χθες όμως πήρε ένα… ευρωπαϊκό φιλικό μάθημα για το πώς θα τον αντιμετωπίζουν οι αντίπαλες άμυνες. Με αρκετό… ξύλο αλλά και νταμπλ τιμ. Αν καταφέρει σε αυτή τη περίπτωση να τιθασεύει το επιθετικό του ένστικτο και να βλέπει ακαριαία το κενό που θα δημιουργείται για να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του, θα μετατραπεί σε… υπερόπλο.

Υ.Γ.2: Ο Μπιρτς έχει τα χαρακτηριστικά (καλή συνεργασία στο πικ εν ρολ, καλός ριμπάουντερ και αμυντικός στα χεντς άουτ) για να συνεχίσει την παράδοση των προκατόχων του στο μέλλον. Αρκεί να δουλέψει πολύ. Και ο Μιλουτίνοφ φέτος θα βοηθήσει πάντως…

Υ.Γ.3: Μην κρίνετε το «4» του Ολυμπιακού ακόμα. Ο Πρίντεζης είναι φανερό πως έχει αρχίσει τη σεζόν… χαλαρά. Και καλά κάνει, γιατί είναι πολύτιμος.


ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube