Από μία κλωστή εξακολουθεί να κρέμεται η αποφυγή εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία, παρά την πρόταση εκεχειρίας που κατέθεσε ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, υπό την πίεση της απειλής κυρώσεων από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ. Στο Κίεβο την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας.



Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, «θέατρο» των μαχών σώμα με σώμα το τελευταίο διάστημα μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και οπαδών της αντιπολίτευσης, έχασαν τη ζωή τους 28 άνθρωποι και από τις δύο πλευρές και πάνω από 1.000 τραυματίστηκαν.



Οι διεθνείς ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με τα τραγικά γεγονότα, οδηγούν σε έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη χώρα.



Μέχρι τώρα είναι δύσπιστοι για την αποτελεσματικότητα των στοχευμένων απαγορεύσεων γι’ αυτό και αποφασίστηκε να μεταβεί σήμερα, Πέμπτη, στο Κίεβο διπλωματική αντιπροσωπεία.



Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ, έχει, ήδη, ανακοινώσει το «πάγωμα» της συμμετοχής της τράπεζας στη χρηματοδότηση δημόσιων έργων, όπως η επέκταση της γραμμής του Μετρό.

«Έχουμε προς το παρόν σταματήσει τις δραστηριότητές μας, επειδή είναι απαραίτητο να περιμένουμε και να δούμε ποιες θα είναι οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα», δήλωσε ο κ. Χόιερ.



Διεθνείς πολιτικοί αναλυτές ΜΜΕ συμφωνούν ότι οι Βρυξέλλες κλίνουν προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων στην κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.



Μάλιστα, το βίντεο που κάνει από χθες το γύρο του Διαδικτύου, με μία γυναίκα να πέφτει νεκρή από πυρά στην είσοδο κυβερνητικού κτιρίου, εξακολουθεί να σοκάρει :



Ανδρέας Μορφόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube