Η εθνική ομάδα της Λετονίας προχώρησε σε αλλαγή στην τεχνική ηγεσία μετά τα πρώτα παιχνίδια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2027, με τον Σίτο Αλόνσο να αποτελεί παρελθόν.
Νέος ομοσπονδιακός τεχνικός αναλαμβάνει ο Γιάνις Γκαϊλίτις, ο οποίος επιστρέφει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχοντας ήδη σημαντική εμπειρία, καθώς τα προηγούμενα χρόνια διετέλεσε ως βοηθός σε μεγάλες διοργανώσεις της FIBA.
Έγινε ιδιαίτερα γνωστός από τη μακρόχρονη παρουσία του στη Ρίγα, όπου για σχεδόν μία δεκαετία δημιούργησε μια απόλυτα κυρίαρχη ομάδα εντός συνόρων, κατακτώντας πολλαπλά πρωταθλήματα Λετονίας και καθιερώνοντας τον σύλλογο ως σταθερό «παίκτη» σε διεθνείς διοργανώσεις.
Μετά την επιτυχημένη πορεία του στη Λετονία, συνέχισε την καριέρα του στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας τη Μιτελντόιτσερ στη Γερμανία, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο της χώρας το 2025.
Στη συνέχεια, μετακόμισε στη Γαλλία για λογαριασμό της Στρασμπούρ, όπου και παραμένει ως πρώτος προπονητής, σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης.