«Δεν μπορώ να μη πω ότι το λεκτικό των δηλώσεων στο προσχέδιο, που φαντάζομαι θα επιβεβαιωθούν, είναι το ισχυρότερο που έχει υιοθετηθεί ποτέ από την ΕΕ απέναντι στην Τουρκία» δήλωσε στον ιστότοπο Euractiv.com ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το κείμενο των συμπερασμάτων καταδικάζει ρητά τις τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Κάνει επίσης ρητή μνεία για την ανάγκη να απελευθερωθούν σύντομα όλοι οι Ευρωπαίοι που κρατούνται στην Τουρκία» είπε ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία.

Εμείς, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, θέλουμε οι σχέσεις μας με την Τουρκία, και ως Ελλάδα και ως Ευρώπη, να είναι σαφείς στο πλαίσιο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων και της ευρωπαϊκής προοπτικής αλλά με αυτονόητο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

«Αυτή θα είναι και η ατζέντα της Βάρνας, δηλαδή θα πρέπει να αντιληφθεί πλευρά ότι είναι ακόμη ανοιχτός ο ευρωπαϊκός δρόμος με την προϋπόθεση ότι θα συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές αξίες και το διεθνές δίκαιο».

«Η δήλωση που έγινε περιείχε απαράδεκτα σχόλια κατά της χώρας μας που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χάμι Ακσόι.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σαμαράς: Έξι προτάσεις για την ενεργειακή πολιτική - Χωρίς στρατηγική η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη

Μητσοτάκης στις Σέρρες: 11,16 εκατ. ευρώ για το Αυτοκινητοδρόμιο - Οδήγησε στην πίστα

Σαντορίνη: Ενα υποθαλάσσιο «αυτί» αποκαλύπτει τα μυστικά του ηφαιστείου

Σεισμός 5,7 βαθμών στην κεντρική Ιαπωνία, πάνω από 20 τραυματίες

Λέκκας: Να επανεξεταστούν όλα τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική και τη χώρα

Ρεύμα: Έως και τριπλάσιες χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια - Μόνο 31,6% στα μπλε

Εορτολόγιο: Μεγάλη γιορτή σήμερα 8 Νοεμβρίου – Ποιοι γιορτάζουν

43ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Ποιοι δρόμοι κλείνουν σήμερα Κυριακή – Αλλαγές σε μετρό και τραμ

Σοκ στην Πολωνία μετά τον θάνατο 6 ανθρώπων και τον τραυματισμό 16 στο μακελειό της Κρακοβίας

Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Το διπλωματικό παρασκήνιο πίσω από τη δήλωση Φιντάν - Επόμενο κρας τεστ σε Κάρπαθο