Τους λόγους που οδήγησαν στη νέα μετάθεση της πρεμιέρας της Football League, για τις 28/10 σχολίασε στο ΣΠΟΡ FM 94,6 ο πρόεδρος της διοργανώτριας Αρχής, Λεωνίδας Λεουτσάκος.

Ο ισχυρός άνδρας της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας τόνισε πως την Πέμπτη αναμένεται να γίνει ο έλεγχος των φακέλων των ομάδων, ώστε να δοθούν τα πιστοποιητικά συμμετοχής, ανέφερε τι θα γίνει στην περίπτωση που κάποια ομάδα δεν το εξασφαλίσει και μίλησε για τα -οικονομικά, κυρίως- προβλήματα που ταλαιπωρούν την κατηγορία.

Αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή «Faceball», με τους Τόλη Κοτζιά και Σταύρο Χονδροθύμιο:
Για τους λόγους της καθυστέρησης της πρεμιέρας: «Δημιουργήθηκε ένα θέμα με την ΕΕΑ. Είχαμε πει ότι αν καθυστερήσει θα παίρναμε την ευθύνη μόνοι μας, όμως ο υπουργός φρόντισε να τους αντικαταστήσει σύντομα. Έχω πληροφορηθεί πως την Πέμπτη θα ελέγξει τους φακέλους των ομάδων και θα δοθούν τα πιστοποιητικά συμμετοχής στις ομάδες, για να αρχίσει το πρωτάθλημα νομότυπα».

Για την τελική ημερομηνία της έναρξης: «Πάει για την επόμενη εβδομάδα, στις 28/10».

Για το τι θα γίνει αν δεν πληρούν όλοι τις προϋποθέσεις για συμμετοχή στο πρωτάθλημα: «Αν είναι μικρές παραλείψεις, θα δοθεί παράταση και θα συνεχίσουμε. Αν υπάρχει ομάδα με χοντρές ελλείψεις δεν μπορούμε να τη δεχτούμε και δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Οτιδήποτε γίνει θα είναι νομότυπο, δεν θα γίνει παρανομία σε αυτό το πρωτάθλημα. Δεν ξέρω τι γινόταν στο παρελθόν. Παράνομο πρωτάθλημα δεν μπορούμε να κάνουμε».

Για τα δείγματα που έχει μέχρι τώρα: «Θεωρώ, από τις ενδείξεις που έχω, ότι δεν υπάρχουν ομάδες με σοβαρά προβλήματα. Θα επιδιώξουμε να υπάρξει ελαστικότητα, αλλά από κει και πέρα θα ακολουθήσουμε τον Νόμο και θα ξεκινήσουμε με όσες ομάδες μείνουν».

Για τα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν: «Τα προηγούμενα χρόνια άρχιζε διαφορετικά. Μιλάμε για ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα, που δεν ξέρεις πότε θα αρχίσει και πότε θα τελειώσει. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα υγιές πρωτάθλημα, με δικλείδες ασφαλείας από όλους. Παλεύουμε μόνοι μας να ισιώσουμε ένα πρωτάθλημα με μικρό μπάτζετ, γύρω στις 350.000 ευρώ, με πολλά λειτουργικά έξοδα. Κάνουμε κινήσεις για να βοηθηθούν οι ομάδες».

Για τα έσοδα που μοιράζεται με τη Σούπερ Λίγκα: «Δεν υπάρχει βοήθεια από τη Σούπερ Λίγκα. Παλιά ήταν ένας φορέας, η ΕΠΑΕ. Τους το έχω πει και στο συμβούλιο της ΕΠΟ, που παραβρίσκομαι λόγω της θέσης μου. Βέβαια, προβλήματα υπάρχουν και στις ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να είναι ενιαίο, δεν γίνεται η μια κατηγορία να διαχειρίζεται 40 εκατομμύρια και η άλλη 1.000 ευρώ. Οι διαφορές στις δύο κατηγορίες είναι χαώδεις Έκατσα σε μια καρέκλα και ό,τι μπορώ να κάνω θα το κάνω, αλλιώς θα πάω σπίτι μου.».

Για την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος: «Μπήκαμε σε μια διαδικασία με τα μπαράζ, έφυγαν κάποιες ομάδες… Φέτος θα είναι δύο ομάδες από Αθήνα και οι υπόλοιπες θα είναι ιστορικές ομάδες της επαρχίας. Θα είναι το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, δεν υπάρχουν φαβορί. Τώρα κατασταλάξαμε στην ημερομηνία έναρξης, δεν ξέραμε ποιοι θα είμαστε. Κάθε μέρα παρακαλάω για χορηγούς. Υπάρχει δυσπιστία, μας λένε ξεκινήστε να δούμε τι μπορεί να γίνει. Βέβαια, έχουν δίκιο… σε ποιον να επενδύσουν; Δεν ξέραμε ούτε εμείς ποιες ομάδες θα συμμετέχουν. Από φέτος επιχειρούμε εξυγίανση του πρωταθλήματος και το προχωράμε. Δεν γίνεται χωρίς να μειωθούν οι ομάδες. Αν δεν γίνει ενιαίο το ποδόσφαιρο, να μοιραστούν τα τηλεοπτικά, δεν υπάρχει μέλλον».

Για τις δηλώσεις του Βίτορ Περέιρα ότι το 75% των αγώνων της Football League ήταν στημένοι: «Απαίτησα να μου πει από πού υπάρχουν αυτά τα στοιχεία. Μου είπε ότι προέρχονται από μια εταιρία που μόνο κακό έχει κάνει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Υποθέσεις πάνε στους δικαστές και δεν βρίσκουν τίποτα. Πρέπει να μπουν δικλείδες ασφαλείας από την πολιτεία, για να υπάρχει αξιοπιστία. Η εταιρία αυτή κάνει πολιτική. Ο Βίτορ Περέιρα ήρθε στο συμβούλιο και το ανακοίνωσε στους προέδρους. Και ας μην ξεχνάμε πως η Football League δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στους διαιτητές»

Για τους στόχους του: «Θέλω να σταματήσουν οι υποσχέσεις. Παλεύουμε μόνοι μας. Αν εξαιρέσουμε τον υπουργό που μας βοηθάει και λίγο την ΕΠΟ, δεν υπάρχει τίποτα άλλο».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube