Υπερβολικά περιορισμένες και υπερβολικά καθυστερημένες, χαρακτηρίζει τις πρόσφατες αναδιαρθρώσεις χρέους, ιδιαίτερα της Ελλάδας το 2012, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην τελευταία.

Παράλληλα κάνει λόγο για τις «βαθιές συνέπειες» και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις αναφερόμενο στη διένεξη της Αργεντινής με τους ιδιώτες πιστωτές της.

Η διένεξη που φέρνει αντιμέτωπη στις ΗΠΑ την Αργεντινή με τους ιδιώτες πιστωτές της μπορεί να έχει «βαθιές» συνέπειες και να «θέσει σε κίνδυνο» τις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις του χρέους κρατών, εκτιμά το ΔΝΤ σε μια έκθεσή του που δόθηκε χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μετά τη χρεοκοπία του 2001, η Αργεντινή είχε καταλήξει σε μια συμφωνία με το σύνολο σχεδόν των πιστωτών της για να αναδιαρθρώσει το χρέος της με ένα«κούρεμα» κατά σχεδόν 70%. Τα λεγόμενα ταμεία-γύπες αρνήθηκαν πάντως οποιαδήποτε συμφωνία και ζητούν την επιστροφή 1,3 δισ. δολαρίων.

Τα εν λόγω ταμεία προσέφυγαν στην αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία δεν έχει ακόμη εκδώσει την τελική απόφασή της, αλλά τα έχει δικαιώσει προς το παρόν επιτρέποντάς τους να ανακτήσουν αυτό το ποσό εν ανάγκη μπλοκάροντας την πληρωμή των πιστωτών που έχουν αποδεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Η τρέχουσα διένεξη με την Αργεντινή μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών δίνοντας περισσότερες εξουσίες στους ανυπάκοους πιστωτές», αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του.

Μέχρι τώρα, ακόμη κι αν δικαιώνονταν από τα δικαστήρια, οι πιστωτές αυτοί δεν είχαν παρά πολύ λίγα μέσα για να επιτύχουν την επιστροφή των χρημάτων τους. Η απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης μπορεί συνεπώς να σηματοδοτεί ένα προηγούμενο και να «θέσει σε κίνδυνο» τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης των χρεών, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Καθώς διακόπτει την αποπληρωμή των πιστωτών που συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση, η απόφαση αυτή "κατά πάσα πιθανότητα θα αποθαρρύνει» τους πιστωτές να συμμετάσχουν σε διαδικασίες σε εθελοντική βάση, εκτιμά το ΔΝΤ.

Θα μπορούσε επίσης «να πολλαπλασιάσει» τον αριθμό των απειθών πιστωτών με κίνδυνο να οδηγηθούν σε αποτυχία μελλοντικές επιχειρήσεις αναδιάρθρωσης, προσθέτει το Ταμείο.

Γενικότερα το ΔΝΤ εκτιμά στην έκθεσή του πως οι πρόσφατες αναδιαρθρώσεις χρέους, ιδιαίτερα της Ελλάδας το 2012, ήταν «υπερβολικά περιορισμένες και υπερβολικά καθυστερημένες».

Το Ταμείο εκτιμά επίσης πως μπορούν να εξεταστούν «νέες οδοί» για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα προγράμματα αρωγής του να εξυπηρετούν κατ' αρχάς την εξόφληση των ιδιωτών πιστωτών.

Πηγή: newsbeast.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τραγωδία στην Κόρδοβα: Τουλάχιστον 21 νεκροί και δεκάδες τραυματίες μετά τον εκτροχιασμό δύο τρένων

Ισπανία: Εκτροχιάστηκαν δύο τρένα υψηλής ταχύτητας - Αναφορές για δύο νεκρούς και πολλούς τραυματίες

Αύριο στο Μαξίμου οι αγρότες με 14 αιτήματα – Κόστος παραγωγής, χαμένο εισόδημα και κτηνοτροφία στο επίκεντρο

Θρίλερ στον Ταΰγετο για 8 ορειβάτες: Τέσσερις οι τραυματίες, οι δύο μεταφέρονται με φορεία

Αιτωλοακαρνανία: Την Τετάρτη η απολογία του 44χρονου για τη δολοφονία του κοινοτάρχη Λιθοβουνίου

Κατάσταση καταστροφής λόγω φονικών πυρκαγιών στη Χιλή – 16 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι

Μάλγαρα: Για τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη ετοιμάζονται οι αγρότες - Ποια είναι τα αιτήματά τους

Γροιλανδία: Αποχωρούν οι Γερμανοί στρατιώτες - Τι αναφέρει η κοινή δήλωση των 8 κρατών που ο Τραμπ απειλεί με δασμούς

Κλείνουν λωρίδες στον Κηφισό από Δευτέρα και για 2 ακόμη μέρες – Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

«Ενωμένοι στην αντίδρασή μας»: Κοινή δήλωση των 8 κρατών που ο Τραμπ απειλεί με δασμούς για τη Γροιλανδία