Το «πολυεργαλείο» Μακένζι Μουρ με τις φετινές του επιδόσεις με την ομάδα του Λαυρίου έχει τραβήξει τα βλέμματα τόσο των φιλάθλων, όσο και των ανθρώπων του χώρου. Όσο αποφασισμένος και δυναμικός είναι μέσα στο παρκέ, τόσο χαλαρός και προσιτός είναι στην καθημερινότητά του.

Τον συναντήσαμε στο αγαπημένο του στέκι για μία συνέντευξη που όμως τελικά εξελίχθηκε σε φιλική κουβέντα. Ο σταρ του Λαυρίου με ταπεινότητα και κέφι μας μίλησε για το χθες, το τώρα και τα πλάνα του για το μέλλον, το οποίο όπως όλα δείχνουν αναμένεται λαμπρό.

Συνέντευξη στη Νικολέτα Γκαρέτσου και τον Δημοσθένη Καραμούζα

Ποια πόλη προτιμάς, Πάτρα ή Λαύριο;
Μου αρέσουν και οι δύο πόλεις, αλλά το Λαύριο μου ταιριάζει περισσότερο. Εδώ τα πράγματα είναι πιο χαλαρά, δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι, μπορώ να οδηγώ άνετα και οι διαδρομές είναι πιο μικρές.

Ποιο είναι το μυστικό πίσω από την εξαιρετική φετινή σου απόδοση;
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Αυτό που κάνω κάθε μέρα είναι να εργάζομαι σκληρά, προετοιμάζομαι κατάλληλα και είμαι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνω, επιπλέον έχω ένα εξαιρετικό κόουτς και συμπαίκτες.

Πώς ξεκίνησε η πορεία σου στο χώρο του μπάσκετ;
Το ταξίδι μου στον χώρο του μπάσκετ ξεκίνησε όταν ήμουν περίπου 17-18 χρονών, τότε κάποιος μπήκε στη ζωή μου που μου είπε πως μπορώ να χρησιμοποιήσω το μπάσκετ σαν ένα εργαλείο, σαν μια πλατφόρμα για τη ζωή μου, υπήρξε μέντοράς μου, δουλέψαμε μαζί σκληρά και έτσι έφτασα εδώ που είμαι σήμερα.

Ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος;
Ήταν ο Φιλ Χάντι, εκ των προπονητών στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, έχει αναλάβει πολλούς παίκτες όπως τον Κάιρι, το Λεμπρόν, τον Κόμπι όταν προπονούσε στους Λέικερς. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ταπεινός και δουλεύει πολύ σκληρά.

Πόσο δύσκολο ήταν το πέρασμα σου από τις ΗΠΑ στη Νέα Ζηλανδία για να παίξεις για πρώτη φορά επαγγελματικά μπάσκετ;
Ήταν πολύ εύκολο για μένα, καθώς οι άνθρωποι στην ομάδα ήταν πολύ φιλόξενοι, το ίδιο και υπόλοιποι στην πόλη. Όλοι τους ήταν ταπεινοί άνθρωποι και προσγειωμένοι.

Πώς σου φάνηκε η περσινή σου σεζόν στον Προμηθέα;
Ήταν υπέροχα, η ζωή, η ομάδα σαν οργανισμός, μπορεί να μην μπήκαμε τελικά στα πλέι οφ, να είχαμε τα σκαμπανεβάσματά μας, αλλά στο τέλος ήταν μια καλή σεζόν, συν ότι μου άρεσε και η Πάτρα.

Σε έχουν χαρακτηρίσει ως τον ‘’Greek Freak ‘’ του Λαυρίου, έχεις γνωρίσει το Γιάννη Αντετοκούνμπο από κοντά;
Είμαστε διαφορετικοί παίκτες με το Γιάννη, είναι φυσικά ένας μεγάλος παίκτης και είχα την ευκαιρία να παίξω μαζί του όταν έλαβα μέρος στο summer league των Μιλγουόκι Μπακς. Ήρθε και προπονήθηκε 3-4 φορές μαζί μας και θεωρώ ότι είναι απίστευτα ταλαντούχος.

Προτιμάς να έχεις πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια σχετικά μικρή ομάδα ή λίγο χρόνο συμμετοχής σε μία μεγαλύτερη;
Όποιες κι είναι οι συνθήκες εγώ προσπαθώ να δουλεύω σκληρά και να τα δίνω όλα. Όπου κι αν βρίσκομαι προσπαθώ να νικώ και να μένω συγκεντρωμένος. Σκοπός μου είναι να βοηθώ την εκάστοτε ομάδα μου να κερδίζει.

Μεγάλο συμβόλαιο σε Ευρώπη ή μικρό στο ΝΒΑ;
Προσπαθώ να αντιμετωπίζω την κάθε μέρα ξεχωριστά, αυτή την περίοδο είμαι αφοσιωμένος στο Λαύριο.

Θα έπαιζες στην Κίνα;
Εξετάζω όλες τις επιλογές, ποτέ δε πρέπει να λες ποτέ για τίποτα στη ζωή, θα δούμε.

Ποιο θεωρείς ότι ήταν το σημείο καμπής στην καριέρα σου;
Ένα σημείο καμπής για την καριέρα μου ήταν πέρσι, όταν ήρθα για πρώτη φορά στην Ευρώπη και βρέθηκα σε ένα πραγματικά σκληρό πρωτάθλημα όπως το ελληνικό. Όταν πήγα πίσω στην Αμερική κοίταξα τον εαυτό μου στον καθρέφτη και είπα: ''τι πρέπει να βελτιώσω για να γίνω καλύτερος παίκτης;'' και έτσι κάθισα και δούλεψα σε αυτά τα πράγματα το καλοκαίρι.

Πώς αξιολογείς το ελληνικό πρωτάθλημα;
Σπουδαίες ομάδες, πολύ καλοί παίκτες, εξαιρετικοί προπονητές, είναι μια πολύ δύσκολη λίγκα, με πολύ physical game που απολαμβάνει του σεβασμού όλων στην Ευρώπη. Υπάρχουν αρκετοί παίκτες που συμμετείχαν στο NBA, καθώς και ζωντανοί θρύλοι τόσο στους δύο μεγάλους, όσο και σε άλλες σημαντικές ομάδες όπως η Α.Ε.Κ., ο Π.Α.Ο.Κ. και ο Άρης, ομάδες με μεγάλη ιστορία πίσω τους. Ακόμη υπάρχουν 3-4 ακόμα σωματεία που δεν είναι εύκολο να τα κερδίσεις.

Αν είχες πρόταση από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ποια εκ των δύο ομάδων θα επέλεγες;
Σε όποια και να 'ταν, δεν έχω κανένα πρόβλημα, και οι δύό τους διαθέτουν εξαιρετικούς προπονητές και παίκτες, δεν μπορεί να κάνεις λάθος όποια και από τις δύο να διαλέξεις.

Κάνε μας μια εκτίμηση για τη φετινή Ευρωλίγκα
Θα σας πω ποιοι πιστεύω ότι θα φτάσουν στο φάιναλ φορ. Θα είναι η ΤΣΣΚΑ, Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η Φενέρμπαχτσε.

Βίωσες διαφορετική αντιμετώπιση από τους Έλληνες ή τους Ευρωπαίους παίκτες στην Ελλάδα;
Την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ οι Αμερικανοί και οι Έλληνες ήταν σε διαφορετικές μεριές. Ο κόουτς φρόντισε να το σταματήσει αυτό άμεσα. Έκανε εξαιρετική δουλεία στο να χτίσει τη χημεία μεταξύ μας.

Έχεις άλλα περιθώρια βελτίωσης;
Υπάρχουν σίγουρα πράγματα τα οποία δεν έχω δείξει ακόμα, άλλωστε το ταβάνι μου είναι ο ουρανός. Αυτό που θέλω εγώ να κάνω είναι να ευχαριστήσω το Θεό για κάθε δυνατότητα που μου έδωσε. Τώρα επικεντρώνομαι στο Λαύριο και στο να γίνομαι καλύτερος, ενώ η φετινή σεζόν δεν έχει ακόμα τελειώσει. Κοιτώ κάθε αναμέτρηση ξεχωριστά και προσπαθώ να βελτιώνομαι.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ομάδα από το ΝΒΑ;
Θα έλεγα ότι είναι οι Καβαλίερς.

Φτιάξε την ιδανική σου ομάδα από το ελληνικό πρωτάθλημα.
Θα διάλεγα το δικό μας κόουτς, καθώς επίσης και τους Κέισι Ρίβερς, Κρις Σίγκλετον, Τζέιμς Γκιστ και Γιώργο Πρίντεζη.

Τι εύχεσαι για το μέλλον, ποια είναι τα όνειρά σου;
Δεν εύχομαι κάτι συγκεκριμένο, ευχαριστώ το Θεό και νιώθω ευγνώμων για την κάθε μέρα, για το γεγονόπς ότι μπορώ και ασχολούμαι με κάτι που μου αρέσει. Ελπίζω να αποτελέσω έμπνευση για τους άλλους ανθρώπους. Ευγνωμονώ τον Θεό για κάθε κατάσταση στην οποία με έχει εμπλέξει και έγινα αυτός που είμαι σήμερα.

Τι σκέφτεσαι για μετά το τέλος της σεζόν;
Ο μόνος τρόπος να βελτιώνεσαι είναι να κάνεις ένα βήμα κάθε μέρα. Υπάρχουν σίγουρα αυτή τη στιγμή ομάδες που με θέλουν, αλλά εγώ τώρα ανησυχώ μόνο για το Λαύριο, ενώ προχωρώ βδομάδα με τη βδομάδα. Μετά το τέλος της σεζόν, το καλοκαίρι, θα εξετάσω το πως θα συνεχίσω την καριέρα μου.

Μπορεί το Λαύριο να μπει στα ημιτελικά των πλέι οφ;
Απολύτως, αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος μας. Δεν χρειάζεται να λέμε πολλά, αλλά να δείχνουμε πράγματα στο παρκέ. Μέσα από την προπόνηση θα γινόμαστε καλύτεροι και σαν ομάδα και ατομικά, ενώ η χημεία που διαθέτουμε μεταξύ μας είναι ξεκάθαρα κομμάτι αυτής της πορείας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube