Η «αποδημία» του ασώτου σε μακρινή χώρα για την οποία μιλάει το Ευαγγέλιο, είναι η αμαρτία. Αμαρτία στα αρχαία ελληνικά, σημαίνει αστοχία.

Ο Καρίμ Μπενζεμά ήταν αυτός που «αμάρτησε», που «αστόχησε». Ήταν εκ των ανθρώπων που απειλούσαν τον Ματιέ Βαλμπουενά, όταν μια ομάδα εγκληματιών απέκτησε το βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο στο οποίο συμμετείχε ο νυν παίκτης του Ολυμπιακού. «Δεν έχω γνωρίσει κανέναν που θα καταστρέψει ένα βίντεο δωρεάν μόνο και μόνο επειδή αγαπά τον άλλον», φέρεται πως ήταν η ατάκα του Μπενζεμά προς τον Βαλμπουενά. Ο δεύτερος δεν την δέχτηκε, δεν δέχτηκε ούτε τη συγνώμη του παιδικού του φίλου και τον λόγο είχε το δικαστήριο.

«Σε αυτή την ιστορία, ο Βαλμπουενά ήταν το μόνο πρόσωπο που πραγματικά ήξερε τι συμβαίνει. Δεν είπε τα γεγονότα όπως ήταν»… Ο Μπενζεμά επέμενε για την αθωότητά του, σε βαθμό που δεν τον ενδιέφερε ακόμη και να προσβάλει τον Βαλμπουενά όταν ρωτήθηκε γι’ αυτόν κατά τη διάρκεια ενός live στο Instagram: «Δεν ξέρω πού είναι ο Ματιέ. Πιθανώς κάπου στο βάθος της θάλασσας. Δεν ξέρω πού είναι». Όμως δεν θα πρόδιδε ποτέ την «οικογένειά του», τους φίλους του. Μεγαλώνοντας στο Μπρονξ (σσ. Μπρον) της Γαλλίας είχε δώσει… όρκο να τους προστατεύει. Ακόμη και τώρα που η καριέρα του βρισκόταν σε δύσκολο σταυροδρόμι, αυτός προτίμησε να βάλει την φιλία πάνω από όλα. «Το έκανα για να βοηθήσω έναν παιδικό φίλο μου. Αυτά τα παιδιά εξακολουθούν να είναι οι φίλοι της ζωής μου. Γεννηθήκαμε στη βία. Αυτή είναι η ζωή μας, στις γειτονιές και στα σχολεία μας»… Δεν τον πείραξε καν η εικόνα που μεταδόθηκε από άκρη σε άκρη της γης: να βρίσκεται για ένα βράδυ στην… στενή!



Ο Μπενζεμά πλήρωσε την «αμαρτία» του και τέθηκε εκτός εθνικής Γαλλίας. Παρότι διένυε τις καλύτερες και πιο παραγωγικές σεζόν στην καριέρα του και ήταν το σημείο αναφοράς στην επίθεση της Ρεάλ Μαδρίτης, κατακτώντας τα πάντα, η πρόσκληση από την εθνική του ομάδα δεν ερχόταν ποτέ… Και τον πόναγε, τον πλήγωνε!

Ο Αλγερινός με γαλλική υπηκοότητα επιθετικός δεν επηρεαζόταν αγωνιστικά. Η επαφή του με τα δίχτυα μόνιμη, η συνεισφορά του στην Ρεάλ Μαδρίτης τεράστια. Ακόμη και σε περιόδους που έδειχνε να περνάει ντεφορμάρισμα ή να βρίσκεται στη σκιά του Κριστιάνο Ρονάλντο και άκουγε τα… εξ αμάξης, δεν το έβαζε κάτω. Ένας «prolific striker» όπως λένε και στο… χωριό μου, ένας επιθετικός της μια επαφής, ένας φορ με έφεση στο σκοράρισμα. Ένας τρομερά υποτιμημένος ποδοσφαιριστής, ο οποίος ήταν το εύκολο θύμα και βρισκόταν πολλάκις στο στόχαστρο των οπαδών. Γιατί; Δεν υπάρχει προφανής λόγος! «Ο Μπενζεμά δεν μπορεί να σκοράρει, ο Μπενζεμά έχει γεράσει, δεν γίνεται η Ρεάλ Μαδρίτης να έχει επιθετικό σαν τον Μπενζεμά», μερικές από τις φράσεις που γέμιζαν τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης εις βάρος του Καρίμ. Ε και; Αυτός τη δουλειά του! Αυτό που ξέρει καλύτερα να κάνει μέσα στο γήπεδο…

Οι τίτλοι έρχονταν σωρηδόν με την Ρεάλ Μαδρίτης, ο Μπενζεμά έβγαινε μπροστά στα δύσκολα και ακόμη και όταν αποχώρησε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ήταν εκεί για να πάρει την «βασίλισσα» από το χέρι. Δεν λύγισε από το άγχος και την πίεση, έδειξε πως το… πετσί του αντέχει τα πάντα. Το κράξιμο, την αμφισβήτηση, τους τραυματισμούς στο φινάλε τη σεζόν 2014/15 και αυτούς την αμέσως επόμενη που δεν τον βοήθησαν να βρει ρυθμό. Ακόμα και τον… παραγκωνισμό τη σεζόν 2016/17. Τρεις σεζόν που δεν είχαν τα πιο γεμάτα νούμερα κυρίως σε γκολ. Ας αναλογιστεί κανείς όμως πως στις έντεκα σερί χρονιές του στη La Liga με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, έχει 192 γκολ (104 ασίστ) σε 383 εμφανίσεις, δηλαδή σκόραρε κατά μέσο όρο ένα γκολ ανά δύο αγώνες.



Ο Μπενζεμά δεν δίστασε, πάντως, να εναντιωθεί στις αποφάσεις του Ντιντιέ Ντεσάν, λέγοντας ξεκάθαρα και χωρίς να φοβηθεί πως είχε κάποιο πολιτικό υπόβαθρο η επιλογή του να συνεχίσει να μην τον καλεί στην εθνική Γαλλίας.

«Δεν άντεξε την πίεση των ρατσιστών στη Γαλλία, που εκφράζονται και πολιτικά μέσα από συγκεκριμένο κόμμα. Πρέπει να ξέρει πως αυτό το κόμμα πέρασε στο δεύτερο γύρο στις τελευταίες δυο εκλογές και τέτοιες ενέργειες μόνο θάρρος τους δίνουν. Δεν ξέρω αν ήταν μόνο δική του απόφαση, καθώς έχω μιλήσει μαζί του, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, με όλους»… Για να πάρει μια λιτή και συνάμα διπλωματική απάντηση από τον Γάλλο τεχνικό: «Όλες οι αποφάσεις που παίρνω είναι για το καλό της ομάδας».

Οι δηλώσεις του δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστες από την Μαρίν Λε Πεν. «Αν ο Μπενζεμά δεν είναι ευχαριστημένος μπορεί να πάει να παίξει με την εθνική ομάδα της πατρίδας του, της Αλγερίας» ήταν το σχόλιο της ακροδεξιάς πολιτικού, η οποία είχε καταφερθεί πολλές φορές εναντίον του.



Προφανώς, ο Μπενζεμά συνέχιζε να πληρώνει τα… σπασμένα του sex tape με τον Βαλμπουενά. Καλώς για μερικούς, κακώς για άλλους! Ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν θα μπορούσε να μην πάρει το μέρος του. Όχι μόνο γιατί ήταν ποδοσφαιριστής του και ήθελε να τον «φτιάξει», αλλά διότι γνώριζε από τα χρόνια που φόραγε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια πως θα ήθελε να έχει στο πλάι του έναν συμπαίκτη που θα έβαζε την μπάλα στα δίχτυα με την ίδια ευκολία. «Δεν το καταλαβαίνετε εσείς, δεν το καταλαβαίνω ούτε και εγώ. Πολλοί δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί ο Μπενζεμά δεν παίζει για την εθνική ομάδα της Γαλλίας. Για εμένα ως προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης είναι καλύτερο να μείνει μαζί μας, αυτό είναι δεδομένο. Είναι εργατικός και θέλει συνέχεια να δίνει περισσότερα», είχε πει ο Ζιζού.

Το πλήρωμα του χρόνου, ήρθε τελικά για τον Μπενζεμά. Η ευκαιρία του να αποδείξει ότι έπαθε και έμαθε… Η επιστροφή του στην εθνική Γαλλίας ήταν γεγονός. Ο Ντιντιέ Ντεσάν τα άφησε όλα πίσω, προφανώς και πάλι «για το καλό της ομάδας» στο Euro που ερχόταν.



Η επιστροφή του Ασώτου Υιού κατά το Ευαγγέλιο μπορεί να μεταφραστεί σαν μια δυνατή σκηνή, η οποία μένει πάντα κάτι σταθερό στην ιστορία της πτώσεως. Ο άνθρωπος μπορεί να κόβει κάθε νήμα που τον συνδέει με τον πατέρα, όταν αμαρτάνει. Ο πατέρας όμως δεν παύει να περιμένει την επιστροφή. Έχει πάντα την πόρτα του πατρικού σπιτιού ανοικτή και την αγκαλιά του ζεστή να δεχθεί το μετανοημένο παιδί του. Όπως ακριβώς ο Ντιντιέ Ντεσάν. Περίμενε στοργικά την επιστροφή του ασώτου… Καρίμ Μπενζεμά στην εθνική Γαλλίας και του το έδειξε με τον καλύτερο τρόπο. Βασικός στο πρώτο ματς, βασικός και στο δεύτερο, βασικός και στο τρίτο παρότι νωρίτερα ήταν… άφαντος. Τον δικαίωσε με τα δύο του τέρματα και ο… πατέρας Ντεσάν ελπίζει πως ο υιός Μπενζεμά θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, οδηγώντας την Γαλλία στην κορυφή και τον εαυτό του στην… εξιλέωση!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube