Όλος ο κόσμος του ΝΒΑ και όχι μόνο μετρά… αντίστροφα τις τελευταίες εβδομάδες για την ιστορική στιγμή που ο Λεμπρόν Τζέιμς θα σπάσει το ρεκόρ πόντων καριέρας του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και θα γίνει ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών. Πλέον μόλις 157 πόντοι χωρίζουν τον «βασιλιά» από το σπουδαίο επίτευγμα. Όμως εδώ υπάρχει ένα μεγάλο παράδοξο: το συγκεκριμένο ρεκόρ έχει καταρριφθεί εδώ και περίπου έναν χρόνο!

Ο Λεμπρόν Τζέιμς είναι στην πραγματικότητα πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ από τις 13 Φεβρουαρίου του 2022, όταν στην ήττα των Λέικερς με τους Γουόριορς έφτασε με ένα τρίποντο στο παιχνίδι στο ρεκόρ. Αυτό το καλάθι είχε χαρίσει στον 38χρονο άσο την πρωτιά σε πόντους στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, τόσο σε κανονική περίοδο όσο και σε playoffs. Η λίγκα, ωστόσο, επισήμως και για μάλλον ακατανόητους λόγους εξακολουθεί να προσμετρά ως career points ενός παίκτης μόνο αυτούς που έχει πετύχει στην κανονική περίοδο!



Ενώ, λοιπόν, ο Λεμπρόν Τζέιμς μετρά 45.861 πόντους σε regular season και playoffs έχοντας αφήσει τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ πίσω του από πέρσι, με 44.149, ο τελευταίος εξακολουθεί να είναι πρώτος σε πόντους στην κανονική περίοδο με 38.387, ενώ ο «βασιλιάς» χρειάζεται άλλους 157 για να τον ισοφαρίσει (38.230).

Ο Λεμπρόν έχει 7.631 πόντους καριέρας μέσα από τα playoffs, στα οποία έχει και το ρεκόρ συμμετοχών με 266 παιχνίδια. Ο Τζαμπάρ είναι πέμπτος στη λίστα αυτή με 237, ενώ παρεμπιπτίντως ο Μάικλ Τζόρνταν είναι μόλις πέμπτος με 179, με πολύ λιγότερα παιχνίδια από αμφότερους.

Γιατί το ΝΒΑ εξακολουθεί να μετρά τους πόντους της regular season και όχι των playoffs στην κατάταξη των σκόρερ; Έλα ντε! Προφανώς για να μην… αδικήσει την προσπάθεια παικτών που είχαν μεγάλες επιδόσεις στο σκοράρισμα, αλλά επειδή οι ομάδες τους δεν είχαν μεγάλη παρουσία στα playoffs, έχαναν τη δυνατότητα να παίξουν πολλά περισσότερα ματς για να αυξήσουν τη συγκομιδή τους. Γι’ αυτό, όμως, δεν θα έπρεπε να έχει αξία η στατιστική των πόντων ανά αγώνα;



Αυτή τη στιγμή το ΝΒΑ δίνει μεγαλύτερη αξία στους πόντους που σημειώνονται στην… χαλαρή regular season, σε σχέση με τους αγώνες των playoffs, όπου ο ανταγωνισμός και η σημασία των αγώνων είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο. Κι αυτό είναι παράδοξο, που συμβαίνει μόνο εκεί και σε καμία άλλη λίγκα του κόσμου. Σαν να προσμετρούσε, δηλαδή, η Ευρωλίγκα τις επιδόσεις Σπανούλη σε πόντους ή Καλάθη σε ασίστ εξαιρώντας τα playoffs. Ή σαν να μετράμε τα γκολ του Μέσι ή του Ρονάλντο μόνο στο πρωτάθλημα κι όχι στο Κύπελλο ή το Champions League.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Έτσι επιστρέφει στο Final 4 o Παναθηναϊκός

Οι μυθικές επιδόσεις Σλούκα και Ναν στα playoffs με τη Μακάμπι

Τζορτζ Μπάλντοκ: Ο βασικός μπακ της Εθνικής που έχει φάει με το κουτάλι τα αγγλικά γήπεδα στα πράσινα!

Ο «βιονικός» Έσε έχει 82 ματς σε 17 μήνες, 6.717 αγωνιστικά λεπτά και αποδεικνύεται καταλυτικός για τον Ολυμπιακό!

Η αποκάλυψη του Ιωάννη: Ο Παπαπέτρου βρήκε τον εαυτό του και ανεβάζει επίπεδο τον Παναθηναϊκό!

Πρώτος παίκτης του Ολυμπιακού με 30+ γκολ έπειτα από πολλά χρόνια ο Ελ Κααμπί - Ο προηγούμενος ήταν ο…

Με Σλούκα αρχηγό και Ναν «καυτό», ο Παναθηναϊκός κέρδισε τη Μακάμπι στο παιχνίδι της!

Η αρχηγική επιστροφή του «Παπ» και το «παρών» του Μιλουτίνοφ: Τα σημεία από το Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα

«Η καλύτερη ομάδα που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός η Άστον Βίλα - Αυτά είναι τα… όπλα της»

Μεντιλίμπαρ-Έμερι: Αλληλοσεβασμός και… παρελθόν στη βασκική μονομαχία μεταξύ Ολυμπιακού και Άστον Βίλα!