Το 50% των κρουσμάτων κορωνοϊού αφορούν πλέον στη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ καταγράφεται και ραγδαία αύξηση της μετάλλαξης Βήτα, της λεγόμενης νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, προειδοποίησε την Πέμπτη ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Μιλώντας στην επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας ο κ. Θάνος σημείωσε πως βάσει των καινούργιων στοιχείων του ΕΟΔΥ, από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα είναι περίπου 450.000. Οι θάνατοι συνολικά προσεγγίζουν τις 13.000, ενώ συνολικά όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό ανέρχονται σε 411.000.

Όπως εξήγησε, το σύνολο της πανδημίας μπορεί να χωριστεί σε 4 κύματα:

-το πρώτο ήταν με ελάχιστα κρούσματα,
-το δεύτερο είχε μια δραματική αύξηση, η οποία έγινε το χειμώνα του 2020
-από το 2021 ξεκίνησε το τρίτο το οποίο ήταν αρκετά έντονο και ξεκίνησε και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Αναλύοντας περαιτέρω τα ευρήματα των μελετών του, ο κ. Θάνος προειδοποίησε πως το στέλεχος «Β» του ιού- της Ν. Αφρικής- έχει αρχίσει να ανησυχεί τους επιστήμονες καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μια ραγδαία αύξηση που παραλληλίζει αυτή του στελέχους «Δ». «Δε μπορούμε μέχρι στιγμής ακόμα να δούμε ποια είναι η συσχέτιση αυτή», είπε.

«Πριν τα δεδομένα που στείλαμε πριν από δύο ώρες ήταν γύρω στο 40% Δ, σας ενημερώνω ότι σήμερα είμαστε πάνω από το 50% Δ σε όλα τα νέα κρούσματα και βέβαια έχουμε την 318, την Α και την ανησυχητική αύξηση της Β, η οποία μπορεί να μην είναι πολλά στελέχη, μεγάλος ο αριθμός, αλλά υπενθυμίζω έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει και μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή στην εμβολιαστική ανοσία» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μιλώντας ειδικά για τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ο κ. Θάνος αναγνώρισε πως δεν μπορεί να εξηγήσει για πιο λόγο έχει αρχίσει να αυξάνεται, σημείωσε ωστόσο πως η εξάπλωσή της γίνεται παράλληλα με αυτή της Δ’. «Είμαστε ενήμεροι και προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το τέταρτο κύμα και είναι ίσως η πρώτη φορά μετά. δηλαδή και στο τρίτο κύμα ήμασταν ενημερωμένοι σε πραγματικό χρόνο για την «άλφα» τη βρετανική, αλλά και το τώρα επίσης για τη «δέλτα». Νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα και το χρόνο πλέον, την πολυτέλεια, να λάβουμε πολύ εξειδικευμένα και ακριβή μέτρα περιορισμού της νόσου», είπε.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Παρίσι: Ξανά ανοικτός ο Σηκουάνας για κολύμβηση - 3 περιοχές, διαθέσιμες για μπάνιο, έναν αιώνα μετά

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Στις φλόγες εργοστάσιο- Eκκενώθηκε το Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων «Άγιος Παντελεήμων»

Δύο πυροσβέστες τραυματίες από τη φωτιά στο Ωραιόκαστρο – Μεταφέρονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Μεγάλη φωτιά στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής- Μήνυμα 112 για εκκένωση δύο οικισμών

Σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Ρόδο - Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη σε 54χρονη για θανάσιμη παράσυρση γάτας

Συναγερμός στη Ρόδο για φωτιά στον Ατάβυρο – Μεγάλη κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων

Θεσσαλονίκη: 13χρονος τραυματίστηκε σε θαλάσσιο πάρκο στη Χαλκιδική

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στα Βασιλικά Κέρκυρας - Έσβησε άμεσα εστία στον Άγιο Στέφανο

Φωτιά τώρα σε εξέλιξη επί της λεωφόρου Σπάτων - Εστάλη 112