Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αποκάλυψε τη νέα του ηγετική ομάδα, αποτελούμενη από επτά αξιωματούχους. Κανένα από τα νέα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής δεν μοιάζει να είναι σε θέση να επισκιάσει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ακολουθεί η σύνθεσή της, με τη σειρά που ορίζει το πρωτόκολλο. Κατά κανόνα, ο δεύτερος ή ο τρίτος ονομάζεται επίσης πρωθυπουργός της χώρας.

Σι Τζινπίνγκ

Στην εξουσία από το 2012, ο 69χρονος ηγέτης εξασφάλισε τρίτη θητεία στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΚΚΚ, υποσχόμενος στους συμπολίτες του την οικοδόμηση «σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας», παρά τις πιθανές «επικίνδυνες καταιγίδες» που μπορεί να βρεθούν στον διάβα της.

Η νέα θητεία του στην κορυφή του κομματικού μηχανισμού του εγγυάται επίσης τρίτη θητεία στην προεδρία, από τον Μάρτιο του 2023.

Λι Τσιανγκ

Ο 63χρονος επικεφαλής της οργάνωσης του κόμματος στη Σαγκάη θεωρείται πιστός σύμμαχος του Σι Τζινπίνγκ.

Η εικόνα του αμαυρώθηκε την άνοιξη, λόγω της χαοτικής διαχείρισης του lockdown στη μητρόπολη για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Αλλά αναμενόταν παρά το γεγονός αυτό «να πάρει προαγωγή», προεξοφλούσαν αναλυτές του ινστιτούτου SinoInsider, χαρακτηρίζοντας «ειρωνική» την κατάσταση. Με την περίπτωσή του «δεν θα σταματήσει ποτέ η συζήτηση περί ευνοιοκρατίας» στο ΚΚΚ, σχολίαζε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο σινολόγος Μπιλ Μπίσοπ.

Τσάο Λετζί

Ο 65χρονος, μέλος του στενού κύκλου του Σι Τζινπίνγκ, ήταν επικεφαλής της επίφοβης επιτροπής πειθαρχικού ελέγχου του κόμματος, στην οποία ανατέθηκε να χειριστεί την ευρείας κλίμακας επιχείρηση κατά της «διαφθοράς». Προηγουμένως ήταν επικεφαλής της πανίσχυρης «οργανωτικής διεύθυνσης» του ΚΚΚ, που αποφασίζει για τις τοποθετήσεις στελεχών.

Ουάνγκ Χουνίνγκ

Ένα από τα δύο στελέχη της Διαρκούς Επιτροπής, μαζί με τον Ντινγκ Σουεσιάνγκ, που δεν άσκησε ποτέ εξουσία σε επίπεδο πόλης ή επαρχίας.

Ο 67χρονος γαλλόφιλος θεωρείται ότι ανήκει στους κυριότερους ιδεολόγους του ΚΚΚ. Σε αυτόν αποδίδεται η πατρότητα της φράσης περί «κινεζικού ονείρου». Πρόκειται για σύνθημα που χρησιμοποιεί συχνά ο πρόεδρος Σι.

Με καταγωγή από τη Σαγκάη, ο κ. Ουάνγκ φέρεται εξάλλου να έχει σχέσεις με το δίκτυο των ανθρώπων του πρώην προέδρου Τζιανγκ Ζεμίν (1993-2003).

Κάι Τσι

Επικεφαλής της οργάνωσης του κόμματος στο Πεκίνο, συνεργάστηκε για χρόνια με τον νυν Γενικό Γραμματέα.

Βρισκόταν ήδη στη σφαίρα επιρροής του όταν ο κ. Σι ασκούσε την εξουσία στις παραθαλάσσιες επαρχίες Φουτζιάν και Τζετζιάνγκ, από το 1999 ως το 2007.

Ο 66χρονος ανέλαβε το 2014 ευθύνες για ζητήματα ασφαλείας στην πρωτεύουσα. Επέβλεψε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχή της χρονιάς.

Ντινγκ Σουεσιάνγκ

Στα 60 του, ο διακριτικός ιδιαίτερος γραμματέας του Σι Τζινπίνγκ μπορεί να καυχιέται πως συγκαταλέγεται στους πιο στενούς συνεργάτες και συμβούλους του κινέζου προέδρου. Ανήκε ήδη στην ομάδα του όταν ο κ. Σι ήταν επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης της Σαγκάης, το 2007.

Από το 2017, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, του εσωκομματικού «κοινοβουλίου» του, με κάπου διακόσια μέλη. Το πρόσωπό του εμφανίζεται συχνά σε δεύτερο πλάνο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς δεν βρίσκεται σχεδόν ποτέ μακριά από τον πρόεδρο.

Λι Σι

Στα 66 του χρόνια, διατηρεί σχέσεις με τον επικεφαλής του κόμματος και του κράτους ήδη από τα χρόνια του 1980. Την εποχή, ήταν γραμματέας στενού συμμάχου του πατέρα του Σι Τζινπίνγκ, συντρόφου στα όπλα του Μάο.

Είναι επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη βιομηχανική επαρχία Γκουανγκντόνγκ (νότια), η οποία γειτονεύει με το Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: Καθημερινή

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Θεσσαλονίκη: Νέα εισαγγελική έρευνα για τα 212 ζώα στη Θέρμη – Ελεύθερη αφέθηκε η 54χρονη

Pizza Fan: Ποινική δίωξη για κακουργήματα στους 23 συλληφθέντες - Ποιες είναι οι κατηγορίες

Κένυα: Φόβοι για εγκλωβισμένους από κατάρρευση πολυώροφου κτιρίου στο Ναϊρόμπι

Υπόθεση Marfin: Απολογήθηκε συμπληρωματικά και ο 3ος κατηγορούμενος - Αρνήθηκε την εμπλοκή του

Υπόθεση Marfin: Στη φυλακή επέστρεψε και ο 3ος κατηγορούμενος μετά τη απολογία του

Αθήνα: Ύποπτο αντικείμενο στην οδό Σισίνη – Κλιμάκιο του ΤΕΕΜ στο σημείο

Συνελήφθη 43χρονος μετά από καταδίωξη στην Παλλήνη - Επιχείρησε να εμβολίσει μηχανές της ΔΙΑΣ

Διεκόπη για τις 27 Νοεμβρίου η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Στο πλευρό της οικογένειας του Άλκη Καμπανού οι γονείς του Γιώργου Λυγγερίδη

Η Βρετανία εκδίδει οδηγία ετοιμότητας για πόλεμο και μπλακ άουτ: «Να έχετε νερό, τρόφιμα και μετρητά για 3 μέρες»