Ήταν ένα από τα χειρότερα ματς στα χρονικά των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων…

Η ποιότητα που υπάρχει σε Κροατία και Πορτογαλία προδιέθετε για διαφορετικό ποδόσφαιρο…

Ωστόσο, όταν παίζεται μια πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, μια ομάδα είναι έτοιμη να τα θυσιάσει όλα κι αυτό έγινε με την Πορτογαλία. Οι Ίβηρες παρουσιάστηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά ως ένα σύνολο του Φερνάντο Σάντος, ο Κριστιάνο Ρονάλντο θυσίασε το «εγώ» του για την ομάδα, με αποτέλεσμα η Πορτογαλία να βάλει «φρένο» στην Κροατία, που μέχρι σήμερα παρουσιαζόταν ως η πιο εντυπωσιακή ομάδα του τουρνουά.





Έπειτα από 113’, που δεν είχε συμβεί το παραμικρό και με το ματς να είναι εντελώς ισορροπημένο, η Πορτογαλία γλίτωσε από δοκάρι του Πέρισιτς στο 116’ και στην ίδια φάση έβγαλε την αντεπίθεση, με την οποία κρίθηκε ο αγώνας. Τελικός αποδέκτης ήταν ο Κουαρέσμα, που πήρε το… ριμπάουντ από το σουτ του Κριστιάνο Ρονάλντο και με το κεφάλι, έστειλε την ομάδα του στους «8» της διοργάνωσης, εκεί όπου θα συναντήσει την Πολωνία.





Το ματς

Αν είχε κάποιος στο μυαλό του την Κροατία και την Πορτογαλία, όπως παρουσιάστηκαν στη φάση των ομίλων, τότε πρέπει να απογοητεύτηκε πλήρως με ό,τι παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του α’ ημιχρόνου. Οι προπονητές των δύο ομάδων έδωσαν πολύ μεγάλη βαρύτητα στην τακτική προσέγγιση του ματς, δεν πήραν απολύτως κανένα ρίσκο, αφήνοντας το δημιουργικό κομμάτι σε εντελώς δεύτερη μοίρα.

Κατά τη διάρκεια του α’ 45λέπτου, οι δύο ομάδες είχαν από μία αξιόλογη φάση μπροστά στις δύο εστίες, με τον Πέπε στο 25’ να παίρνει την κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Γκερέιρο, αλλά να στέλνει την μπάλα πάνω από την εστία του Σούμπασιτς, ενώ στο 30’ προέκυψε η πρώτη ουσιαστική τελική στο ματς για τους Κροάτες, με το σουτ του Πέρισιτς έπειτα από ωραία προσωπική ενέργεια να καταλήγει άουτ.



Το μοτίβο του ματς δεν άλλαξε (δυστυχώς για τους ουδέτερους) ούτε στο β’ ημίχρονο…

Η Πορτογαλία συνέχιζε να παραχωρεί γήπεδο στους Κροάτες, που όμως έδειξαν να μην είναι προετοιμασμένοι για αυτή τη μεσοαμυντική συμπεριφορά από τους αντιπάλους τους, κι έτσι οι Μόντριτς, Πέρισιτς και Μπρόζοβιτς ήταν απλές αναφορές σε αυτόν τον τομέα του παιχνιδιού.

Με τη μορφή του ματς, οι στημένες φάσεις έδειχναν ότι μπορούν να παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση συνθηκών και στο 61’ η ομάδα του Τσάτσιτς έχασε την καλύτερή της στιγμή, όταν ο Βίντα κέρδισε τους πάντες στον αέρα, αλλά από την κεφαλιά που κέρδισε, έστειλε την μπάλα δίπλα στο δεξί δοκάρι της εστίας του Πατρίσιο. Χαρακτηριστικό του αγώνα ήταν οι δύο μεγαλύτερες ευκαιρίες είχαν χαθεί από τους κεντρικούς αμυντικούς (Πέπε, Βίντα) των δύο ομάδων.

Τα υπόλοιπα λεπτά του ματς κύλησαν, χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό! Ενδεικτικό ήταν το στατιστικό στοιχείο ότι καμία ομάδα δεν κατάφερε να δημιουργήσει έστω και μία τελική προσπάθεια στο στόχο.



Δεν ήταν, λοιπόν, εφικτό από τη στιγμή που υπήρχε αυτή η υποτονική εικόνα σε όλη τη διάρκεια του ματς, να άλλαζε στον έξτρα χρόνο της παράτασης, προσθέτοντας και την κόπωση του ποδοσφαιριστών που επί 90 λεπτά έμειναν πιστοί στο τακτικό πλάνο των προπονητών τους.

Ωστόσο, όσες συγκινήσεις δεν πρόσφερε το ματς σε όλα τα υπόλοιπα λεπτά, τις είδαμε μαζεμένες μέσα σε ένα πεντάλεπτο, από το 113’ έως το 117’. Αρχικά, ο Βίντα έχασε μια τρομερή ευκαιρία, όταν έπειτα από εκτέλεση κόρνερ έστειλε την μπάλα άουτ σε ανυπεράσπιστη εστία, ενώ πιο κοντά στο γκολ από οποιοδήποτε άλλο παίκτη στο ματς έφτασε ο Πέρισιτς στο 116', όταν από νέα κεφαλιά η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι της εστίας των Πορτογάλων.



Ήταν η στιγμή, που περίμεναν οι Ίβηρες...

Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος έβγαλαν την αντεπίθεση, ο Κριστιάνο Ρονάλντο πλάσαρε και ο Κουαρέσμα πήρε το ριμπάουντ από την ασθενή επέμβαση του Σούμπασιτς και στο 117' έστειλε ουσιαστικά την ομάδα του στους «8», εκεί που θα βρει την Πολωνία. Στα εναπομείναντα λεπτά, ο Βίντα έχασε εκ νέου μια ευκαιρία, αλλά τίποτε δεν μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα του αγώνα.



Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:



Κροατία (4-2-3-1): Σούμπασιτς - Σρνα, Τσόρλουκα (120’ Κράμαριτς), Βίντα, Στρίνιτς - Μόντριτς, Μπαντέλι, Ράκιτιτς (110’), Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς – Μάντζουκιτς (88’ Κάλινιτς)

Πορτογαλία (4-4-2): Ρουί Πατρίσιο - Σέντρικ, Πέπε, Φοντέ, Γκερέιρο - Γουίλιαμ Καρβάλιο, Αντριέν Σίλβα (108’ Ντανίλο), Ζοάο Μάριο (87’ Ρικάρντο Κουαρέσμα), Αντρέ Γκόμες (50’ Ρενάτο Σάντσες) - Νάνι, Κριστιάνο Ρονάλντο

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube