Την ανατροπή της ρύθμισης Φίλη για το καθεστώς απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Αυτό ανέφεραν χθες πηγές της ελληνικής πλευράς, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε μαζί τους ο νέος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Για το θέμα θα υπάρξει νέα συνάντηση έως την προσεχή Τρίτη. Από την άλλη, ο κ. Γαβρόγλου παρουσίασε στους θεσμούς το τριετές πλάνο για την εκπαίδευση, ενώ έθεσε και το αίτημα για 20.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας.

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του κ. Γαβρόγλου με τους εκπροσώπους των δανειστών, στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι ζητήθηκε η κατάργηση της διάταξης Φίλη με την οποία προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταγγελίας της σύμβασης ορισμένου ή αορίστου χρόνου μεταξύ εκπαιδευτικών και ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων. Μετά την πάροδο της διετίας, η σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί -εκτός από τις περιπτώσεις π.χ. πειθαρχικού παραπτώματος και κατάργησης τμημάτων- εάν ο εργοδότης αιτιολογήσει επαρκώς την απόλυση (όπως π.χ. για αδυναμία συνεργασίας εργοδότη - εκπαιδευτικού).

Αρμόδιο για να αξιολογήσει εάν η απόλυση είναι καταχρηστική ή όχι, είναι το κατά περίπτωση Υπηρεσιακό Συμβούλιο σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που αποτελείται από εκπροσώπους των σχολαρχών, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και του υπουργείου. Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ, αφού προβλέπεται ότι τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια θα εξετάσουν, ως προς την καταχρηστικότητά τους, και όλες τις καταγγελίες σύμβασης στα ιδιωτικά σχολεία κατά το περυσινό σχολικό έτος 2015-16. Επίσης, ορίζεται ότι οι παρεκκλίσεις από το ωρολόγιο πρόγραμμα θα υπόκεινται σε έλεγχο από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών ήταν απόλυτοι στο θέμα της αλλαγής της ρύθμισης Φίλη. «Οι δανειστές αντιμετωπίζουν το θέμα με όρους αγοράς» τόνιζαν χθες κυβερνητικές πηγές, ωστόσο προσέθεταν ότι έχει κατατεθεί πρόταση το Συμβούλιο που θα αξιολογεί εάν οι απολύσεις γίνονται καταχρηστικά, να συγκροτηθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και όχι από το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση των δανειστών στη νέα πρόταση ήταν αρνητική.

Για το θέμα του τριετούς σχεδίου και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, υψηλόβαθμα στελέχη του υπ. Παιδείας ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι σημειώνεται σύγκλιση. Αλλωστε, μέσω του σχεδίου υλοποιούνται δεσμεύσεις της εκπαίδευσης. Ετσι αναμένεται να συνταχθεί σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ μελέτη για τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία της ελληνικής εκπαίδευσης, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2017, ενώ περί τα τέλη Νοεμβρίου θα δημοσιοποιηθεί η ενδιάμεση σχετική έκθεση. Η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί το θέμα ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών αναμένεται να «ξεκλειδώσει» και το ζήτημα των διορισμών και της αύξησης της χρηματοδότησης στην εκπαίδευση.

Πηγή: kathimerini.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Το Λιμενικό διέσωσε 21 μετανάστες στα ανοιχτά της Γαύδου

Καιρός: Θερμή εισβολή με 36αρια την Κυριακή

Τραγωδία στην Κρήτη: Συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερη η μητέρα του 6χρονου που έχασε τη ζωή του στη θάλασσα

Διακοπή στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Άγιο Κωνσταντίνο προς Σποράδες - Ξεσηκωμός των κατοίκων

Τσακλόγλου: Σχεδόν 100.000 συνταξιούχοι δήλωσαν ότι εργάζονται

Τραγωδία στην Κρήτη: Παιδί 6 ετών έχασε τη ζωή του στη θάλασσα

Γκιουλέρ: Βρισκόμαστε σε μια θετική περίοδο με την Ελλάδα - Δεν θέλουμε να έχουμε προβλήματα με τους γείτονές μας

Τρίπολη: Εντολή για εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες για υποσιτισμένα ζώα στο δημοτικό καταφύγιο

Μαγνησία: Κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο- Τι συνιστούν οι αρχές

Άνω Λιόσια: Ο 59χρονος τεμάχισε τον πατέρα του πριν τον κάψει – Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις