Τη σωστή εφαρμογή του VAR με απλά λόγια περιέγραψε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Νίκος Λαγαρίας.

Μιλώντας με τον Κυριάκο Θωμαΐδη στην πρεμιέρα της εκπομπής «Έφεση της Τρίτης», ο εξειδικευμένος σε αθλητικά θέματα δικηγόρος εξήγησε πώς πρέπει να λειτουργήσει η νέα τεχνολογία στη χώρα μας.

Παρόλο που σημείωσε λοιπόν ότι κατά κανόνα δεν ακυρώνεται αγώνας λόγω λαθών ή δυσλειτουργιών του VAR, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να συμβεί στο μέλλον, λέγοντας πως «όλοι οι κανόνες έχουν εξαιρέσεις».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Λαγαρία

-Τι είναι το VAR;

Είναι οι λεγόμενοι «βίντεο» αξιωµατούχοι του αγώνα («video» match officials),ο VAR και ο βοηθός του (AVAR), που βοηθούν το διαιτητή του αγώνα σύµφωνα µε το πρωτόκολλο του VAR.

-Τι είναι το πρωτόκολλο VAR;

Είναι οι προβλεπόμενες αρχές και διαδικασίες για την εφαρμογή του, που πρέπει να συμφωνούν µε τις αρχές και τη φιλοσοφία των Κανόνων του Παιχνιδιού.

-Απαιτείται άδεια για την εφαρμογή του VAR στα πρωταθλήματα και στους αγώνες κυπέλλου;

Απαιτείται γραπτή άδεια από το Διεθνές Συμβούλιο των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων (IFAB) και τη FIFA.

-Ποιες είναι οι αρμοδιότητες των «Βίντεο Βοηθών Διαιτητή» (VAR);

Ο Βίντεο Βοηθός Διαιτητή (VAR) είναι ένας αξιωµατούχος αγώνα που µπορεί να βοηθά το Διαιτητή να πάρει µια απόφαση, χρησιµοποιώντας το replay της φάσης.

-Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί ένας διαιτητής να βοηθηθεί από το VAR;

Ο διαιτητής μπορεί να βοηθηθεί από έναν Βίντεο Βοηθό Διαιτητή (Video Assistant Referee - VAR) µόνο σε περίπτωση ενός «ξεκάθαρου και προφανούς λάθους» ή «ενός σοβαρού γεγονότος που διέφυγε της προσοχής», σχετικά µε τέσσερα πράγματα:

1) επίτευξη γκολ ή όχι, 2) καταλογισµό ενός πέναλτι ή µη, 3) απευθείας κόκκινη κάρτα (όχι δεύτερης κίτρινης) και 4) λανθασµένη αναγνώριση παραβάτη ποδοσφαιριστή, όταν δηλαδή ο διαιτητής παρατηρεί ή αποβάλλει λάθος ποδοσφαιριστή από μια οµάδα.

-Δηλαδή δεν μπορεί να επανελεγχθεί μια περίπτωση οφσάιντ, ή ένα χέρι, ή ένα πλάγιο άουτ; Είναι τόσο περιορισμένη η δυνατότητα του διαιτητή να ζητάει βοήθεια από το VAR;

Οι περιπτώσεις είναι αυτές οι τέσσερις, και μάλιστα µόνο σε περίπτωση ενός «ξεκάθαρου και προφανούς λάθους» ή «ενός σοβαρού γεγονότος που διέφυγε της προσοχής». Αλλά παρεμπιπτόντως ελέγχονται και τα εξής, ανά περίπτωση:

Στο γκολ ή μη γκολ, αν υπήρξε παράβαση της επιτιθέµενης οµάδας κατά τη δηµιουργία της φάσης µέχρι ή κατά την επίτευξη γκολ (χέρι, φάουλ, οφσάιντ κλπ), αν είχε βγει η µπάλα εκτός παιχνιδιού πριν το γκολ και άλλα. Στο πέναλτι ή μη πέναλτι, ισχύουν λίγο πολύ τα ίδια όπως στο γκολ.

Στις απ’ ευθείας κόκκινες κάρτες η στέρηση προφανούς ευκαιρίας για γκολ, το σοβαρό επικίνδυνο παίξιµο, η βίαιη διαγωγή, η χρήση επιθετικών, προσβλητικών ή υβριστικών χειρονοµιών και άλλα.

Στη λανθασµένη αναγνώριση παίκτη, που τιμωρήθηκε με κόκκινη ή κίτρινη κάρτα, η παραβατική του ενέργεια, αυτή καθαυτή, δεν µπορεί να επανεξετασθεί, εκτός αν σχετίζεται µε γκολ, περίπτωση πέναλτι ή απευθείας κόκκινη κάρτα.

-Αν υπάρξουν λάθη ή δυσλειτουργία του VAR, που επηρεάζουν το αποτέλεσμα του αγώνα για παράδειγμα, μπορεί να προσβληθεί ο αγώνας ως μη έγκυρος, ή να επαναληφθεί;

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, κατ’ αρχήν ένας αγώνας δεν θεωρείται άκυρος εξ αιτίας μιας ή πολλών δυσλειτουργιών της τεχνολογίας VAR, λανθασµένων αποφάσεων µε την παρέµβαση του VAR, ή απόφασης για μη επανέλεγχο φάσης ή γεγονότος, ή για επανέλεγχο που έγινε σε µη συµβατή περίπτωση ή απόφαση. Κατ’ αρχήν, όμως, σημαίνει κατά κανόνα. Και ως γνωστόν, όλοι οι κανόνες έχουν εξαιρέσεις. Αυτό θα φανεί στην πορεία.

-Ποιος επιλέγει την καλύτερη οπτική γωνία και την ταχύτητα της επανάληψης του βίντεο, ο διαιτητής ή ο VAR;

Αν ο διαιτητής αποφασίσει να δει το βίντεο, ο VAR θα επιλέξει σε πρώτο χρόνο την καλύτερη γωνία και την ταχύτητα επανάληψης. Ο διαιτητής όμως µπορεί να απαιτήσει να δει την οπτική γωνία της επιλογής του, και σε όποια ταχύτητα θέλει.

-Την τελική απόφαση την παίρνει ο VAR ή ο διαιτητής του αγώνα;

Ασφαλώς την παίρνει ο διαιτητής. Να λάβουμε επίσης υπόψη ότι ο διαιτητής και οι άλλοι αξιωματούχοι του αγώνα πρέπει να παίρνουν πάντα µια αρχική απόφαση πριν ζητήσουν βοήθεια από VAR. Εξαίρεση υπάρχει μόνο όταν ένα γεγονός «διέφυγε» της προσοχής.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Πήραν άδεια από ΕΠΟ όλες οι ΠΑΕ της Stοiximan Super League

Τσακίρης: «Πολύ… ΑΕΚ το μήνυμα Μελισσανίδη - Καλύτερο που παίζει με Άρη από το να έπαιζε σε Λεωφόρο ή Καραϊσκάκη ο ΠΑΟΚ»

Νικολακόπουλος: «Ο Ολυμπιακός καλεί παίκτες-θρύλους στον ευρωπαϊκό τελικό»

Νικολογιάννης: «Το αβαντάζ του Κόντη και η ατάκα του που είναι όλο το νόημα για τον Παναθηναϊκό»

Η αποθέωση στον Ποντένσε & ο χαμός στα γκολ του Όρτα: Η παρακάμερα από τη νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στην ΑΕΚ

Η ΔΕΑΒ κάλεσε σε ακρόαση οπαδό του Άρη για «παρότρυνση σε πρόκληση επεισοδίων»

Άποψη για Κόντη στον Παναθηναϊκό και οι δυο παίκτες του Ολυμπιακού που θα έπαιρνε στην ΑΕΚ: Η ανάκριση του Ντέμη

Τσορμπατζόγλου: «Από όπου και να το πιάσεις, πολύ ιδιαίτερο και ωραίο αυτό το Άρης-ΠΑΟΚ»

Κόντης στους παίκτες του Παναθηναϊκού: «Νίκη με Ολυμπιακό, Κύπελλο και να συνδεθούμε ξανά με τον κόσμο»

Σαββόπουλος: «Ντέρμπι απ' αυτά που λες “'ήμουνα κι εγώ εκεί” - Δεν θα πατήσει την… μπανανόφλουδα ο Μάντζιος»