Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την «επίδραση» της επιδημίας της Covid-19 στην Ευρώπη, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε 700.000 επιπλέον νεκρούς στην ήπειρο, αυξάνοντας σε 2,2 εκατομμύρια το συνολικό αριθμό των θανάτων μέχρι την άνοιξη.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρξει αυξημένη ή ακραία πίεση στις νοσοκομειακές κλίνες σε 25 χώρες και αυξημένη ή ακραία πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε 49 από τις 53 χώρες μέχρι την 1η Μαρτίου 2022. Οι θάνατοι αναμένεται να φθάσουν συνολικά πάνω από 2,2 εκατομμύρια μέχρι την επόμενη άνοιξη, με βάση τις σημερινές τάσεις», εξηγεί ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid στην περιφέρεια αυτή.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση των κρουσμάτων εξηγείται από το συνδυασμό της επικράτησης της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης και της χαλάρωσης των μέτρων κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ, οι θάνατοι που συνδέονται με την Covid έχουν υπερδιπλασιασθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, περνώντας από τους 2.100 την ημέρα στους 4.200 την ημέρα.

«Η κατάσταση, που συνδέεται με την Covid-19 σε όλη την Ευρώπη και την κεντρική Ασία, είναι πολύ σοβαρή. Αντιμετωπίζουμε ένα χειμώνα γεμάτο προκλήσεις», υπογράμμισε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε και κάλεσε να υιοθετηθεί μια προσέγγιση «εμβόλιο συν», η οποία να συνδέει τον εμβολιασμό, τη χρήση μάσκας, τα μέτρα υγιεινής και την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η χρήση μάσκας μειώνει κατά 53% την επίπτωση της ασθένειας. Μια γενίκευση της χρήσης της μέχρι 95% θα μπορούσε να επιτρέψει να αποφευχθούν περισσότεροι από 160.000 θάνατοι από σήμερα μέχρι την 1η Μαρτίου.

Εξάλλου «είναι όλο και περισσότερο προφανές ότι η προστασία, που προκαλείται από τον εμβολιασμό κατά των μολύνσεων και τις ήπιες μορφές της νόσου, μειώνεται», αναφέρει ο ΠΟΥ.

Ο οργανισμός συνιστά κατά συνέπεια μια αναμνηστική δόση για τους πιο ευάλωτους, περιλαμβανομένων των ανοσοκατεσταλμένων.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο βαρύς απολογισμός του πολέμου στην Ουκρανία: Περισσότερα από 2 εκατομμύρια τα θύματα

Συνελήφθη 59χρονος για παράνομη απόρριψη μπαζών στη Χαλκιδική - Δημιούργησε δύο άτυπες χωματερές

Ηράκλειο: Σύλληψη 58χρονου - Πήγε να πνίξει με μαξιλάρι 8χρονο επειδή τον ενόχλησαν οι φωνές του

Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 30χρονο στη Ρόδο

Στην Αθήνα 6χρονος που ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο στο Ρέθυμνο - Μάχη για να σωθεί το πόδι του

Φωτιά σε διαμέρισμα μετά από έκρηξη κλιματιστικού στον Πύργο – Στο νοσοκομείο μητέρα και παιδί

Τουρκικά ΜΜΕ: «Η Ελλάδα δημιουργεί νησιά-φρούρια με ισραηλινά όπλα απέναντι στην Τουρκία»

Ιράν προς ΗΠΑ: Το Ορμούζ δεν υπάγεται στη CENTCOM - «Καμία στρατιωτική σύνοδος δεν επιβάλλει τάξη στον Περσικό Κόλπο»

Δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Καρέ - καρέ «σαρώνουν» τα βίντεο - Πού στρέφονται ο έρευνες

Ένερ Βαλένσια: Τέλος από την εθνική Ισημερινού μετά τον αποκλεισμό στο Μουντιάλ