Το buzzer beater του Ρομπ Γκρέι, στις 9 Απριλίου του 2021, έδωσε στη Μονακό τη νίκη με σκορ 76-74 επί της Γκραν Κανάρια, ενώ παράλληλα της χάρισε το δεύτερο ροζ φύλλο στη σειρά και το εισιτήριο για τον τελικό του Eurocup.

Μερικές ημέρες αργότερα, η Ζενίτ πήρε την πρόκριση για τα playoffs της Ευρωλίγκας νικώντας τον Παναθηναϊκό και αποκλείοντας έτσι τη Βαλένθια. Το αποτέλεσμα ήταν να «ανοίξει» και δεύτερη θέση από το Eurocup για την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Δηλαδή, οι δύο φιναλίστ της διοργάνωσης (η άλλη είναι η Ούνιξ Καζάν), ασχέτως το ποιος θα κατακτήσει το τρόπαιο, κατέκτησαν ήδη τον μεγαλύτερο… τίτλο, που δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή στην Ευρωλίγκα τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Επομένως, η Μονακό προβάρει ήδη τα «καλά» της και θα συμμετέχει στην ελίτ του ευρωπαϊκού διασυλλογικού μπάσκετ τη σεζόν 2021/22, για πρώτη φορά στην ιστορία της! Μία ομάδα που τη σεζόν 2011/12 ξεκινούσε τις υποχρεώσεις για το πρωτάθλημα της τέταρτης κατηγορίας της Γαλλίας (ΝΜ2)!

Μέσα από μία σειρά φωτογραφιών, το www.sportfm.gr αποτυπώνει την πορεία της ομάδας από το Πριγκιπάτο μέχρι τη… δόξα.

Τη σεζόν 1990/91 η ομάδα του Πριγκιπάτου άφησε τα «μεγάλα σαλόνια» του γαλλικού μπάσκετ. Έκτοτε… βολόδερνε στις χαμηλές κατηγορίες και το 2011/12 ξεκίνησε να ανεβαίνει τη μεγάλη… ανηφόρα προς την καταξίωση, παίρνοντας στο τέλος την άνοδο για την 3η Κατηγορία (ΝΜ1).



Από το 2012 άρχισε να αλλάζει το… τσιπάκι για τη Μονακό, καθώς ξεκίνησε τη χρηματοδότησή της ο Ουκρανός επιχειρηματίας, Σεργκέι Ντιαντέτσκο, μέχρι την αγορά της το 2013.



Εκείνη τη χρονιά «χτίστηκε» ένα σύνολο με σκοπό την άνοδο και πράγματι αυτό έγινε στο τέλος, με την ομάδα να προβιβάζεται στην Α2 Γαλλίας.





Τη σεζόν 2014/15 η Μονακό είχε αρχίσει να φτάνει στην πηγή και γι’ αυτό ήθελε όσο τίποτε άλλο να πιει και το… νερό. Κάτι που έγινε. Κατέκτησε τον τίτλο και εξασφάλισε την άνοδο στα «μεγάλα σαλόνια»! Εκείνη τη χρονιά, συνέβησαν και δύο σημαντικά γεγονότα για την ομάδα.



Η μία είναι ότι άρχισε να αυξάνει τους φίλους και υποστηρικτές της στις κερκίδες και η άλλη ότι τον Μάρτιο του 2015 ανέλαβε τον πάγκο της ο τότε… άσημος, Ζβέζνταν Μίτροβιτς. Μάλιστα, το πρώτο του διάστημα ο Μαυροβούνιος έδινε τις οδηγίες του από τις κερκίδες, καθώς δεν είχε δίπλωμα προπονητή!



Έπειτα από 24 χρόνια και συγκεκριμένα στις 4 Οκτωβρίου του 2015, οι Μονεγάσκοι έδωσαν ξανά παιχνίδι στη μεγάλη κατηγορία, αλλά ήταν μία ήττα με σκορ 80-67 από την Αντίμπ.



Το 2016 ήρθε η πρώτη βαρυσήμαντη… δήλωση από τη Μονακό. Κι αυτό γιατί κατέκτησε το «Leaders Cup» στην Ντίσνεϊλαντ (κάτι σαν Λιγκ Καπ), επικρατώντας 99-74 της Σαλόν.



Στις 18 Οκτωβρίου του 2016 οι Μονεγάσκοι επέστρεψαν και στην Ευρώπη, όπου στην πρεμιέρα των ομίλων του Basketball Champions League επικράτησαν 65-47 των Φράπορτ Σκαϊλάινερς.



Η πορεία της στη διοργάνωση ήταν εξαιρετική το 2016/17, αφού κατάφερε να προκριθεί στο Final 4 που έγινε στην Τενερίφη, αλλά ηττήθηκε 83-74 στον ημιτελικό από την Μπάνβιτ, ενώ νίκησε 91-77 τη Βενέτσια στον μικρό τελικό, για την 3η θέση.



Ακόμη καλύτερη, ήταν η πορεία της Μονακό στο BCL την επόμενη χρονιά και συγκεκριμένα τη σεζόν 2017/18. Το ταξίδι των Μονεγάσκων κατέληξε στον τελικό προορισμό και τον μεγάλο τελικό στο Final 4 της Αθήνας, όπου εκεί ηττήθηκε 100-94 από την ΑΕΚ.



Μάλιστα, το 2018 έφτασε μία «ανάσα» και από το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορία της, αλλά ηττήθηκε 76-74 στον πέμπτο και τελευταίο τελικό από τη Λε Μαν.



Από τη σεζόν 2018/19, η Μονακό επέλεξε το Eurocup. Την πρώτη χρονιά, έφτασε μέχρι το Top16, ενώ την επόμενη (2019/20) είχε προκριθεί στα προημιτελικά και θα αντιμετώπιζε τη Βίρτους Μπολόνια, αλλά η έξαρση του κορωνοϊού οδήγησε στη διακοπή της διοργάνωσης.



Όμως, ό,τι δεν κατάφερε τα δύο προηγούμενα χρόνια, το έκανε φέτος, με το buzzer beater του Ρομπ Γκρέι να της δίνει την πρόκριση στον τελικό…



Photo credit: bebasket.fr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Από τον Τζολάκη στον Σίνα: Οι ήρωες του Ολυμπιακού δεν φορούσαν κάπα, αλλά γάντια!

Περιστέρι bwin: Η απόλυτη επιβεβαίωση του trust the process

Η μεγάλη της Γκιπούσκοα σχολή: Από τα βασκικά χωριά, στην ελίτ της Ευρώπης

Βάζει γκολ-βαθμούς και… βγάζει γούστα: Η πολύτιμη συνεισφορά του «ιδανικού αναπληρωματικού» Σπόραρ στον Παναθηναϊκό!

«Σκάσε! Έχετε φάει τέσσερα γκολ. Τράβα σπίτι τώρα»: Η τελευταία επίσκεψη του Τούντορ στο Ολίμπικο ήταν… πανωλεθρία!

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Ένας υπερσκόρερ στον ΠΑΟΚ, καταδικασμένος από τον χειρότερο εαυτό του

Ο Τσάμπι Αλόνσο μένει, πάει για τρεμπλ και πετάει την ταμπέλα της… Νεβερκούπεν!

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν πέθανε, είναι ο Φραντσέσκο Τότι!

Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι: Ο ήρωας της Γεωργίας που έβγαζε 800 ευρώ μπορεί να γίνει ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη!

Ποτέ δεν θες αντίπαλο την Εθνική Ελλάδας σε… do or die αναμετρήσεις!

TAGS: Long Form