Δεν δίστασε να απαντήσει σε τίποτα... Τα είπε όλα, χωρίς να κρυφτεί, εκφράζοντας απλώς την άποψή του!

Αναφέρθηκε στον λιγοστό χρόνο συμμετοχής που πήρε στον Απόλλωνα Σμύρνης και την αδικία προς το πρόσωπό του. Για τους πρώην συμπαίκτες του στην Ελαφρά Ταξιαρχία αλλά και τους ανθρώπους της ομάδας. Από το τεχνικό επιτελείο μέχρι και τη διοίκηση!

Μας μίλησε και για την συνύπαρξη του σε Σεντ Ετιέν και Λοριάν με τους Ομπαμεγιάνγκ και Γκαμεϊρό, αντίστοιχα. Για την συμμετοχή του στην Εθνική Γαλλίας Κ20 με παίκτες όπως οι Μανγκαλά, Μπραχίμι και Κοκελέν. Αναφέρθηκε στην καριέρα του, η οποία ξεκίνησε ελπιδοφόρα και με πολλές διακρίσεις. Αλλά στη συνέχεια πήρε τον... κατήφορο!

Απάντησε, ακόμη και για θέματα εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Για τον ρατσισμό, τη βία στα γήπεδα και τα στημένα παιχνίδια. Μέχρι και για το τι θέλει να κάνει όταν σταματήσει το ποδόσφαιρο αλλά και για την Ελλάδα που... αγάπησε!

Το sportfm.gr φιλοξενεί τον Λινέλ Κιταμπάλα σε μια... εξομολόγηση ζωής! Τον 29χρονο Γάλλο επιθετικό, με σπουδαίες ποδοσφαιρικές παραστάσεις, που ήθελε να κάνει μέσω της χώρας μας και του Απόλλωνα ένα... restart στην καριέρα του αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ!

Συνέντευξη στον Γιώργο Τσανάκα

Κεφάλαιο 1: Τα πρώτα χρόνια της καριέρας σου





-Έκανες το ντεμπούτο σου με τη φανέλα της Οσέρ κόντρα στην Βαλενσιέν. Πώς ήταν η πρώτη σου φορά σε επαγγελματικό επίπεδο; Είμαι σίγουρος πως το θυμάσαι ακόμα…
«Ω Θεέ μου, φυσικά και το θυμάμαι! Ήταν κάτι το ξεχωριστό, κάτι το απίθανο γιατί ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

-Έπαιξες σε Οσέρ, Ντιζόν, Λοριάν και Σεντ Ετιέν όπως και στις μικρές εθνικές ομάδες της Γαλλίας. Τα γαλλικά Μέσα έγραφαν τα καλύτερα για εσένα. Γιατί δεν κατάφερες, όμως, να παραμείνεις σε τοπ επίπεδο και στην Ligue 1;
«Όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που παίρνεις, είτε είναι καλές είτε κακές».

-Σε ποια ομάδα πέρασες τα καλύτερα χρόνια της ζωής σου;
«Στην Οσέρ απ’ όπου ξεκίνησα».

-Έχεις υπάρξει συμπαίκτης με σπουδαία ονόματα όπως οι Ομπαμεγιάνγκ και Γκαμεϊρό. Πώς κατάφεραν αυτοί οι παίκτες να κάνουν μια σπουδαία καριέρα και εσύ όχι; Ήταν δικό σου το λάθος;
«Ήταν κάτι το σπουδαίο να παίξω με τέτοιους παίκτες. Μετά, όμως, ο καθένας ακολούθησε τον δρόμου του, έκανε την καριέρα του».



-Έκανες μια εξαιρετική σεζόν στην Λοριάν και στη συνέχεια πήγες στην Σεντ Ετιέν. Γιατί, όμως, δεν… έπιασες εκεί και η καριέρα σου άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα;
«Χα,χα (σσ. γέλια). Η καλύτερη σεζόν μου πιστεύω ότι ήταν στην Ντιζόν. Μετά, βέβαια, όταν πήγα στη Σεντ Ετιέν πιστεύω πως ήμουν πολύ νέος για αυτή την κατάσταση. Πλέον, έχω μάθει πολλά μέσα από τις καταστάσεις που έχω ζήσει».

-Τα ρωτάω όλα αυτά γιατί είναι περίεργο ένας παίκτης που έχει παίξει παρέα με Μανγκαλά, Κοκελέν, Σνάιντερλεν, Μπραχίμι στην εθνική Γαλλίας αλλά και στην εξαιρετική Λοριάν του Κριστιάν Γκουρκίφ, να μην συνεχίζει να παίζει σε υψηλό επίπεδο…
«Εξαρτάται από πολλά πράγματα. Από τον ατζέντη που είχα για παράδειγμα όπως και από κάποια άλλα πρόσωπα…».

-Εάν μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, θα άλλαζες κάτι;
«Όχι, δεν θα άλλαζα τίποτα».

Κεφάλαιο 2: Και στη συνέχεια ο… κατήφορος



-Μετά το εξαιρετικό ξεκίνημα, πάντως, η καριέρα σου άρχισε να παίρνει τα κάτω της. Από το 2011 και μετά άλλαξες πέντε ομάδες σε ισάριθμα χρόνια…
«Ναι έτσι ακριβώς. Κάποιες φορές τα πράγματα πάνε καλά, κάποιες πάνε άσχημα. Σε άλλες περιπτώσεις μπορείς να μοιάζει με τον… Νεϊμάρ και τον Μέσι. Εάν ένας προπονητής, ένα πρόσωπο από το τεχνικό επιτελείο δεν πιστεύει σε εσένα, τότε τα πράγματα δεν είναι εύκολα».



-Επέστρεψες στην πατρίδα σου και την Οσέρ το καλοκαίρι του 2013. Πολλές συμμετοχές αλλά λίγα γκολ… Τι συνέβη; Είχες απογοητευτεί, ήσουν άσχημα ψυχολογικά;
«Αυτή η σεζόν ήταν απαίσια! Η χειρότερη της ζωής μου, πραγματικά. Η ψυχολογία μου δεν ήταν τόσο κακή αλλά ήταν δύσκολα γενικότερα τα πράγματα».

-Γιατί δεν έμεινες παραπάνω σε κάποια από τις πέντε ομάδες; Δεν βρήκε κάτι που σου άρεσε;
«Ξέρεις… έτσι είναι το ποδόσφαιρο σήμερα. Μπορεί να μετακινείσαι συνεχώς και οπουδήποτε».

Κεφάλαιο 3: Η καριέρα σου στην Ελλάδα



-Ήρθες στον Απόλλωνα το περασμένο καλοκαίρι. Πέρασε, όμως, ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να παίξεις καθώς ταλαιπωρήθηκες από τραυματισμούς. Ποιο ήταν το πρόβλημα που είχες και σε κράτησε αρκετό καιρό εκτός;
«Οι τραυματισμοί μου ήταν μυϊκοί. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είχα αγωνιστεί σε ομάδα τον προηγούμενο χρόνο γιατί έπρεπε να ακολουθήσω ένα ειδικό πρόγραμμα για να αποθεραπευτώ βήμα-βήμα. Στον Απόλλωνα έκανα, όμως, κανονικά προπονήσεις με όλη την ομάδα καθώς δεν ήθελα να μου πουν ότι είμαι… κλέφτης ή πως δεν ήθελα να δουλέψω».

-Το πρώτο σου ματς ήταν ένα φιλικό κόντρα στην Καλλιθέα στο οποίο σκόραρες, ενώ στη συνέχεια έκανες ντεμπούτο στην Λάρισα και έπαιξες για λίγα λεπτά κόντρα σε Ολυμπιακό και Αστέρα Τρίπολης. Επίσης, στο πρώτο ματς που ξεκίνησες βασικός κόντρα στον ΟΦΗ σκόραρες ένα φανταστικό γκολ αλλά δεν πήρες κάποια ευκαιρία. Γιατί συνέβη αυτό;
«Φυσικά, έπαιξα και σκόραρα στο φιλικό όπως και σε όλα τα ματς που ξεκίνησα. Το γκολ που έβαλα κόντρα στον ΟΦΗ ήταν απόρροια της ποιότητας και του ταλέντου μου και η ομάδα με βοήθησε για να το πετύχω αυτό. Πριν από αυτό είχα μιλήσει με τον κύριο Βούλιτς και μου είχε πει ότι είμαι ο καλύτερος παίκτης που έχει. Προσωπικά εγώ δεν τα ακούω αυτά, τα αφήνω στην άκρη επειδή μου αρέσει να συγκεντρώνομαι στην δουλειά μου.

Περίμενα να πάρω χρόνο συμμετοχής και μία ευκαιρία αλλά δεν ξέρω γιατί δεν συνέβη αυτό, είναι κάτι το πολύ περίεργο. Αλλά έτσι είναι η ζωή…».


-Πιστεύεις ότι αδικήθηκες;
«Άδικο; Φυσικά! Δείτε και τα στατιστικά. Κατά τη γνώμη μου όλοι οι παίκτες αξίζουν μια ευκαιρία για να αποδείξουν την ποιότητά τους».

-Ποια ήταν η αντιμετώπιση που είχες από το τεχνικό επιτελείο; Ρωτάω γιατί ήσουν αρκετό καιρό εκτός αγωνιστικής δράσης…
«Η συμπεριφορά τους ήταν άψογη απέναντί μου. Πολύ καλοί άνθρωποι όλοι τους. Με πρόσεχαν και με φρόντιζαν. Κάθε φορά».



-Έχω μάθει αρκετά πράγματα από τους πρώην συμπαίκτες σου για εσένα. Ότι ήσουν καλός χαρακτήρας, καλός παίκτης και δεν δημιούργησες κανένα πρόβλημα. Η γνώμη σου για τους παίκτες του Απόλλωνα; Υπήρχαν κάποιοι που έκανες περισσότερο παρέα;
«Ναι η αλήθεια είναι πως όλοι ήταν… κουλ! Πολύ καλά παιδιά (σσ. γέλια). Είχα πολύ καλή σχέση με όλους και ειδικά με τον Κονέ και τον Μπιτζιμίν».

-Πώς ένιωσες όταν ενημερώθηκες πως δεν θα συνεχίσεις στην ομάδα; Γιατί έφυγες από τον Απόλλωνα, ποιος ήταν ο λόγος της αποχώρησής σου;
«Είμαι πολύ στεναχωρημένος και απογοητευμένος καθώς δεν πήρα την ευκαιρία μου. Υποστήριξαν ότι θα φύγω λόγω των τραυματισμών μου αλλά εγώ τους είπα να με αφήσουν να παίξω τον Ιανουάριο και αν δεν καταφέρω να σκοράρω τότε θα λύσω από μόνος μου το συμβόλαιό μου. Φυσικά και σέβομαι ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος καλύτερος επιθετικός από εμένα, το καταλαβαίνω αυτό».

-Ήταν ο Απόλλων μια δεύτερη ευκαιρία για να… αναστήσεις την καριέρα σου, ένα βήμα για να κάνεις ένα δυναμικό come back;
«Έτσι ακριβώς. Ήθελα να επιστρέψω και να γράψω μια νέα… ιστορία στο ελληνικό πρωτάθλημα».

-Σε μια παλιότερη συζήτηση που είχαμε, μου είχες μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον Καλλέργη…
«Ναι για εμένα είναι το μεγάλο ταλέντο της ομάδας. Στον Απόλλωνα μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα με τον Καλλέργη. Είδατε τον παίκτη του ΠΑΣ Γιάννινα (σσ. Μαυροπάνο) που υπέγραψε για την Άρσεναλ. Πιστεύω ότι μπορεί να έχει παρόμοιο μέλλον ή ακόμη και μεγαλύτερο».



-Πώς ήταν, λοιπόν, η εμπειρία σου στην Ελλάδα;
«Η Αθήνα είναι μια όμορφη πόλη με ωραίους και καλούς ανθρώπους. Οι φίλαθλοι του Απόλλωνα αλλά και οι άνθρωποι της ομάδας ήταν φανταστικοί μαζί μου. Πάντα έδειχναν να με πιστεύουν και με ρωτούσαν πότε θα επιστρέψω για να βοηθήσω την ομάδα».

-Η γνώμη σου για τους δύο προπονητές που συνεργάστηκες, τον Άκη Μάντζιο και τον Ζόραν Βούλιτς;
«Έχω πολύ καλή γνώμη και για τους δύο. Έκαναν πολύ καλές προπονήσεις, είχαν σωστές μεθόδους».

-Ποια η γνώμη σου για τον κ. Κασναφέρη αλλά και τον πρόεδρο του Απόλλωνα;
«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Κασναφέρη που με έδωσε την ευκαιρία να είμαι παίκτης του Απόλλωνα όπως και στον πρόεδρο. Όμως, μετά δεν ξαναμίλησα με τον πρόεδρο πρόσωπο με πρόσωπο. Έτσι δεν μπορώ να πω κάτι για ανθρώπους που δεν έχω μιλήσει με αυτούς πρόσωπο με πρόσωπο».

-Το ελληνικό πρωτάθλημα πώς σου φάνηκε; Γιατί πιστεύεις ότι το επίπεδό του δεν είναι τόσο υψηλό όπως άλλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων;
«Είναι ένα καλό πρωτάθλημα, στο οποίο μπορείς να πάρεις ευκαιρίες. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά και κυρίως δεν είσαι ασφαλής με τον μισθό σου. Ευτυχώς στον Απόλλωνα δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα, πληρωνόμασταν πάντα στην ώρα μας».

Κεφάλαιο 4: Ρατσισμός, στημένα παιχνίδια και βία στο ποδόσφαιρο



-Θέλω να βγούμε τώρα εκτός αγωνιστικού χώρου. Να πάμε σε ένα θέμα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τελευταία, στον ρατσισμό. Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό και ποια είναι η αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου;
«Δεν είναι εύκολο να βρεις λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα καθώς δεν μπορείς να αλλάξεις όλο τον κόσμο. Πρέπει να είμαστε δυνατοί σε τέτοιες καταστάσεις και να προσπαθούμε να δίνουμε στους ανθρώπους που είναι ρατσιστές να βλέπουν το θέμα με μια διαφορετική όψη».

-Έχεις πέσει ποτέ θύμα ρατσισμού;
«Ναι, φυσικά. Αλλά δεν με νοιάζει! Αυτή είναι η επιλογή του κόσμου…».



-Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι τα στημένα παιχνίδια…
«Όντως, αλλά δεν έχω ακούσει ποτέ μου από κοντά κάτι τέτοιο. Μόνο στα media».

-Σου έχει ζητηθεί ποτέ να συμμετάσχεις σε κάτι τέτοιο στην καριέρα σου, να εμπλακείς δηλαδή σε στήσιμο αγώνα;
«Σε εμένα; Όχι όχι (σσ. γέλια)».

-Επίσης, κάτι ακόμα που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στο ποδόσφαιρο είναι η βία μεταξύ των οπαδών, πρόβλημα που υπάρχει και στην Ελλάδα.
«Και στην Γαλλία το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε. Αυτό, όμως, είναι κακό! Το ποδόσφαιρο και το γήπεδο πρέπει να είναι ένας χώρος για να διεξάγονται… γιορτές! Αρκεί να υπάρχει στο γήπεδο το πάθος και η αγάπη για την ομάδα!».

-Τι σκέφτεται ένας ποδοσφαιριστής όταν βλέπει να πέφτει… ξύλο στις κερκίδες;
«Ότι αυτό που συμβαίνει εκείνη την ώρα είναι ηλιθιότητα».

Κεφάλαιο 5: Προσωπική ζωή



-Έχεις σκεφτεί τι θα κάνεις όταν σταματήσεις να παίζεις ποδόσφαιρο; Ποια είναι τα πλάνα σου;
«Ακόμη δεν έχω αποφασίσει, ίσως να μείνω στο ποδόσφαιρο ίσως και όχι».

-Είσαι από την Δημοκρατία του Κονγκό. Επισκέπτεσαι την πατρίδα σου;
«Όχι δεν έχω πάει ποτέ εκεί παρότι ζει η οικογένειά μου. Αλλά θα πάω σύντομα».

-Αγαπημένη μουσική και αγαπημένος τραγουδιστής ή συγκρότημα;
«Μου αρέσει πολύ η μουσική των 90’s καθώς μας αρέσει συνεχώς να κοιτάζουμε και στο παρελθόν. Ακούω επίσης σάλσα αλλά και μουσική από το Κονγκό».

-Από ταινίες;
«Η αγαπημένη μου είναι το “Boyz in the hood”».

-Οικογένεια έχεις; Γυναίκα, παιδιά;
«Είμαι παντρεμένος και έχω δύο κόρες».

-Η πιο όμορφη χώρα που έχεις επισκεφτεί;
«Είμαι ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ελλάδα».

-Ασχολείσαι με κάποιο άλλο άθλημα εκτός του ποδοσφαίρου;
«Όχι μόνο ποδόσφαιρο (σσ. γέλια). Και λίγο μπάσκετ».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube