«Η περιπέτεια αυτή έχει λήξει» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου παρουσιάστηκε η μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για τις επιπτώσεις της ρύπανσης που προκλήθηκε από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στον κόλπο του Σαρωνικού.

«Η περιπέτεια αυτή έληξε με κάποια πράγματα να γίνονται για πρώτη φορά» ανέφερε ο κ. Σαντορινιός και πρόσθεσε: «Είναι η πρώτη φορά που είχαμε μία τόσο συντονισμένη επιχείρηση και τόσο συντονισμένη επιτήρηση, ενώ είναι και η πρώτη φορά που ανελκύεται ένα ναύαγιο, την ίδια ώρα που στον βυθό τού Πειραιά βρίσκονται 26 ναυάγια και σε εκείνον της Ελευσίνας 28. Πρώτη φορά επιβλήθηκε και τόσο μεγάλο πρόστιμο (1,2 εκατ. ευρώ) σε πλοιοκτήτρια εταιρεία».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και την έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ που παρουσίασε ο εντεταλμένος ερευνητής Κωνσταντίνος Παρινός, δεν υπάρχουν σοβάρες επιπτώσεις από τη ρύπανση στη θάλασσα, τις παραλίες και τους θαλάσσιους οργανισμούς. «Οι κύριες επιπτώσεις περιορίστηκαν στη Σαλαμίνα, τη Γλυφάδα και το Ελληνικό, ενώ η διάρκειά τους δεν ξεπέρασε τους τρεις μήνες» σημείωσε, από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ Σπύρος Μαυράκος. Οι έρευνες μάλιστα πραγματοποιήθηκαν ακόμη και σε βάθος 92 μέτρων, ενώ η ερευνηθείσα έκταση έφτασε σε μήκος τα 25 μέτρα. «Η κατάσταση που ισχύει σήμερα είναι λίγο πολύ ίδια με εκείνη προ του ναυαγίου» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στις έρευνες συμμετείχαν 25 ερευνητές, ενώ συντάχθηκαν πέντε μελέτες, οι οποίες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: Ότι ο κόλπος του Σαρωνικού είναι πλέον καθαρός. Τόσο ο υφυπουργός Ναυτιλίας, όσο και ο διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ, τόνισαν ότι οι πολίτες μπορούν να κολυμπήσουν άφοβα στα νερά του.

Πηγή: Protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Πολωνία: Τρεις νεκροί εντοπίστηκαν στο σπίτι του δράστη της επίθεσης στην Κρακοβία

Τραγωδία στον Σαρωνικό: Νεκρός 52χρονος ναυτικός μετά από πτώση στη θάλασσα

Ισραήλ: Ο Χέρτζογκ επέλεξε τον Γκάντι Άιζενκοτ, αντίπαλο του Νετανιάχου, για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Κρακοβία: Στο όχημά του δράστη εντοπίστηκαν όπλα και πυρομαχικά

Λασίθι: Ανθρώπινη σορός εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της νήσου Χρυσή

Τουλάχιστον 5 νεκροί από πυροβολισμούς στην Κρακοβία - Συνελήφθη ο δράστης

«Η εσωτερική διαχείριση από την Τουρκία δεν μας αφορά»: Αντίδραση της Αθήνας στη δήλωση Φιντάν

Φοροδιαφυγή-μαμούθ με αχυρανθρώπους σε κέντρα - 18 συλλήψεις - Ομολόγησε γνωστός ηθοποιός-μοντέλο

Θάνατος Μαζωνάκη: Στο επίκεντρο η γυναίκα που προμήθευε τα φάρμακα αναισθησίας

Φιντάν στον ΣΚΑΪ για NAVTEX: «Όλα είναι φυσιολογικά, όλα είναι καλά» - «Λύθηκε το πρόβλημα»