Με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που ψηφίστηκε στις 9/12/2025, δίνεται πλέον η δυνατότητα τα επιδόματα, οι παροχές και οι οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ να πληρώνονται νωρίτερα από το συνηθισμένο, κατά τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

«Για πολλές οικογένειες, τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ δεν είναι απλά ένα βοήθημα στο τέλος του μήνα. Είναι τα ψώνια των γιορτών, οι λογαριασμοί, τα βασικά έξοδα του σπιτιού. Με τη νέα ρύθμιση, τα επιδόματα μπορούν πλέον να φτάνουν όταν οι ανάγκες κορυφώνονται– όχι όταν οι γιορτές έχουν περάσει. Αυτός είναι ο ρόλος της κοινωνικής πολιτικής: να στηρίζει εγκαίρως τους πιο ευάλωτους, με τρόπο οργανωμένο, προβλέψιμο και δίκαιο», δήλωσε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η νέα δυνατότητα αφορά όλες τις παροχές της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018, όπως: Επίδομα στέγασης/ενοικίου, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, προνοιακά επιδόματα αναπηρίας, επίδομα γέννησης, επίδομα παιδιού, οικογενειακά επιδόματα και τις υπόλοιπες οικονομικές ενισχύσεις και τακτικές παροχές που καταβάλλονται μέσω ΟΠΕΚΑ.

Με ειδική μεταβατική πρόβλεψη, η ρύθμιση εφαρμόζεται ήδη από τον Δεκέμβριο του 2025, επιτρέποντας η καταβολή των επιδομάτων του μήνα να πραγματοποιηθεί έως και δέκα ημέρες πριν από την τελευταία εργάσιμη ημέρα. Από το 2026 και εφεξής, η ίδια δυνατότητα θα ισχύει μόνιμα για τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα.

Η ρύθμιση τροποποιεί το άρθρο 4 του ν. 4520/2018 και προβλέπει ότι, κατ’ εξαίρεση, τα επιδόματα που μέχρι σήμερα καταβάλλονταν υποχρεωτικά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, μπορούν, με απόφαση της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, να πληρώνονται έως και δέκα ημέρες νωρίτερα στις γιορτές.

Διευκρινίζεται ότι δεν μεταβάλλονται τα κριτήρια ή τα ποσά των επιδομάτων. Αλλάζει όμως ο χρόνος καταβολής τους, ώστε η ενίσχυση να φτάνει έγκαιρα κατά τις περιόδους των γιορτών που τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Μυστήριο τέλος: Αποκαλύφθηκε μετά από 25 χρόνια η ταυτότητα του Banksy

Οι ΗΠΑ επικήρυξαν τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Βομβάρδισαν με Β-2 stealth εγκαταστάσεις στο Ιράν

Προπονήτρια του Ιράν: Τα τηλεοπτικά σχόλια ώθησαν ορισμένες παίκτριες να ζητήσουν άσυλο

ΠΣΑΠΠ για τη δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: «Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει χρώματα και λάβαρα»

Δολοφονία 20χρονου στη Θεσσαλονίκη: Δύο τραύματα από μαχαίρι έδειξε η ιατροδικαστική

Συνελήφθη ο υποδιευθυντής του ρωσικού διαστημικού κέντρου - Κατηγορείται για δωροδοκία

Στην αστυνομία αυτοβούλως με τον δικηγόρο του ο φερόμενος δράστης της δολοφονίας του 20χρονου

Δικηγόρος οικογένειας 20χρονου: «Δεν είναι τυχαίο ότι ανατέθηκε στο τμήμα Αθλητικής Βίας»

Χανιά: Στον Εισαγγελέα ο Πολωνός που συνελήφθη για κατασκοπεία στη βάση της Σούδας

Θεσσαλονίκη: Εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης στην 33χρονη που κούρεψε και χτύπησε τη 16χρονη κόρη της