Αναγκάστηκε να αποχωριστεί την οικογένειά του για να παίξει ποδόσφαιρο όταν ήταν μόλις 11 ετών. Από εκείνη τη μέρα, όταν έφυγε από τη Μαδέιρα με προορισμό τη Λισαβόνα κυνηγώντας το όνειρο που κυνηγούν χιλιάδες, ήταν δεδομένο: Για τον Κριστιάνο Ρονάλντο στόχος ήταν μόνο η κορυφή.

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που με τον Λιονέλ Μέσι ως συνοδοιπόρο και αντίπαλο, ανέλαβαν να ξαναγράψουν την ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από την αρχή.

Μέσα σε αυτό το απαιτητικό ταξίδι, ο Πορτογάλος σταρ έχει καταφέρει να πανηγυρίσει ένα τσουβάλι τίτλους και να συνδέσει το όνομά του με ακόμα περισσότερα ρεκόρ. Και παρά τα 36 έτη που τον «βαραίνουν», μοιάζει ασταμάτητος και δείχνει -πέρα από το ότι βρίσκεται σε αδιανόητη φυσική κατάσταση- ικανός να πετύχει ακόμα περισσότερα.

Αυτό έκανε, άλλωστε, στο φετινό Euro απλά και μόνο όταν πάτησε το πόδι του στο γήπεδο. Στο εναρκτήριο παιχνίδι της Πορτογαλίας στη διοργάνωση, αυτό κόντρα στην Ουγγαρία, ο Ρονάλντο έγινε ο μοναδικός παίκτης που έχει αγωνιστεί στην τελική φάση πέντε Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων.



Το νούμερο είναι μυθικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ισοδυναμεί με 17 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο υψηλότερο επίπεδο, σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο, χωρίς, μάλιστα, να υπάρχει κάποιο σημάδι ότι πρόκειται σύντομα να... κατεβάσει ρυθμούς. Ποιος θα τολμούσε να σκεφτεί κάτι τέτοιο για το 36χρονο «ρομπότ», που ολοκλήρωσε αυτή την ιδιαίτερη, λόγω κορωνοϊού, σεζόν, μετρώντας 29 γκολ στην Serie A και 4 στο Champions League με τη Γιουβέντους.

Αλλά στο ματς με την Ουγγαρία και στο επόμενο με τη Γερμανία, στο οποίο η Πορτογαλία, βέβαια, γνώρισε την ήττα, ο βιονικός αυτός παίκτης πέτυχε και άλλα ρεκόρ, γιατί, είπαμε: Αυτό είναι το... χόμπι του! Σημείωσε, λοιπόν, δύο γκολ κόντρα στην Ουγγαρία, έφτασε τα 11 σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της διοργάνωσης, ξεπερνώντας τον Μισέλ Πλατίνι!



Κόντρα στη Γερμανία, δε, συνέχισε από εκεί που σταμάτησε κόντρα στους Ούγγρους. Σκόραρε για άλλη μια φορά στο Euro, φτάνοντας τα τρία γκολ στη διοργάνωση και με αυτό το τέρμα του ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφτασε τα 19 σε τελική φάση Ευρωπαϊκού και Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και έγινε ο πρώτος σκόρερ των δύο διοργανώσεων συνδυαστικά, ξεπερνώντας τον Γκερντ Μίλερ και ισοφαρίζοντας τον Μίροσλαβ Κλόζε!

Φυσικά, υπάρχουν και άλλα ρεκόρ που κυνηγάει στο φετινό Euro. Απόψε, που αναμένεται, φυσικά, να αγωνιστεί απέναντι στη Γαλλία, θα φτάσει τις 59 συμμετοχές και θα ξεπεράσει τον Τζίτζι Μπουφόν στη λίστα με τις περισσότερες εμφανίσεις σε προκριματική και τελική φάση.

Όλα τα παραπάνω ρεκόρ έχουν προστεθεί σε αυτά που ήδη κατέχει: Αποτελεί τον παίκτη με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (23) και είναι ασυναγώνιστος σε αριθμό γκολ στη διοργάνωση, αν συνυπολογίσουμε προκριματική και τελική φάση. Έχοντας σκοράρει 43 φορές, βλέπει από πολύ μακριά τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς που ακολουθεί με 25.



Το φινάλε μιας επιτυχημένης, τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο, χρονιάς με τη Γιουβέντους -και φυσικά το γεγονός ότι παραμένει σε τρομερή κατάσταση- έβαλε φωτιά στις συζητήσεις για το μέλλον του. Άλλωστε, η ηλικία, όπως λένε, είναι μόνο ένα νούμερο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ανάλογο του αριθμού των γκολ που μπορεί να προσφέρει.

Συνεπώς, οι ομάδες που έχουν πέσει στα πόδια του έχουν κάτι κοινό: Είναι όλες στο υψηλότερο επίπεδο. Από τη μία η Γιουβέντους, η οποία δεν αποκλείεται να τον «δέσει» για λίγο ακόμα και από την άλλη ηχούν Σειρήνες από το Παρίσι και το Μάντσεστερ, που τον καλούν σε Παρί Σεν Ζερμέν και Γιουνάιτεντ.

Και όσο αυτές περιμένουν την απόφασή του, ο αρχηγός της Πορτογαλίας θέλει να οδηγήσει τη χώρα του στον απόλυτο θρίαμβο, που μόνο η γειτονική Ισπανία έχει καταφέρει έως τώρα: Στην κατάκτηση δύο διαδοχικών Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων.

Ο θρίαμβος στο Euro, άλλωστε, παραμένει πάντα ένα προσωπικό στοίχημα για αυτόν, μετά το «στραπάτσο» του 2004. Μια χρονιά όπου έζησε το όνειρο, πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Πορτογαλίας και τον εφιάλτη που… όλοι γνωρίζουμε. Την απώλεια του τίτλου από την Ελλάδα μέσα στη Λισαβόνα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube