Ανακεφαλαιοποίηση και ενίσχυση των τουρκικών κρατικών τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση των «κόκκινων» δανείων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Το σχέδιο της Άγκυρας έχει ως άξονα την έκδοση κρατικών ομολόγων αξίας 28 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου 4,9 δισεκ. δολάρια), που θα διατεθούν στις κρατικές τράπεζες ώστε να τονωθεί η κεφαλαιακή επάρκειά τους.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη παρέμβαση για στήριξη των τουρκικών τραπεζών μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2001, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Έρχεται στον απόηχο της ήττα τους κυβερνώντος κόμματος AKP σε βαρυσήμαντες μεγαλουπόλεις στις δημοτικές εκλογές του προηγούμενου μήνα.

Τα κρατικά ιδρύματα παραδοσιακά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από τα ιδιωτικά διότι η Άγκυρα προσπαθεί επί χρόνια να αυξήσει τον φθηνό δανεισμό, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους. Οι ιδιωτικές τράπεζες εξετάζουν δικά τους σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης, είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Αλμπαϊράκ προανήγγειλε επίσης την σύσταση δύο ειδικών ταμείων όπου θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατασκευαστικών και ενεργειακών εταιρειών – κλάδοι που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση που βιώνει η τουρκική οικονομία.

Το ποσοστό των κόκκινων δανείων εκτιμάται πως ανήλθε στο 4,2% τον Μάρτιο. Ο κ. Αλμπαϊράκ, γαμπρός του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, εκτίμησε πως δεν θα υπερβούν το 6%, παρά τις ανησυχίες που έχουν διατυπώσει διεθνείς επενδυτές.

Δεν πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, όμως παρουσιάζει έντονα αυξητικές τάσεις, καθότι πολλές τουρκικές επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια σε ξένο νόμισμα και πλέον δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους λόγω της συναλλαγματικής αποδυνάμωσης της λίρας. Ο κ. Αλμπαϊράκ δεν έδωσε λεπτομέρειες για την λειτουργία των δύο ταμείων.

Υποσχέθηκε ωστόσο ότι θα σχεδιαστούν αυστηρότεροι κανόνες για την δανειοδότηση σε επιχειρήσεις, υπό την σκιά της αύξησης των αιτήσεων για ρύθμιση χρέους και προστασία από πτώχευση.

Η τουρκική οικονομία διολίσθησε σε ύφεση στα τέλη του 2018 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 2,5% φέτος.

Η πτώση της λίρας στην ισοτιμία με το δολάριο έχει προκαλέσει έντονες πληθωριστικές πιέσεις, με τον ρυθμό αύξησης των τιμών να βρίσκεται γύρω στο 20% τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Πηγή: Skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Μαρούσι: Απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα στο Κέντρο Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα: Στους δρόμους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί

Ο Ερντογάν θέλει να μιλήσει με τον Πούτιν μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι – Τι είπε για τις ΗΠΑ

Συναγερμός για βόμβα σε πτήση Δουβλίνο - Ρώμη: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στη Γαλλία

Νέος συναγερμός στην Ευρώπη: Αεροσκάφος εξετράπη στη Γαλλία λόγω απειλής για βόμβα

«Θέλω να πεθάνουν και αθώοι»: Οι εντολές του αρχηγού της αλβανικής μαφίας για τις επιθέσεις με χειροβομβίδες στην Αθήνα

Βραζιλία: Νεκροί εκπαιδευτής αιωρόπτερου και τουρίστας που καρφώθηκαν σε τσιμεντένιο τοίχο (video)

Νέα Δημοκρατία: Ανακοινώθηκαν 11 υποψήφιοι βουλευτές για τις εκλογές του 2027

Ελληνικό: Εισπράξεις 1,85 δισ. ευρώ, ισχυρές πωλήσεις κατοικιών

Ενώπιον του ανακριτή ο 37χρονος ιδρυτής της ΜΚΟ για την υπόθεση των δωρεών προς παιδιά με σοβαρές ασθένειες