Προθεσμία λίγων ημερών για να αποφευχθεί το Grexit των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών από το ευρωπαϊκό σύστημα διαπίστευσης», λόγω της μη «ανεξαρτητοποίησης» του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) έχει η χώρα.

Τα ελληνικά προϊόντα κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τις διεθνείς αγορές έως το τέλος του μήνα εξαιτίας της ολιγωρίας του υπουργείου Οικονομίας να εναρμονίσει με το ευρωπαϊκό το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων διαπίστευσης και πιστοποίησης.

Οι φορείς της αγοράς και ο ΣΕΒ απηύθυναν έκκληση στο υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές, καθώς όπως είπαν μια καθυστέρηση στην προώθηση της σχετικής τροποποίησης, σημαίνει στην πράξη την αυτόματη κατάργηση της διεθνούς αναγνώρισης όλων των ?φορέων ? ?πιστοποίησης στη? χώρα ?μας, ?καθώς ?και ?των? διαπιστευμένων εργαστηρίων? ?- μερικά? ?από? ?τα? ?οποία? ?είναι? ?και? ?κρατικά -? ?και? ?κατ'? ??επέκταση? ??των πιστοποιητικών? ?που? ? ?εκδίδουν? ?για? ?τις? ?επιχειρήσεις - πελάτες? ??τους.? ?

Η? ??εξέλιξη? ?αυτή ισοδυναμεί με την ανάσχεση των εξαγωγών και συνολικά των συναλλαγών για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, από και προς το εξωτερικό.


Ιδιαιτέρως για την αγορά η κατοχή πιστοποίησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση εξαγωγών,? ? ενώ ?εξίσου ?ή/και? ?περισσότερο ?αναγκαία? είναι η πιστοποίηση για ??την ?εισαγωγή ?προϊόντων (CE)? από? ?τις? ?ασιατικές ??αγορές, ?για? ?τις οποίες η χώρα μας αποτελεί πύλη εισόδου.

Όπως εκτιμούν οι φορείς, η απώλεια?? ?της? ??αναγνώρισης? ??του? ??ΕΣΥΔ? ??επηρεάζει? ?άμεσα? ??ή? ?έμμεσα περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν το 26% της συνολικής απασχόλησης? ?και? ?αντιστοιχούν? ??στο? ?18%? ??του? ΑΕΠ? ??(αγροδιατροφή,? ??δομικά? ?υλικά, τουριστικά? ?καταλύματα,? ??ηλεκτρολογικός? ?εξοπλισμός,?? ?βιομηχανικός? ?Εξοπλισμός, μηχανήματα κ.ά.).

Οι επιχειρήσεις αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να μην μπορούν να? εκπληρώσουν σχετικές υποχρεώσεις τους να τεθούν προσωρινά εκτός? ?αγοράς? ??και? ?να? ?χάσουν? ??διεθνείς? ??συμφωνίες? ??και? ?παραγγελίες.? ??

Επιπλέον,? ?όπως επισημάνθηκε, θα υποστούν εκ νέου το σχετικό κόστος επαναπιστοποίησης, αναζητώντας πιστοποίηση από? ?κάποιο? ?άλλο? ??διαπιστευμένο? ?φορέα? ??του? ?εξωτερικού,? κι ?αυτή? ?τη? ?φορά? με το διπλάσιο κόστος σε σχέση με τον Ελληνικό φορέα.?



Πηγή: Iefimerida.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σκύρος: Τράγοι επιτέθηκαν σε άνδρα στο σπίτι του - Τον έστειλαν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα

Καίτη Γαρμπή: Γλίστρησε και έπεσε στη σκηνή σε συναυλία του Αντώνη Ρέμου στη Θεσσαλονίκη

Σε «λαϊκή αγρυπνία» από το απόγευμα της Κυριακής η σορός του Γιώργου Μαζωνάκη

Κουτεντάκης: Οι μαθητευόμενοι κοστολόγοι της ΝΔ επινόησαν μια νέα μονάδα μέτρησης

Φωτιά στη Χαλκιδική: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στη Σκάλα – Μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα

Τη Δευτέρα στην Αγία Τριάδα της Νίκαιας η κηδεία του Γ. Μαζωνάκη

Πέθανε ο Σπύρος Χαλβατζής, ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ

Υπόθεση Μαζωνάκη: Η δοκιμή στο μηχάνημα που «δεν καλύπτει» τα 42 λεπτά - Τι αποκάλυψε η επικεφαλής της επιτροπής

Α' Νεφρολογική Κλινική ΑΠΘ για πλασμαφαίρεση: «Δεν είναι θεραπεία ευεξίας» - Σοβαροί κίνδυνοι και αυστηρές προϋποθέσεις

Γιώργος Μαζωνάκης: Με τι ποινές είναι αντιμέτωποι οι δύο γιατροί της κλινικής που έπαθε την ανακοπή αν καταδικαστούν;