Πειραματικό εμβόλιο αποδείχθηκε για πρώτη φορά «ευρέως προστατευτικό» κατά του νέου κορωνοϊού σε πιθήκους, ανακοίνωσε κινεζικό εργαστήριο που πραγματοποιεί την έρευνα.

Το εμβόλιο, που χρησιμοποιεί εγγενείς του ιού παθογόνους παράγοντες, χορηγήθηκε σε οκτώ μακάκους ρέζους, οι οποίο στην συνέχεια εκτέθηκαν στον ιό τρεις εβδομάδες αργότερα, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται από τον κινεζικό κολοσσό της φαρμακευτικής Sinovac Biotech.

«Οι τέσσερις μακάκοι που εμβολιάσθηκαν δεν είχαν κανέναν ανιχνεύσιμο ίχνος τους ιού στους πνεύμονες επτά ημέρες μετά την έκθεσή τους», διαβεβαιώνει το εργαστήριο, που δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας στις 19 Απριλίου στην ιστοσελίδα bioRxiv.

Οι τέσσερις άλλοι πίθηκοι, στους οποίους το εμβόλιο χορηγήθηκε σε ελαττωμένη δόση, παρουσίασαν αύξηση του ιικού φορτίου στον οργανισμό, αλλά κατόρθωσαν να αντισταθούν στην ασθένεια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να υποβληθούν σε επιστημονική αξιολόγηση πριν επικυρωθεί από την επιστημονική κοινότητα.

Η Sinovac, εταιρεία εισηγμένη στον Nasdaq, ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές του ίδιου αυτού εμβολίου στο άνθρωπο στις 16 Απριλίου. Το εργαστήριο αρνήθηκε να ανταποκριθεί σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχολιασμό.

«Πρόκειται για τα πρώτα σοβαρά προ-κλινικά δεδομένα που βλέπω σε σχέση με πειραματικό εμβόλιο», σχολίασε στο Twitter ο ιολόγος Florian Krammer του Icahn School of Medicine at Mount Sinai (ISMMS) της Νέας Υόρκης.

«Το θέμα είναι να εξακριβωθεί αν αυτή η προστατευτική δράση διαρκεί», παρατηρεί η ανοσιολόγος Lucy Walker, του University College του Λονδίνου.

Εκτός του ερευνητικού προγράμματος της Sinovac, το Πεκίνο έχει εγκρίνει δύο ακόμη πειραματικά εμβόλια. Το ένα ανήκει στην Στρατιωτική Σχολή Ιατρικών Επιστημών και τον όμιλο βιοτεχνολογίας CanSino και το δεύτερο στο Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, όπου και εμφανίσθηκε ο κορωνοϊός στο τέλος του 2019.

Το αμερικανικό εργαστήριο Moderna είχε ανακοινώσει ταυτόχρονα στα μέσα του Μαρτίου ότι προχωρεί σε κλινικές δοκιμές πειραματικού εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: Skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Συνελήφθη 59χρονος οδηγός που απείλησε με τσεκούρι άλλο οδηγό στην Αργυρούπολη

Η επίσημη λίστα με τα αιτήματα των αγροτών - Στον Μητσοτάκη το κείμενο

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Η στιγμή που άνδρας αφοπλίζει τον έναν δράστη - Δείτε βίντεο

Χαμάς: «Η δολοφονία του Σαέντ από το Ισραήλ, ξεκάθαρη απειλή της εκεχειρίας»

Η Ουάσινγτον καταδικάζει την ένοπλη επίθεση στην παραλία Μπόνταϊ της Αυστραλίας

Μητσοτάκης για Σίδνει: «Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από τις σημερινές επιθέσεις»

Ποινική δίωξη από την ευρωπαϊκή εισαγγελία σε βάρος των 15 συλληφθέντων για το νέο σκάνδαλο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Αυστραλία: 12 νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στην παραλία Μπόνταϊ του Σίδνεϊ - Τουλάχιστον 29 τραυματίες

Ηράκλειο: Σύλληψη αλλοδαπού για απόπειρα ληστείας και ναρκωτικά

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση της φοροδιαφυγής - Κάτω από 10% το «κενό» ΦΠΑ το 2024