Ο Άρης ρίχνεται στη μάχη του Europa League σε λίγες ημέρες. Αντίπαλός του μια ομάδα που ελάχιστοι γνώριζαν πριν την κλήρωση, αλλά και... αγνοούν μετά από αυτή.

Η Κόλος Κοβαλίφκα βρίσκεται στον δρόμο των Θεσσαλονικιών που υποδέχονται τον ουκρανικό σύλλογο την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου (21:00) στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Επειδή, ακριβώς, δεν γνωρίζουμε και πολλά για την Κόλος Κοβαλίφκα, ένας άνθρωπος που την ξέρει απ' έξω και ανακατωτά την αναλύει στο sportfm.gr και μεταφέρει τα όσα πρέπει να μάθουμε. Ο Άνταμ Πέιτ, έγκυρος και έμπειρος Βρετανός δημοσιογράφος που δουλεύει στην Ουκρανία σας παρουσιάζει μέσα από την ιστοσελίδα μας το προφίλ της αντιπάλου του Άρη.

Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Κόλος Κοβαλίφκα από τον Άνταμ Πέιτ:

Η οικογένεια Ζαστούκα στο... τιμόνι και το πρότζεκτ του συλλόγου

«Ιδρύθηκε πριν από οκτώ χρόνια σε ένα μικρό χωριό την Κοβαλίφκα που έχει 1500 άτομα πληθυσμό, βρίσκεται 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου και θα ντεμπουτάρει φέτος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Στο τιμόνι βρίσκεται η οικογένεια Ζαστούκα, με την ομάδα να ανεβαίνει στο ουκρανικό πρωτάθλημα με την βοήθεια της Λειψίας και έκανε το ντεμπούτο της στην Πρέμιερ Λιγκ την περασμένη σεζόν. Τις τελευταίες σεζόν, το πρωτάθλημα χωρίζεται σε δύο μέρη (πλέι-οφ και πλέι άουτ) μετά από 22 αγώνες, με την Κόλος να παίρνει την τελευταία θέση στο πρώτο μισό αφήνοντας εκτός την Ντνίπρο. Έδωσε μάχη για την είσοδό της στα προκριματικά του Europa League και στον τελικό που έδωσε των πλέι-οφ με την Μαριούπολ, επικράτησε 1-0 και βγήκε στην Ευρώπη.

Η Κόλος είναι μια ομάδα που συνεχώς βελτιώνεται. Η οικογένεια Ζαστούκα έχει μία από τις μεγαλύτερες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και επενδύει τεράστια μερίδα του πλούτου της στον σύλλογο. Αυτή την εβδομάδα έγιναν τα εγκαίνια του νέου της γηπέδου που κόστισαν περισσότερα από 5 εκατ. δολλάρια. Παρότι η Κόλος θα παίξει το πρώτο της ευρωπαϊκό ματς εκτός έδρας, το νέο της γήπεδο έχει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να γίνουν αγώνες του Europa League εκεί. Είναι κρίμα που κληρώθηκε να δώσει τα δύο πρώτα της ματς (σσ. εφόσον περάσει τον Άρη) εκτός έδρας.

Το πρότζεκτ του συλλόγου συνεχίζεται και το ρόστερ της ομάδας συνεχώς αναβαθμίζεται. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει αρκετές κινήσεις στην αγορά από την Κόλος που δείχνουν ότι θέλει να εδραιωθεί στην πρώτη εξάδα του ουκρανικού ποδοσφαίρου. Ο πρώην διεθνής φορ, Γεβγκέν Σελέζνιοφ, επέστρεψε στην Ουκρανία μετά από τέσσερα χρόνια και έχει τον στόχο να σκοράρει 12 τέρματα για να σπάσει το ρεκόρ του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος. Θα έχει ανταγωνισμό, πάντως, γιατί ήρθε ο νεαρός Γιέγκεν Ιασένκο στην ομάδα ως δανεικός από την Ντιναμό Κιέβου. Ο Ιασένκο έβγαλε μάτια σε ένα πρόσφατο ματς της U21, όπου σκόραρε πέντε τέρματα και δείχνει πως βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση».


«Σφιχτή ομάδα με πέντε χαφ, που έχει αμυντικά προβλήματα»

«Η Κόλος παίζει συνήθως με έναν επιθετικό και πέντε παίκτες στον άξονα στα πιο δύσκολα παιχνίδια, δυσκολεύοντας πολύ τη Ντιναμό Κιέβου και τη Σαχτάρ Ντόνετσκ την περασμένη σεζόν. Στο τελευταίο ματς της σεζόν πέρυσι, όταν η Ντιναμό χρειαζόταν τη νίκη, η Κόλος ήταν αυτή που κέρδισε και με σκορ 2-0. Όταν υπάρχει πρόβλημα μπορεί να προωθηθεί ο Γεβγκέν Σμιρνί πιο μπροστά από τους πέντε των χαφ, για να προσφέρει περισσότερο στην επίθεση. Μένει να δούμε πως θα κολλήσουν οι νέοι παίκτες στην αμυντική τακτική της ομάδας. Επίσης, η ομάδα πρέπει να αφήσει πίσω της την ήττα από τη Σαχτάρ στην πρεμιέρα της σεζόν.

Αμυντικά, η ομάδα δεν τα πηγαίνει τόσο καλά γιατί την περασμένη σεζόν έδειχνε μια αδυναμία σε αυτό το κομμάτι και δεχόταν γκολ. Ήταν η δεύτερη ομάδα σε παθητικό τερμάτων στο πρωτάθλημα πριν γίνει ο διαχωρισμός τον περασμένο χρόνο και στη συνέχεια προσπάθησαν να βελτιώσουν αυτό το κομμάτι. Όταν χρειάστηκε κράτησαν αρκετές φορές ανέπαφη την εστία τους. Οι μισές από τις νίκες της ομάδας ήρθαν παίζοντας σκληρή άμυνα, δείχνοντας πως μπορούν να ανταγωνιστούν τις καλύτερες ομάδες όταν παίξουν το παιχνίδι τους».


Η αισιοδοξία στην Ουκρανία για την πρόκριση

«Στην Ουκρανία υπάρχιε μεγάλη αισιοδοξία ότι η Κόλος μπορεί να πάρει ένα αποτέλεσμα που θα... σοκάρει τους Έλληνες. Χωρίς αμφιβολία, πάντως, πηγαίνουν ως μεγάλα αουτσάιντερ στο παιχνίδι. Ωστόσο, η ομάδα είναι σίγουρο πως συνεχώς ανεβαίνει με προορισμό την κορυφή. Κατά τη διάρκεια των πλέι-οφ του πρωταθλήματος, ηττήθηκαν μόνο από τη Σαχτάρ με 1-0 και από τη Ντιναμό με 2-1, ήταν πολύ κλειστά παιχνίδια και παραλίγο να πάρουν θετικά αποτελέσματα. Ο Άρης είναι μια δυνατή ομάδα και θα παίξει επιθετικά για να πάρει τη νίκη και η Κόλος θα πρέπει να κατέβει με αυτοπεποίθηση και ψυχολογία πως έχει τις πιθανότητές της για πρόκριση.

Ελπίζω πως άπαντες θα διασκεδάσουν το παιχνίδι και πως σύντομα θα μπορούμε να επιστρέψουμε στα γήπεδα».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: Άρης