Η αστυνομία της Κολομβίας απέτρεψε απόπειρα κατά της ζωής του Ροδρίγο Λονδόνιο, τον άλλοτε ηγέτη της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), γνωστό επίσης με το nom de guerre Τιμοσένκο, γνωστοποίησε ο διοικητής της στρατηγός Όσκαρ Ατεορτούα.

Ο στρατηγός δήλωσε ότι οι άνδρες του σκότωσαν δύο υπόπτους που επρόκειτο να διαπράξουν επίθεση εναντίον του Τιμοσένκο κατά διαταγή των επικεφαλής αποστατών των FARC που αποφάσισαν να ξαναπάρουν τα όπλα πέρυσι.

«Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια με σκοπό να δολοφονηθεί ο Ροδρίγο Λονδόνιο Ετσέβερι, πρόεδρος του πολιτικού κόμματος FARC», είπε ο στρατηγός Ατεορτούα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην πόλη Αρμένια.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Κολομβίας διευκρίνισε ότι για την απόπειρα κατά της ζωής του Λονδόνιο αποκάλυψε ένας πληροφοριοδότης των αρχών.

Ο Λονδόνιο, επικεφαλής των FARC όταν υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης με την προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος τον Νοέμβριο του 2016, είναι πλέον πρόεδρος του πολιτικού κόμματος Επαναστατική Εναλλακτική Κοινή Δύναμη, που διατήρησε το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά.

Δυνάμει της συμφωνίας ειρήνης, το κόμμα FARC έχει εξασφαλισμένες πέντε έδρες στη Γερουσία και άλλες πέντε στη Βουλή για δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, ως το 2026.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας ανέφερε πως οι δύο άνδρες στους οποίους είχε ανατεθεί να διαπράξουν τον φόνο σκοτώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου σε δρόμο που συνδέει τις περιφέρειες Κιντίο και Βάγιε δελ Κάουκα, όπου τους εντόπισαν στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ατεορτούα, οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν σε περιοχή όπου περιόδευε ο Λονδόνιο τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φερόμενοι ως δράστες έλαβαν οδηγίες στη Βενεζουέλα από τον Ιβάν Μάρκες και τον Ερνάν Νταρίο Βελάσκες, ή «Ελ Πάισα», δύο πρώην διοικητές μονάδων των FARC που ανακοίνωσαν τον Αύγουστο πως ξαναπαίρνουν τα όπλα διότι πιστεύουν ότι η συμφωνία ειρήνης αποτελεί κενό γράμμα.

Ο ένας από τους φερόμενους ως δράστες της επίθεσης τον οποίο σκότωσαν αστυνομικοί ανήκε στο παρελθόν σε ειδική μονάδα προστασίας υψηλόβαθμων αξιωματούχων και ηγετών των πρώην ανταρτών που το τρέχον διάστημα συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της Κολομβίας.

Ούτε ο Ροδρίγο Λονδόνιο, ούτε το κόμμα FARC έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής στις πληροφορίες για την απόπειρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Ο πόλεμος στο Ιράν επηρέασε το αποτέλεσμα, παραδέχεται ο Τραμπ

«Ανοίγει» η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις - Πώς θα γίνει η μετάβαση από τις 72

Περισσότερος χρόνος στους οφειλέτες για να ζητήσουν νέες ημερομηνίες εκδίκασης των υποθέσεών τους

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 4 Νοεμβρίου

Στους Δημοκρατικούς η Βουλή και η Γερουσία - Αναλαμβάνουν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και ισχυροί άνεμοι – Πού θα φτάσουν τα 6 μποφόρ

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών - Παίρνουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου

Η ομογενής Νικόλ Μαλλιωτάκη επανεξελέγη στη Νέα Υόρκη - Από το 2021 μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τραμπ στους NYT: Αποδέχομαι το αποτέλεσμα, θα συνεργαστούμε με τους Δημοκρατικούς

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων