Ο Ντάνι Πογιάτος έφυγε, ο Λάζλο Μπόλονι έρχεται!

Ο Ρουμάνος τεχνικός αναμένεται να διαδεχθεί τον Iσπανό προπονητή στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Γνώριμος στο ελληνικό κοινό από την παρουσία του από τον ΠΑΟΚ, αλλά από τότε έχουν πέρασει οκτώ και πλέον χρόνια!

Γι' αυτό ακριβώς, ο Χέρμαν Ντε Λάντσιρ φροντίζει να μας φρεσκάρει τη μνήμη. Ο κορυφαίος Βέλγος αναλυτής που ήταν για μια οκταετία στην εθνική Βελγίου, ενώ έχει περάσει και από Γάνδη, Κλαμπ Μπριζ και εθνική Ιράν μεταξύ άλλων μιλάει στο sportfm.gr και κάνει την τακτική ανάλυση του Λάζλο Μπόλονι.

Προπονητής που στηρίζεται στο αποτέλεσμα, του αρέσει το phsical game, παίζει με target man τον οποίο του αρέσει να σημαδεύει για να σπάει μπάλες στους επερχομενους μεσοεπιθετικούς και τους ζητάει να παίρνουν τις δεύτερες μπαλιές, κάτι πολύ σημαντικό στο ποδόσφαιρο. Στηρίζεται στην εκμετάλλευση των κενών χώρων και στο παιχνίδι από τα άκρα με τα μπακ ή τα εξτρέμ.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στο sportfm.gr και στον Γιώργο Τσανάκα ο Xέρμαν Ντε Λάντσιρ:

-Ποια η γνώμη σας για τον Λάζλο Μπόλονι;
«Οι ομάδες που δούλευε, πάντα, βασίζονταν στην οργάνωση μέσα στο γήπεδο, στο μαχητικό πνεύμα, ενώ στηρίζονταν σημαντικά και στα φυσικά προσόντα. Σε κάθε ομάδα που κοουτσάρει ζητάει να έχει τα πάντα: ποδοσφαιριστές με φυσικά προσόντα και που να τρέχουν αρκετά, ποδοσφαιριστές με ταχύτητα και έκρηξη και ποδοσφαιριστές που είναι δυνατοί στις εναέριες μονομαχίες (τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά)».

-Θέλω να μου αναλύσετε λίγο την αμυντική τακτική που χρησιμοποιεί...
«Οι αμυντικές του τακτικές και η αμυντική συμπεριφορά σε κάθε ομάδα του ήταν ξεκάθαρες. Κάθε ποδοσφαιριστής έχει και έναν συγκεκριμένο αντίπαλο που καλείται να ακολουθεί σε όλο το γήπεδο, ουσιαστικά παίζει με man-to-man, στο μέτρο του δυνατού. Οι μονομαχίες παίζουν σημαντικό ρόλο όπως και το να βγάζουν σκληρότητα οι ποδοσφαιριστές του στο γήπεδο. Είναι πολύ σημαντικά αυτά τα πράγματα για τον Μπόλονι».

-Θέλω να μου αναλύσετε λίγο και την επιθετική τακτική που χρησιμοποιεί, από την άλλη μεριά...
«Όταν ανακτά την μπάλα με κλεψίματα ή κοψίματα, αρέσκεται στην γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και στις γρήγορες αντεπιθέσεις. Παίζει αρκετά με βαθιές μπαλιές προσπαθώντας να βρει τον επιθετικό που χαρακτηρίζουμε ως target man και γύρω του υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές που κάνουν διάφορες κινήσεις και αλλάζουν διαρκώς θέσεις στην επίθεση, με διαδοχικές κινήσεις στο γήπεδο. Σε κανονικές συνθήκες, παίζει αρκετά από τα φτερά με τα εξτρέμ και παίζει με την μπάλα στο χώρο, ενώ εστιάζει μεγάλο μέρος στις στατικές φάσεις. Του αρέσει το σκληρό και δυνατό παιχνίδι. Επίσης, ζητάει από τους παίκτες του να παίρνουν τις δεύτερες μπάλες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό».



-Ποια είναι η νοοτροπία τους ως προπονητής;
«Η νοοτροπία του ως προπονητής είναι μία: να παίρνει η ομάδα του το αποτέλεσμα! Όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τόσο σημαντικά για αυτόν όσο το αποτέλεσμα. Με το επιτελείο του δουλεύει διαρκώς πάνω σε αυτό το θέμα, του αρέσει να βλέπει τους παίκτες του να μάχονται στις προπονήσεις και στα παιχνίδια, να έχουν τη νοοτροπία του νικητή».

-Πιστεύετε ότι ο Μπόλονι έχει ακολουθήσει την εξέλιξη του ποδοσφαίρου και έχει προσθέσει στοιχεία του... μοντέρνου στιλ παιχνιδιού στον τρόπο του;
«Όπως έχω ακούσει από διάφορους ανθρώπους αλλά και επειδή έχω παρακολουθήσει αρκετά και τη δουλειά του, ο Μπόλονι πιστεύει πολύ στον τρόπο που δουλεύει και τον στηρίζει και δεν του αρέσει να ακολουθεί την... μόδα. Και επειδή το σημαντικότερο για κάθε προπονητή είναι τα αποτελέσματα και κρίνεται από αυτά, θα κάνει χαρούμενους τους ποδοσφαιριστές και γενικότερα τον κόσμο γύρω από την ομάδα επειδή θα κερδίζουν αρκετά παιχνίδια».



-Ο Λάζλο Μπόλονι δείχνει να προτιμάει ως διάταξη το 4-2-3-1. Είναι ένα επιθετικό, ένα αμυντικό ή... flat 4-2-3-1;
«Εξαρτάται από τον εκάστοτε αντίπαλο. Δεν ήταν τόσο αμυντικογενής κόντρα σε μικρότερες ομάδες και δεν προτιμούσε αυτόν τον τρόπο παιχνίδιου. Στηριζόταν στους γρήγορους ακραίους του αλλά και στο πώς θα εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους που του άφηναν οι αντίπαλοί του. Στηρίζεται αρκετά στους παίκτες που παίζουν κάθετα και δημιουργούν στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, μοιράζοντας την μπάλα στους πλάγιους μπακ οι οποίοι είναι συνήθως επιθετικογενή φουλ-μπακ αλλά και στα εξτρέμ, οι οποίοι πολλές φορές εκμεταλλεύονται τους χώρους και κάνουν διαρκώς κινήσεις στον κενό χώρο χωρίς μπάλα».

-Είναι, πάντως, προπονητής με προσωπικότητα και τίτλους στο παλμαρέ του...
«Πρόκειται για προπονητή με μεγάλη προσωπικότητα. Κατάφερε να καθοδηγήσει με επιτυχία την Σταντάρ Λιέγης με την οποία πήρε πρωτάθλημα, όπως και με την Αντβέρπ, ενώ φαίνεται και από τα αποτελέσματά του στις ομάδες που εργάστηκε στο εξωτερικό. Με την Αντβέρπ έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου και η ομάδα το κατέκτησε όταν έφυγε (σσ. είχε αναβληθεί λόγω του κορωνοϊού) με άλλον προπονητή, τον Ιβάν Λέκο».

-Τι στιλ ποδοσφαιριστών προτιμάει και του αρέσουν;
«Νομίζω πως οι ποδοσφαιριστές που στηρίζονται στη δύναμή τους αλλά και γενικότερα στα φυσικά τους στοιχεία και στο μαχητικό πνεύμα θα τους αρέσει ο τρόπος δουλειάς του. Προσπαθεί να κερδίζει τους παίκτες του και να τους κάνει να δεθούν μαζί του. Προσπαθεί να συνεργαστεί με κάθε στιλ ποδοσφαιριστή, χωρίς να κάνει διακρίσεις, εφόσον αυτοί έχουν διάθεση να δουλέψουν στις προπονήσεις».


*ο αναλυτής Χέρμαν Ντε Λάντσερ με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ στην κοινή τους θητεία στην εθνική Βελγίου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube