Η Βουλή των Ελλήνων θα εισέλθει από την ερχόμενη εβδομάδα σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές που μπορεί να ζήσει ένα Κοινοβούλιο, αυτήν της Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Αρχής γενομένης από την πρόταση 50 κατ' ελάχιστον, βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, με τον πρόεδρο της Βουλής να ζητά αμέσως μετά από τους αρχηγούς των κομμάτων να υποδείξουν τους βουλευτές εκείνους που θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή που θα επιληφθεί της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ο αριθμός θα είναι ανάλογος της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, ενώ εκπροσώπηση θα έχουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές -όπως και σε όλες τις προηγούμενες διαδικασίες για Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει η Επιτροπή να αποτελείται από 38 ως 50 μέλη, και τη σχετική απόφαση θα πάρει ο Ν. Βούτσης. Το γεγονός όμως ότι η Βουλή τούτη τη στιγμή είναι 8κομματική, με 10 επίσης ανεξάρτητους βουλευτές, προϊδεάζει μάλλον για μια Επιτροπή με τον ανώτατο αριθμό βουλευτών (προκειμένου να έχουν εκπροσώπηση οι πάντες).

Αφού συγκροτηθεί η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, τότε θα συνεδριάσει για μία και μόνη φορά η Ολομέλεια, η οποία θα ορίσει το πέρας των εργασιών της Επιτροπής (πόσο καιρό θα συνεδριάσει η Επιτροπή με άλλα λόγια).
Ας διευκρινιστεί ότι για όσο θα συνεδριάζει η Επιτροπή, δίδεται η δυνατότητα για κατάθεση και άλλης πρότασης -πέραν της αρχικής, από τους 50 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Υπό τον όρο, ότι και αυτή η πρόταση θα έχει τις υπογραφές 50 βουλευτών (πρακτικά μιλώντας, μόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τη δυνατότητα για κατάθεση δεύτερης πρότασης).
Η κοινοβουλευτική Επιτροπή θα προτείνει εν κατακλείδι, στην Ολομέλεια ποια άρθρα κρίνονται αναθεωρητέα και ποια μορφή πρέπει να πάρουν. Ακολουθούν δύο ψηφοφορίες των 300 βουλευτών, με ένα μήνα διαφορά, για το ποια άρθρα του Συντάγματος είναι αναθεωρητέα.

Όσα άρθρα προκριθεί από τα 3/5 του Σώματος (180 βουλευτές) ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, η επόμενη Βουλή αποφασίζει με 151 βουλευτές. Αντιθέτως, αν τώρα η Βουλή πάρει απόφαση με λιγότερο από τα 3/5 (αλλά πάντως με πλειοψηφία), τότε στην επόμενη Βουλή πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία των 3/5 για τις αναθεωρητέες διατάξεις.

Χωρίς αμφιβολία, μια εξόχως συναρπαστική περίοδος για τη Βουλή και τα πολιτικά πράγματα της χώρας μόλις ξεκινά και, όπως είχε την ευκαιρία να επισημάνει ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, τόσο στην επιστολή του προς τους αρχηγούς των κομμάτων -πλην Χρυσής Αυγής- όσο και προς τους βουλευτές του κόμματός του, «δεν πρέπει να αφήσουμε άλλη μία πενταετία να πάει χαμένη, χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος».

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Νέος θάνατος κρατουμένου στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα – Νεκρός 62χρονος

Απειλές για βόμβες σε αεροσκάφη: «Υπογραφή» ρωσικής εξτρεμιστικής οργάνωσης

«Περιττή γραφειοκρατία»: Οι ΗΠΑ μπλόκαραν γαλλική πρωτοβουλία για την ασφάλεια της ΑΙ

Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Βίντεο από την επίθεση στο Μαθηματικό με τους 3 τραυματίες

Πέντε νέα εγχώρια κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα - Συνολικά 53 θάνατοι

Δύο θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα -156 νέες εισαγωγές COVID-19

Μέγκαν Μαρκλ: Και ο αδελφός της στο μικροσκόπιο της έρευνας για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Προσωρινά κρατούμενος ο 37χρονος φερόμενος εγκέφαλος της ΜΚΟ για τα παιδιά με καρκίνο - Τι είπε στον ανακριτή

Σοκ στη Γερμανία από τον αιφνίδιο θάνατο του Βαυαρού Αϊβάνγκερ

Τα εργαστήρια κατέληξαν στον μηχανισμό θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη