Με την επίτροπο για θέματα καινοτομίας, έρευνας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και νεολαίας, Μαρία Γκάμπριελ, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  



Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε πως η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα έρευνας και καινοτομίας και στηρίζει όλες τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με στόχο την αύξηση των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θεωρεί θετική τη διασφάλιση της συνέχειας του προγράμματος Horizon Europe με το πρόγραμμα Horizon 2020, τονίζοντας την πάγια θέση της χώρας, η οποία εστιάζεται στην επιδίωξη της αριστείας, ως βασικής αρχής για την επιλογή των προς χρηματοδότηση έργων, στη βάση του ισότιμου ανταγωνισμού των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως εφαρμόζεται σε όλα τα προγράμματα έως σήμερα. 

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε, πως η ανακοπή του φαινομένου της διαρροής εγκεφάλων (brain drain) αποτελεί υψηλή προτεραιότητα και η ίδρυση του ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας αναμένεται να δημιουργήσει ευκαιρίες για τη διεξαγωγή έρευνας υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα και να προσφέρει κίνητρο στους νέους ερευνητές, είτε να συνεχίσουν να εργάζονται στην Ελλάδα, είτε να επιστρέψουν στη χώρα. 

Όσον αφορά τον τομέα της ψηφιοποίησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως προτεραιότητα αποτελεί η ενσωμάτωση των ψηφιακών δεξιοτήτων και της τεχνητής νοημοσύνης στα προγράμματα σπουδών όλων των βαθμίδων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται την κατάρτιση νέων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία στοχεύουν στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων, αλλά και την εξοικείωση με την τεχνητή νοημοσύνη από την προσχολική ηλικία. 

Ταυτόχρονα, τονίστηκε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη συμμετοχή των νέων στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θεωρεί ότι η κλιματική παιδεία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος, βοηθώντας τους νέους να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της και να γίνουν φορείς της αλλαγής που απαιτείται. 

Κατά την έναρξη της συνάντησης, η κ. Γκάμπριελ σημείωσε τις εξαιρετικές προοπτικές που έχει η Ελλάδα. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η παιδεία βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η νέα κυβέρνηση υπόσχονται εξαιρετική προοπτική. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, από την πλευρά της κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Κακοκαιρία Agneta: Πλημμύρες σε Ρόδο, Σάμο, Κάλυμνο και Βόλο – Παρασύρθηκαν οχήματα, μηνύματα του 112

Τέλη κυκλοφορίας 2027: Πώς θα εκτυπώσετε τα ειδοποιητήρια και πότε λήγει η προθεσμία πληρωμής

Κακοκαιρία AGNETA: Αναβαθμίστηκε σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων – Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

Ολλανδία: Προσφέρει αμοιβή 2 εκατ. ευρώ για τη σύλληψη φυγόδικου βαρόνου της κοκαΐνης

Σητεία: Τρεις συλλήψεις μετά την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους

Έκρηξη στην Πλάκα: «Ζητώ συγγνώμη, αλλά δεν φταίω εγώ για την έκρηξη»

Τέσσερα κακουργήματα για την υπόθεση της ΜΚΟ - Κρατούνται οι έξι συλληφθέντες

Έφοδος των «Αδιάφθορων» στην Πολεοδομία Κατερίνης - 5 συλλήψεις

Συνελήφθη 40χρονη που άφησε τον σκύλο της σε αυτοκίνητο στην Θεσσαλονίκη - Πρόστιμο 1.000 ευρώ

«Η Τουρκία ετοιμάζεται για σενάριο πολέμου μεγάλης κλίμακας» - Αιχμές και για ελληνοτουρκικό πόλεμο