Την Κυριακή το απόγευμα το Μάντσεστερ θα χωριστεί στα δυο, αφού θα αναμετρηθούν η Σίτι με τη Γιουνάιτεντ. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που χωρίζουν τις δυο ομάδες και άλλες που τις ενώνουν. Ο Ματ Μπάσμπι… ακροβατεί ανάμεσα σε αυτά τα δυο, καθώς έχει γράψει τη δική του ιστορία με τις ομάδες της πόλης.

Μεγαλωμένος στην Σκωτία με γονείς Λιθουανούς που είχαν μεταναστεύσει στην χώρα, ο Μπάσμπι έδειξε από μικρός την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, παίζοντας στην Ντένι Χιμπέρνιαν μέχρι τα 18 του, όταν τον είδε η Μάντσεστερ Σίτι και τον απέκτησε. Μάλιστα, οι «πολίτες» του πρόσφεραν συμβόλαιο ένα ποσό το οποίο τότε είχε αρκετή αξία, 5 λίρες την εβδομάδα. Με την πρώτη ομάδα περίμενε 18 ολόκληρους μήνες για να κάνει το ντεμπούτο του, αγωνιζόμενος στη Σίτι για 8 χρόνια, από το 1928 μέχρι το 1936.



Με την φανέλα των «πολιτών» κατέγραψε πάνω από 200 εμφανίσεις, σκοράροντας 11 γκολ. Έπαιζε ως μπακ/χαφ και γενικότερα μπορούσε να παίξει όλη τη δεξιά πλευρά. Πολλοί έλεγαν ότι από άποψη τεχνικής ο Μπάσμπι ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του και ένας συμπαίκτης ο Κάρντους είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Όταν ο Μπάσμπι ήταν στα καλύτερά του, ήταν ένας φουλ επιθετικός μπακ. Το στυλ του μπορεί να μην εντυπωσίαζε, αλλά ο έλεγχός του με την μπάλα ήταν τέλειος. Οι ντρίμπλες του ήταν φοβερές, έκανε πολλά κλεψίματα και αναχαιτίσεις. Ελάχιστοι αντίπαλοι δεν είχαν εκτεθεί από τις πάσες του. Οι πάσες του δεν φαίνονταν μόνο καλές, αλλά ακούγονταν και καλές».

Με τη Σίτι κατέκτησε έναν από τους πρώτους τίτλους στην ιστορία της ομάδας, το Κύπελλο Αγγλίας τη σεζόν 1933-34.
Ακολούθησε ένα πέρασμα από τη Λίβερπουλ, ενώ πρόσφερε και τις υπηρεσίες του στην ποδοσφαιρική ομάδα του στρατού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν κρέμασε τα παπούτσια του, οι «κόκκινοι» του πρότειναν να αναλάβει την ομάδα, αλλά δεν μπορούσαν να καλύψουν τις οικονομικές απαιτήσεις που είχε με αποτέλεσμα να κάτσει στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.



Ο αντίκτυπος της μετακίνησης του από τη μια ομάδα της πόλης στην άλλη δεν ήταν μεγάλος, καθώς δεν υπήρχε ακόμα τόση αντιπαλότητα. Στη Γιουνάιτεντ έμεινε από το 1945 μέχρι το 1969, όπου μεγαλούργησε αυτά τα 24 χρόνια και έφτιαξε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες εκείνη την εποχή και ίσως που έχουν περάσει από το ποδόσφαιρο. Καθιέρωσε τους «κόκκινους διαβόλους» στην κορυφή της Αγγλίας, κατακτώντας πολλούς τίτλους. Μεταξύ άλλων πανηγύρισε 5 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα και ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών. Δημιούργησε μια ομάδα που θα άφηνε εποχή, τα λεγόμενα «μωρά του Μπάσμπι», αλλά η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι, όταν έπεσε το αεροσκάφος που επέβαινε η ομάδα το 1958. Ο ίδιος επέζησε, αλλά 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το τραγικό δυστύχημα.

Ο Ματ Μπάσμπι είναι από τις πιο αγαπημένες φιγούρες των οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε βαθμό που ίσως τον έχουν και πιο ψηλά από τον Sir Άλεξ Φέργκιουσον. Μάλιστα, μια κερκίδα του Όλντ Τράφορντ έχει πάρει το όνομά του, ενώ και το άγαλμά του φιγουράρει έξω από το γήπεδο.



Είναι ο ίδιος άνθρωπος που ακόμη και σήμερα μερικοί οπαδοί της Μάντσεστερ Σίτι τον αποκαλούν προδότη, καθώς κατά τη γνώμη τους δεν σεβάστηκε το πέρασμά του από την ομάδα τους τόσα χρόνια και πήγε και ανέλαβε τη Γιουνάιτεντ. Ίσως αυτό να κρύβει και κάτι άλλο. Να θεωρούν ότι με τη βοήθεια του «δικού» τους Μπάσμπι η αντίπαλος έγινε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στον κόσμο.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σαν σήμερα γλίστρησε ο Τζέραρντ και ο τίτλος από τη Λίβερπουλ

Από τον Τζολάκη στον Σίνα: Οι ήρωες του Ολυμπιακού δεν φορούσαν κάπα, αλλά γάντια!

Περιστέρι bwin: Η απόλυτη επιβεβαίωση του trust the process

Η μεγάλη της Γκιπούσκοα σχολή: Από τα βασκικά χωριά, στην ελίτ της Ευρώπης

Βάζει γκολ-βαθμούς και… βγάζει γούστα: Η πολύτιμη συνεισφορά του «ιδανικού αναπληρωματικού» Σπόραρ στον Παναθηναϊκό!

«Σκάσε! Έχετε φάει τέσσερα γκολ. Τράβα σπίτι τώρα»: Η τελευταία επίσκεψη του Τούντορ στο Ολίμπικο ήταν… πανωλεθρία!

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Ένας υπερσκόρερ στον ΠΑΟΚ, καταδικασμένος από τον χειρότερο εαυτό του

Ο Τσάμπι Αλόνσο μένει, πάει για τρεμπλ και πετάει την ταμπέλα της… Νεβερκούπεν!

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν πέθανε, είναι ο Φραντσέσκο Τότι!

Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι: Ο ήρωας της Γεωργίας που έβγαζε 800 ευρώ μπορεί να γίνει ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη!