Ενα δύσκολο διπλωματικό μπρα ντε φερ διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες, καθώς η διαμαχη Αρμενίας - Αζερμπαιτζάν, έχει προκαλέσει κρίση, καθώς πολλές χώρες έχουν συμφέροντα στην περιοχή.

Η κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού SU-25 από τουρκικό F-16, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, φέρεται να περιπλέκει την κατάσταση, καθώς η Μόσχα, με βάση τη Συνθήκη της Τασκένδης, είναι υποχρεωμένη να συνδράμει στρατιωτικά την Αρμενία.

Η κυβέρνηση της Αρμενίας έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα συντρίμμια του μαχητικού της, επιμένοντας ότι το ρωσικής κατασκευής SU-25 καταρρίφθηκε από τουρκικό μαχητικό παρά τις τουρκικές διαψεύσεις. Ο χειριστής του σκάφους σκοτώθηκε. Το Γερεβάν έχει αναφέρει ότι εξετάζει επίκληση της Συνθήκης της Τασκένδης.

«Ο ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία κατέρριψε αρμενικό μαχητικό είναι απολύτως ψευδής», ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ενώ την κατάρριψη διέψευσε και  το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα». 

Στο Μπακού, συνεργάτης του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε πως δύο αρμενικά μαχητικά Su-25 καταστράφηκαν την Τετάρτη, καθώς συνετρίβησαν σ' ένα βουνό, και κατηγόρησε το Γερεβάν ότι λέει ψέματα ότι ένα από τα αεροπλάνα του καταρρίφθηκαν.

«Τα δύο αεροπλάνα συνετρίβησαν αμφότερα σ' ένα βουνό και εξερράγησαν και καταστράφηκαν. Αυτό δείχνει πως η αρμενική στρατιωτική ηγεσία δεν παρέχει ακριβή πληροφόρηση στους πολίτες της και το κοινό», δήλωσε ο βοηθός του προέδρου Χικμάτ Χατζίγεφ.

Η Ρωσία διαπιστώνει μια ευρείας κλίμακας επιδείνωση της διένεξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.«Βλέπουμε ήδη, δυστυχώς, μια τέτοια ευρείας κλίμακας επιδείνωση αυτής της διένεξης» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η Συνθήκη της Τασκένδης

Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας είναι διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία που υπεγράφη στις 15 Μαΐου 1992. Το 1992, η Ρωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών υπέγραψαν τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας, γνωστό και ως Συνθήκη ή Σύμφωνο της Τασκένδης. Το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία και η Γεωργία υπέγραψαν το επόμενο έτος και η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ το 1994. Πέντε χρόνια αργότερα, έξι από τα εννέα κράτη, εξαιρουμένων των Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας και Ουζμπεκιστάν, συμφώνησαν να ανανεώσουν τη συνθήκη για πέντε ακόμη χρόνια και το 2002 τα έξι κράτη συμφώνησαν να δημιουργήσουν το Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας ως στρατιωτική συμμαχία. Το Ουζμπεκιστάν επανήλθε στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας το 2006, αλλά αποσύρθηκε το 2012.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Λύθηκε ο γρίφος της κατάρας του Φαραώ- Τι υποστηρίζουν ερευνητές

Σάλος στη Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων

Υπερταμείο: Το σχέδιο και οι προτεραιότητες για τον εκσυγχρονισμό των ΜΜΜ στην Αθήνα

ΥΠΕΣ: 9 ερωτήσεις και απαντήσεις για το μπόνους παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων - Τι αλλάζει

Γνώριμος στις αρχές ο δράστης της δολοφονίας έξω από το κλαμπ στο Μαρούσι - «Ανθρωποκυνηγητό» για τον εντοπισμό του

Επιστολική ψήφος: 186.117 Έλληνες από 127 διαφορετικές χώρες έχουν εγγραφεί – Λήγει σήμερα η προθεσμία

Υφυπουργός Δικαιοσύνης: Εκτιμώ σχεδόν βέβαιη την έφεση του Εισαγγελέα στην απόφαση για το Μάτι

Αύριο θα καταβληθούν μέσω ΟΠΕΚΑ τα κοινωνικά επιδόματα στους δικαιούχους

Έσπασε φράγμα στο Ναϊρόμπι - Δεκάδες νεκροί - Ψάχνουν αγνούμενους στις λάσπες

Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος στο επιτελείο Κασσελάκη